maandag 2 maart 2015

Inhaalslag!

Ik heb wat in te halen want ik loop gruwelijk achter met de blog. Soms heb je dat. Gewoon geen zin, gewoon geen inspiratie, gewoon geen lekkere foto's. Nou ja, een excuus is altijd wel voorhanden.

Natuurlijk heb ik de afgelopen weken wel gevogeld en gewandeld, zij het iets minder dan normaal. Maar er waren toch wel diverse leuke uitjes o.a. met Maria. We deden een dagje Texel waar ik eindelijk eens fatsoenlijke Scholeksterfoto's kon maken zelfs terwijl hij ons de rug toekeerde. Hij maakte het goed door daarna een lekkere worm te vangen en dat is dan wel weer een extraatje voor een foto.

Scholekster (Haematopus ostralegus)

Scholekster (Haematopus ostralegus)

Scholekster (Haematopus ostralegus)   
Een dagje in de provincie Utrecht leverde mooie plaatjes op van de Wilde Zwanen. Op de foto een adult en een juveniel, daarbij zie je dat de snavel nog geler moet gaan kleuren. Ook is hij nog niet zo wit als zijn vader en moeder.

Wilde zwaan (adult) (Cygnus cygnus)
Wilde zwaan (juveniel) (Cygnus cygnus)
De foto's zijn aan het einde van de middag genomen en ik was blij met het mooie licht. Ook het feit dat we best dichtbij konden komen (dankzij een slinkse manoeuvre van Maria) zorgde voor foto's waar ik best tevreden mee ben.

Eerder waren we even langs de Bosuil geweeest, die zat lekker te dutten dus echt spannend is het niet maar ik plaats hem. Omdat het kan :-).

Bosuil (Strix aluco)
Tijdens diezelfde dag reden we langs een paartje Rosse stekelstaarten in winterkleed.  Op zijn flank zie je een heel klein beetje bruine veren doorschemeren van het zomerkleed. Eigenlijk zijn het maar rare eenden en ik vind ze ook niet echt mooi. In zomerkleed is het mannetje wel opvallend met zijn blauwe snavel maar toch, bij mij wint hij de schoonheidsprijs niet. Overigens is deze eendensoort een exoot, hij komt oorspronkelijk uit Amerika. Liefhebbers van exotische watervogels houden dit soort eendjes en in de loop van de jaren zijn er diverse ontsnapt die prima in staat zijn om zich in het wild te handhaven en voort te planten. Zoiets als een Halsbandparkiet dus, maar dan in het water.

Rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis)
Gisteren gingen Maria en ik op pad om een Kleine Geelpootruiter te bekijken. Tevens een Amerikaanse soort maar in dit geval een dwaalgast en dus geen ontsnapte vogel, althans daar gaan we van uit. De vogel liet zich prachtig zien en het zonnetje scheen heel mooi op de goudgele poten. Prachtig. Foto's maken was echter geen optie, het was echt te ver weg en we stormden ook nog eens bijna omver. Gelukkig biedt de telesccop dan uitkomst om toch te genieten van zo'n prachtige steltloper.

Uiteraard gingen we vervolgens nog even 'auto-vogelen'. In de buurt zat een Dwerggans, ook een zeldzame vogel voor Nederlandse begrippen. Het beestje zat keurig op ons te wachten dus daar waagde ik een foto aan. De Dwerggans heeft een geel ringetje rondom het oog, een kleinere snavel dan een kolgans en een grotere 'bles' die verder omhoog loopt dan bij de Kolgans. Het voorvoegsel 'dwerg' geeft al aan dat hij niet heel groot is. Op de foto links een Kolgans en rechts de Dwerggans.

Kolgans (Anser albifrons) en Dwerggans (Anser erythropus)
In de buurt van de ganzen zagen we al flink veel baltsende Buizerds en Torenvalken. We reden een ruig industriegebiedje in en daar wemelde het inderdaad van de Buizerds, ze vastleggen was dan wel weer een ander verhaal want ze hingen bij voorkeur recht boven de auto en ik ben wel lenig maar ook niet zó lenig dat ik vanuit mijn raam dat dan nog kan fotograferen. Het blijft dus maar bij een al-honderd-keer-eerder-gemaakt plaatje, net als bij de Torenvalk trouwens.

Buizerd (Buteo buteo)

Buizerd (Buteo buteo)


Torenvalk (v) (Falco tinnunculus)
De afsluiter van de dag was leuk. In Maria's buurt zat een Noordse kauw. Maria volgt het beestje al jaren maar ik had er nog nooit een gezien. Dus het was erg leuk dat de bewuste Noordse kauw even mooi op het dak ging zitten zodat ik hem kon bekijken en fotograferen. De Noordse kauw is een ondersoort van de Kauw. Hij heeft een witte band in zijn nek na het grijs waar de gewone kauw alleen grijs heeft.

Noordse kauw (Corvus monedula monedula)
Zo, nu ben ik weer een beetje bij. Inmiddels is de meteorologische lente aangebroken (al zou je het niet zeggen met de hagelbui en onweer van vanmiddag) en heb ik gisteren mijn eerste Grutto's van het jaar gezien. Daar word ik dan wel weer blij van. Nog even en we horen ze ook weer: Grutt-o, grutt-o, grutt-o.
Het goede seizoen komt eraan!

