woensdag 25 maart 2015

Vergeet niet omhoog te kijken!Merel (Turdus merula)
Lente en liefde (in de lucht)

Het is helemaal raak om mij heen in de vogelwereld. Terwijl ik in de lentezon geniet, wordt er om me heen gezongen, gebaltst, gekroeld en voor nageslacht gezorgd.

De Pimpelmezen zijn de nestkast aan het inrichten, de Buizerds doen ‘het’ in de boom en de Goudvinken zitten snavel aan snavel tegen elkaar aan te wrijven. De tuin en de omgeving is vol van paartjes vogels die het gezellig maken.

Mijn voederplekje is tussen de vrijerij door ook in trek, gelukkig maar want anders zat ik weer opgevouwen voor niets te verstijven in dat tentje.

Goudvink (man) (Pyrrhula pyrrhula)

Goudvink (vrouw) (Pyrrhula pyrrhula)

Roodborst (Erithacus rubecula)

Groenling (vrouw) (Carduelis chloris)
Vandaag, al weer zon, ben ik op pad geweest op zoek naar ‘mijn’ roofvogels. Want de Zeearend schitterde door afwezigheid terwijl we hem hier altijd zien. Gelukkig vond ik hem terug terwijl ik de éénbaansweggetjes van West-Tsjechië aan het aftuffen was. Ineens zag ik de reus aankomen in de verte, er hing een ander roofvogeltje boven, dat bleek een Buizerd te zijn die hem weer dapper probeerde te verjagen. Toen de Zeearend op acceptabele foto afstand was, had ik inmiddels een verkeersopstopstopping veroorzaakt en moest het doen met de foto’s die ik had, helaas op te grote afstand. Maar hij is er en daar word ik blij van.

Zeearend (Haliaeetus albicilla)
Zeearend (Haliaeetus albicilla)
Ook blij ben ik als ik hier in alle rust wandel en al het vogelgezang op me laat inwerken. Veldleeuweriken hoor je hier overal. Geelgorzen, Vinken, Goudvinken, Groenlingen, Tjiftjafs en Putters. Om maar een handje vol te noemen. Terwijl ik wandel kijk ik regelmatig omhoog want het is de tijd van de Rode wouw. Ook dit keer word ik niet teleurgesteld. Eerst zie ik hem ver weg in de scoop, later kondigt hij zich roepend aan en komt over me heen gevlogen. Een jaarlijks terugkerend ritueel. Wat is het toch een prachtige rover!

Rode wouw (Milvus milvus)

Rode wouw (Milvus milvus)

In een onbenullig plasje zie ik twee Zomertalingen, de eerste die ik dit jaar zie. Vervolgens een erg rechtop zittend vogeltje op een rommelig omgeploegd veld: Tapuit, yes. 

Zomertaling (man) (Anas querquedula)
Weer thuis frommel ik mijzelf weer in mijn tentje. Ik hoef niet eens te wachten want de Sijsjes en een Putter maken het feestje van vandaag compleet. De Putter bekijkt het eerst even vanuit de boom maar komt daarna bijna mijn tentje binnen lopen. 

Sijs (man) (carduelis spinus)
Sijs (man) (carduelis spinus)
Putter (Carduelis carduelis)
Putter (Carduelis carduelis)
Putter (Carduelis carduelis)
Toen we hier zaterdagavond aankwamen was ik erg moe. Het jaar is nogal roerig (geweest) en ik merkte dat mijn spanningsmetertje op hol begon te slaan. Al na één dag vogelen, rust en zon voelde ik al die spanning van me afglijden tijdens de eerste wandeling langs het meer. Wat is het toch een zalige hobby, of passie zo je wilt. Het maakt je hoofd leeg en het is gezond. Het belangrijkste: ik word er zo heerlijk gelukkig van. 
 

24 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat is fantastische opnames!!
  Geweldig hoe je deze verschillende vogels hebt weten te fotograferen.
  Vooral dat goudvinkje, sijsje en die putter vind ik heel bijzonder. Knap gedaan hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A really brilliant set of images Marianne. The Bullfinch pair in particular are superb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Så fantastiske bilder Marianne !!! kjempe bra :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Marianne wat een prachtige opname.s

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Prachtige serie van vogels die toch ook niet zomaar in ieder tuin voorkomen. Kortom een prachtplek en dan ook nog de zeearend, rode wouw en een paar zomertalingen. Dat zijn roch ook nog eens ontmoetingen.
  Moet een prachtig gebied zijn daar, waar je dus helemaal tot rust kunt komen in de stilte van de natuur.
  Geniet ervan

