zaterdag 29 november 2014

Ik zie, ik zie.....

Tijdens de ontdekkingsreizen (citaat Paul) en de capriolen (citaat Bas) die ik uithaal maak ik dus inderdaad wel eens grappige dingen mee en zie dingen die ik niet verwacht.

Omdat ik maar een weekje vrij ben, blijf ik veel thuis in mijn tentje kleumen maar krijg daar toch de mogelijkheid om nog eens te genieten van 'gewoon tuinvogels'. Ik schrijf met regelmaat dat een bepaalde soort één van mijn favoriete soorten is maar zo onderhand heb ik denk ik ca. 200 favoriete soorten. Want alle vogels hebben wel wat. De Gaai is misschien wel een rover maar hij bekoort mij door zijn slimheid. Telkens weet hij de zorgvuldig verstopte noten te vinden. Daarbij is hij dan ook nog eens heel mooi met zijn blauwe ogen waarmee hij vaak de kat uit de boom kijkt.

Gaai (Garrulus glandarius)

Gaai (Garrulus glandarius)

Gaai (Garrulus glandarius)
De kat, één van die twee die likkebaardend 'mijn' vogeltjes begluurt, wordt door de Grote bonte specht genegeerd. Dat vind ik stoer, de specht vliegt meestal als eerste weg als er wat gebeurt maar de kat interesseert hem niet. Overigens lijkt zijn gevaar meestal van boven te komen. Spechten kijken tijdens het eten om de haverklap met een schuin hoofd omhoog, bedacht op gevaar.

Gevaarlijk roofdier... ;-)
 Ik ben dol op zwart-witte katten en vind deze dan ook ontzettend schattig. Met een enorm schuldgevoel jaag ik hem de tuin uit.

Grote bonte specht (v) (Dendrocopos major)

Grote bonte specht (m) (Dendrocopos major)
Ik schreef al dat ik de Goudvinken had gehoord en dat sommige vogels hun schroom moeten overwinnen. Dat klopt en mijn wachten wordt beloond.

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula)
Om toch nog wat anders te zien reed ik gisteren nog een rondje in de buurt. Ik vind verse Beversporen maar geen Bever (logisch midden op de dag) en zie bomen vol met Kramsvogels. Later rijd ik naar het Jesenice meer. 
Mijn feilloos richtingsgevoel stuurt mij via Cheb naar de andere kant van die stad, maar het is er ineens zo veranderd. Alle autodealers zijn verdwenen en ineens zie ik knipperende Casino's, tientallen tankstations en diverse zeer schaars geklede dames die vriendelijk wenken. Echt raar. Tot ik 3 minuten later het bord 'Bundesrepublik Deutschland' zie staan. Zuchtend rijd ik Duitsland binnen en draai vervolgens de auto om Tsjechië terug in te rijden. Vervolgens vind ik dan toch wel de weg die ik in eerste instantie zocht en rijd richting het Jesenice meer. Op de weilanden zijn weer veel Buizerds en ik zie ook muisjes. Op het meer zelf zijn alleen Wilde eenden, daar had ik op iets meer gehoopt maar ach.. Ik rijd nog even verder tot ik, zonder enige aankondiging vooraf, voor een slagboom sta met daarop een bord dat ik bij de Yachtclub Cheb ben aangekomen.

Het leven van een vogelaar zit vol verrassingen! Uiteraard kom ik gewoon thuis, ik weet alleen niet of het via de kortste weg was.

Vandaag, de laatste dag, zie ik tot mijn genoegen de adulte Zeearend langs het meer vliegen. Hij verdwijnt in zijn eigen boom, ver weg. Dat is een goed teken en hopelijk weer een succesvol broedsel ergens volgend jaar. Verder hebben de Grote zaagbekken zich verdrievoudigd, en zwemmen nu inmiddels 3 paartjes. Een Witte kwikstaart, tientallen Merels en Kramsvogels en 3 Grote zilverreigers peuteren van alles uit de bagger. Tegen de mistige hemel krijsen de meeuwen en cirkelt een Buizerd 'mauwend' rondjes. De wandeling is lekker maar erg koud. Een gemeen oostenwindje blaast me terug naar huis. In de tuin durft Robin inmiddels ook dichterbij te komen en lukt het om nog een keer het Matkopje te fotograferen.