Tot slot: iedereen weer bedankt voor het lezen en bekijken van mijn blog

20 opmerkingen:

  1. Je bent weer helemaal bij!! Leuk (herkenbaar) verslag. Soms is het jammer, dat een bloglezer/kijker niet weet hoe de omstandigheden zijn vanuit de auto, met een spiegel die in de weg zit of van die bewegende vogels die wegduiken in de lucht of in het gras. Het is vaak een gok. Zo weet ik hoe dit paranoia Noordse Kauw me al maanden uitlacht en ik maar geen foto kon maken, tot gisteren dan! Heel goed gelukt! Alle foto's zijn goed gelukt maar Schollie is beeldschoon!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige serie Marianne, mooi de scholekster met worm.
    De Rosse stekelstaart is super, ik heb die nog nooit gezien.
    De vliegende buizerd op foto 10 vind ik super.
    Kortom weer een geniet blogje.
    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beautiful images, I love the two of Buzzards, fantastic.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vergat de wilde zwanen te noemen.Ze zijn prachtig in dat licht!!!
    en stekeltje is idd eigenlijk een minkukeltje :-) maar wel mooi geplaat.
    groetjes,'
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtig wat een serie die Bosuil dat is wel genieten als je die kan zien en de buizerd maar het valkje staat er ook prachtig op .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wonderful set of images Marianne. The Tawny is pretty special especially as its day time.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nou, je bent weer bij en weer helemaal terug in blogland, Voor jou als vogelaar/vogelfotograaf breken er weer goede tijden aan dus ik verwacht de komende tijd wel weer meer te zien bij je!
    Mooie gevarieerde serie heb je neergezet waarvan de scholekster mijn favorieten zijn.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Mariannne,
    Vogels kijken doe je in ieder geval nog regelmatig. Fotograferen lukt niet altijd, omdat vogels of te veel verscholen zitten, of te ver weg. Dat is herkenbaar genoeg. En bloggen? Dat doe je natuurlijk als je er genoeg tijd voor hebt en bovendien er zin in hebt. Dat varieert, bij iedereen. De scholekster levert deze keer de mooiste beelden op.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een mooie en gevarieerde serie. En - voor mij - nog leerzaam ook: kolgans, noordse kauw en rosse stekelstaart kende ik nog niet. Daarom moet je dus vooral blijven (foto)bloggen!
    Groeten, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  10. En dan moet ik zeker zeggen welek ik de mooiste foto vind? Dat is niet eerlijk want ze zijn allemaal bijzonder. Hoewel ik die twee gansjes wel heel erg leuk vind. Wat een heerlijke vogeldag, Marianne! Ik las het blog weer met heel veel plezier. En inderdaad: ik moest ook maar weer eens op pad met de camera.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Welkom terug. Mooie gevarieerde serie, Marianne. De Scholekster is mijn favoriet, maar wat is hij smerig, hè. Moet nodig in bad. Ik vind het wel komisch eigenlijk. Ik ga nou de Kauwtjes toch beter bekijken. Wie weet zit er hier ook een andere. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Marianne,
    Again, some beautiful birds and some great pictures. I do less blogging too you know; with the work plus the very cold winter we have. But, spring is coming and in my part of the country, all the people are anxious to see some warmer days. :)
    I will then have more pictures, temperature helping. All this to say that, I think it is better to wait sometimes, like you say. If we are not satisfied with the pictures we have, then we wait and they will occur.
    Thanks for sharing these beautiful shots!
    Regards, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Marianne,
    Mooie foto's!!
    Vooral die wilde zwaan en dat bosuiltje zijn erg mooi met die warme kleuren.
    Knap ook hoe je die vliegende buizerd hebt gefotografeerd.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooie foto's weer Marianne en fijn van je goede uitleg bij de vogels. Erg leerzaam. Bedankt. Groetjes Ruth

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Marianne,

    dat achterlopen met blogs herken ik wel hoor wen ik denk dat we dat allemaal wel eens een tijdje hebben :-)
    Prachtige foto laat je zien want die Scholekster staat er heel mooi op. ook de Rosse stekelstaart is een soort die ik nog nooit gezien heb *kwijl....* maar ik ben stinkend jaloers op die bosuil!!!! Ik ben echt gek op uilen en een bosuil (en ook velduil) ben ik nog nooit tegengekomen. Prachtig om te zien.

    Jammer voor jullie van die geelpootruiter maar misschien komt er nog weer eens een kans. Je buizerd, valkje en Kauw zijn ook heel erg mooi. Weer een heerlijk vogelblog.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Herkenbaar hoor die blog achterstanden. Deze serie is prachtig, mooi die scholekster, die laten zich nu ook weer horen. gaaf dat je die rose stekelstaart zo dichtbij kon fotograferen. en die duttende bosuil, ik wou dat ik hem zo had.
    De wilde zwanen heb je prachtig, bij mooi licht en een lekker laag standpunt, ik kan echt genieten van dit soort foto's.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Preciosas fotografías, me han gustado mucho. Saludos cordiales desde España.
    http://faunacompacta.blogspot.com.es/

    BeantwoordenVerwijderen
  18. great photos!!

    http://aca-photography.blogspot.de/

    BeantwoordenVerwijderen
  19. De schollies zijn erg goed gelukt. Ze lijken vaak puur zwart-wit, maar er zit veel meer nuance in dan je a prima vista zou denken. Daarom is het mooi om hier te zien hoe de bruine randjes van de zwarte veren uitkomen. Knap belicht om dit zo op de plaat te krijgen.
    Met een groet,
    Sjerp

    BeantwoordenVerwijderen