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's en lekker genieten en ontspannen. Veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Prachtige serie van de verschillende vogels.
  Heerlijk hé om tot rust te komen in de natuur en als je aan het fotograferen bent, alles glijdt van je af, die ervaring heb ik ook.
  Het zijn weer fanatische foto.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kan mij voorstellen dat zo'n dagje vogelen ontspannend werkt. Als je zo'n variatie aan soorten hebt, en ze bovendien nog goed kan zien ook, kan je alleen maar tevreden zijn.
  De goudvinken, wouw en de laatste foto's van de putter vind ik het mooist.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  Zeearend en Rode wouw,wat een heerlijke vangst, WOW!!! De kleine vogels zijn juweeltjes. Wat mooi geplaat.
  Fantastisch! (en je eethoorntje dus ook:-) Dat de Putter de zoomlensmogelijkheden zowat passeert is vermakelijk en ik zie het voor me!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  wat heerlijk dat je daar weer volop van veel vogels kan genieten en heerlijk tot rust komt. Mooie foto's heb je al kunnen schieten; de laatste twee van de putter zijn TOP. Hopelijk heb je daar nog wat vrije dagen te gaan. Wens je veel plezier.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat moet het daar toch een heerlijk plekje zijn als ik dat zo lees en bekijk. En kijk eens wat een schat aan vogelsoorten je daar om je heen hebt. Ik kan me goed voorstellen dat je daar gelukkig van wordt en lekker kunt ontspannen. Mooie serie weer, Marianne. Rust lekker uit en geniet! Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hello,
  perfect pictures, very nice to see that the birds can at least hold still with you and be photographed, for me this is never the case;-)))
  regards Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne ,
  Ohhhhhhhhh wat een heerlijke serie van al die mooie lieve vogels ! dank voor je show !! groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige serie zo bij elkaar gescharreld!

  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Beautiful birds Marianne! Spring is my favortie season and I also love to ear the birds singing. We still have about 1 1/2 to 2 feet of snow but I'm sure it will soon be over. Have a wonderful spingtime with lots of birds to watch!
  Warm greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,

  dit is wel weer even heerlijk mee genieten van jou vogelparadijs.
  Prachtige platen van de goudvinken, sijs, mezen, roodborst en putter, maar ook je zomertaling vind ik geweldig. Deze laatste heb ik werkelijk nog nooit gespot dus dan is dit dubbel genieten. Gaaf dat je de Zeearend toch weer hebt gezien en mss komt er ooit weer een kans om hem wel dichterbij te kunnen fotograferen zonder een verkeersopstopping te veroorzaken *grinnik*. Je Rode wouw heb je echt super geplaat. Heerlijk weer deze palten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne,

   dat was een leuke verrassing om elkaar tegen te komen in die prachtige "achtertuin" van je. Heerlijk even geklets en een en ander gedeeld :-) Als ik de BB's ga plaatsen link ik je ook gelijk want dan ik zeggen dat ik ze in je "achtertuin" heb gefotografeerd. De insiders weten dan wat ik bedoel en de outsiders hebben een puzzel * grinnik*.

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 17. Zo zo, wat een prachtige serie over de lente... Ik geniet van je schitterende foto's en word er helemaal blij van. Gefeliciteerd met je prachtige bijdrage van deze tot nu toe frisse en winderige lente.
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Congratulations and all good wishes to You, Marianne.
  [EST] - Head munadepühi!
  [VRO] - Hüvvi munnõpühhi!
  [ENG] - Happy Easter!
  [ITA] - Buona Pasqua!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik liep een beetje achter, wat een mooie plek heb je daar in het oosten. Al is een file dan wel weer verstorend voor mijn beeld van die ideale plek..... Mooi gevangen, die rovers en die zo mooie kleine zangertjes. De boel komt weer op gang, op weg naar Lesbos!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat heerlijk om in je verhaal te proeven dat je zo geniet daar, en weer helemaal tot jezelf komt, heel fijn voor je Marianne.
  En van zulke prachtige foto's moet je natuurlijk ook nog eens blij worden. Dat is toch dubbel genieten, eerst in de natuur, en dan achter je beeldscherm.
  Erg mooie sfeer in je eerste foto, loeischerpe goudvinken, overal prachtige kleuren, je bent weer helemaal in vorm!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Weer een heerlijk vogelblogje, wat is het voorjaar toch een mooie periode. Die rode wouw heb je mooi erop zeg, en ook de zomertalingen vind ik top. De goudvinken zijn ook leuk, die heb ik zelf nog nooit gezien.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Fantásticas fotografías Marianne, me han gustado mucho. Saludos desde España.

  BeantwoordenVerwijderen