Roodborstje (Erithacus rubecula)

Matkop (Poecile montanus)


En nu, nu zit het erop. Hier is het nog eerder donker dan in Nederland en om half 5 is het klaar. Mijn tentje is opgeruimd en de laatste blog van deze heerlijke week geschreven.
Omdat ik niet weet wanneer de volgende komt hoop ik dat 'men' tevreden is met 3 blogs in een week. De drukke periode breekt aan en wie weet hoe lang het nu gaat duren voor ik weer een foto kan maken. De komende weken wordt het kerst- en nieuwjaarskaarten en pakjes rondfietsen. Ach, het maakt ook weinig uit, zo heb ik iets om op terug te kijken en om naar te verlangen.

Allemaal bedankt voor jullie bezoek en de leuke reacties die ik krijg. Dat waardeer ik echt!

P.s. Ik vergeet steeds te melden dat Sneuper terug is. Hij is een tijdje geleden op blogspot begonnen na enkele jaren afwezigheid. Sneuper is een dorpsgenoot van me en tevens vogelaar en natuurliefhebber. Een kijkje op zijn blog is zeker aan te raden!

27 opmerkingen:

 1. fantastiske bilder ! katten er jo bare søt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  toch weer dat tentje ingekropen? Wel prachtige resultaten, zeg! Leuk dat de goudvink kwam, prachtige vogel en je hebt 'm er heel mooi op. Trouwens, alle foto's vind ik mooi. De gaai is ook een heel mooie.
  Kan me voorstellen dat het roofdier een beetje in de weg zat. Ook een mooie foto.
  En sterkte de komende maand. Ik hoop voor jou dat "het weer" zich een beetje gedraagt.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je wel zeggen: "Ik zie, ik, zie" want jij ziet de zeearend en de zaagbekken en ik kan er alleen maar van dromen ;-) Je foto's zijn prachtig. Vooral de Goudvink en Robin met die snoezige witte buikveertjes. En wat gaat de tijd toch snel! Ik klaag niet en voel me dik verwend met 3 mooie blogjes van je in één week!!! Ik moest me vandaag behelpen met wat kruisbekken ;-)
  tot ziens
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 't Lijkt me wel koud, Marianne, zo stil zitten in een tentje. Maar ja, het resultaat is geweldig. Prachtige serie weer. Ik vind Gaaien ook prachtig, maar heb ze nog niet kunnen fotograferen. Ze zijn toch wel erg schuw. Je zal het daar missen als je weer thuis bent. Fijne zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne, jij hebt volgens mij weer een heerlijke week achter de rug, dus je batterij is vast goed opgeladen voor de komende periode.
  Oei, 3 blogjes in een week, dan heb ik wat gemist en heb ik nog wat in te lopen....
  Ik zie ik zie.... ja, jij ziet het wel!
  De eerste Gaai is helemaal top, prachtig licht, waardoor je kleuren erg mooi zijn, en haarscherp.
  Goudvink en Robin springen er ook uit, goed gedaan meissie.

  Fijne zondag nog en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo,
  hier sagt man, das der Eichelhäher der Aufpasser im Wald ist, sobald er einen gesehen hat schlägt er Alarm und alle Tier sind gewarnt. So manchen Morgen auf der Pirsch habe ich ihn verflucht :-))
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne, wat weer een prachtige serie vogels.
  De Gaai is slim en heel erg mooi vind ik persoonlijk, ook de goudvink is prachtig, die heb ik ooit één keer gezien in Twente, hier nog nooit.
  De Matkop twijfel ik aan, ik denk dat het een Glanskop is, deze mist de gele vleugelpunt die de Matkop heeft en de Glanskop weer niet, hoe dan ook het is een prachtige foto.
  Kortom weer een geniet blog.
  Fijne zondag!
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie plaatjes weer van prachtige vogels, vooral de gaai en de goudvink.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik lees waar jij onverwachts terecht komt zal het best een avontuur zijn om met jou op stap te gaan :-).
  Jij hebt allerlei bijzondere vogels gezien die je hier niet allemaal durfde/wilde/kan laten zien.
  Een gaai is fotogeniek, maar moeilijk te "vangen". Een goudvink is altijd een hoofdprijs.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Kees, hier schrijf ik alleen maar de gecensureerde versies ;-) en dat is geen kwestie van niet durven maar om tere zieltjes te sparen en tenslotte is de blog voor alle leeftijden ;-). Maar ook tijdens mijn werk in NL maak ik rare dingen mee, gelukkig zie ik altijd wel de humor in van 'rare' belevenissen en vragen en zo heb je nog eens iets te vertellen op een feestje ofzo..

   En uiteraard bedankt voor je reactie! Ik was zelf ook heel blij met de Goudvink.

   Verwijderen
 10. Marian dit is ook weer een serie waar menigeen van kan dromen !!
  De Gaai is een prachtbeest en de poes wacht op een goed moment voor hem hahahaha de Matkop en zijn vrouwtje zitten hier ook in de tuin voor de eerste keer dus ook een hoofdprijs voor ons !!
  Groetjes en bedankt voor je super lieve reactie op mijn blog !
  gr, Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Prachtige opnames!! Geweldig hoe je deze vogels hebt gefotografeerd.
  Die vlaamse gaaien zijn inderdaad erg slim. Vaak ook grappig om te zien dat ze hun voedsel verstoppen voor de komende winter.
  Dat goudvinkje en dat roodborstje vind ik ook heel erg mooi genomen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Leuk hoor, die vogels rond je huis. Mooie foto's en mooie blogs
  groeten
  Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou Marianne dat tentje is echt onbetaalbaar (wat een heerlijke serie weer)maar met de temperatuur van vandaag mag je er wel een stoof met wat turf in hebben staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wonderful pictures of these beautiful birds !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Ela for visiting my blog and your kind comment.

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 15. Wat leuk zeg om je eigen vogelstekkie te hebben in de tuin. Prachtige soorten heb je gezien, de gaai, de specht maar vooral die goudvink is toch wel erg leuk om vast te kunnen leggen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 16. oeps, ik lees nu dat de vogelhut in Tsjechië is, ook niet verkeerd, dacht even dat je deze vogels in je tuin had..
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, het is in de tuin, wij hebben een klein huisje in Tsjechië met een heerlijke tuin en daar zet ik dus als ik er ben het tentje in de tuin, simpel hoor: vistentje met camokleed ervoor en dan de voerplek inrichten. Gegarandeerd succes. Heb een paar jaar geleden 2 Draaihalzen vlak voor mijn tentje gehad bijvoorbeeld. Dus het zijn echt 'mijn' tuinvogels :-).

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 17. De gaai staat er fraai op. Topper hier is toch wel de goudvink man, heel fijn geplaat!

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Prachtige beeld Marianne.
  Vlaamse gaaien worden veel te weinig vast gelegd. Goed beschouwd zijn ze even mooi als pestvogels, kijk maar eens naar de structuren in hun lila-bruine kleed, de fraaie blauwe vleugelaccenten. Maar ja, veel te slim voor de meest fotografen.
  Met een groet,
  Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gisteren was er een aflevering van Countryfile op BBC 1 en daarin was een item over de Matkop: nog maar 20 broedparen in het VK en niet meer dan een kleine duizend in totaal. De RSPB doet er van alles aan om de soort weer op orde te krijgen. Dus jouw foto's van dit leuke vogeltje (en alle andere) zijn een mooie opsteker.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Marianne,

  ik was al jaloers op de gaai van Maria maar jij laat ook echt en gave serie zien zeg! Doe openingsplaat is toch werkelijk supergaaf! Prachtige kleur vind ik dat blauw in zijn vleugel en ja die ogen........! Ook je goudvink is een prachtexemplaar maar de specht is natuurlijk ook een heerlijk stuk olm zo ff in je tuin te hebben. Dan ook nog de roodborst en een kat. Daar zou ik ook een tijdje "kleumen" voor over hebben hihi..... Heerlijk en mooie heldere serie.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hallo Marianne,

  Mooie blogs weer met prachtige fotos. Je zit daar wel op een prachtige vogelrijke stek. Vanuit een wchuiltentje kun je ze toch net even mooier op de foto krijgen.

  Froet

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen