zondag 23 november 2014

Gewoon, in de tuin. Gardenspecies.

Vandaag voor het eerst sinds lang weer in m'n tentje in de Tsjechische tuin gezeten. En op zo'n eerste ochtend mag je best tevreden zijn dat er al vogeltjes komen. Men zegt altijd dat ze zo'n dag of 3-4 moeten wennen maar daar merk ik hier niet veel van. Alleen de wat schuwere en zeldzamere soorten moeten wennen ;-).

Eenvoudig beginnen dus en wachten tot er meer verschillende soorten op de voerplek gaan komen. Het is hier behoorlijk kouder dan in Nederland en als dat doorzet dan krijgen we meestal leuk bezoek. Hieronder een paar gewone soorten waar ik toch altijd weer met plezier naar kijk en moet lachen om het gedrag als ik niet aan het fotograferen ben. Er zitten een stuk of 30 Ringmusjes in de tuin, te eten en te ruziën. Eentje durft wel voor het tentje op de voerplek.

Ringmus (Passer montanus)
Robin is er ook altijd maar in het begin nog wat afwachtend. Let eens op zijn houding, die is typisch voor lijsterachtigen met de wat afhangende vleugels.

Roodborst (Erithacus rubecula)
De Grote Bonte Specht negeert consequent mijn walnoten, meelwormen, lekker uitgesmeerd vet.... Het kan blijkbaar niet op tegen een goed bewaard eikeltje. Nu maar hopen dat hij de hazelnoten ook vindt en die dichtbij komt oppeuzelen.

Grote Bonte Specht (m) (Dendrocopos major)
De Koolmees vindt het gelukkig wél interessant en loert vanaf de aanvliegtak met het koppie scheef naar de lekker vette meelwormen.

Koolmees (Parus major)

En aanvallen!!!! Ik had weer even zin in een beetje bewerking en deze blijf ik leuk vinden.

Koolmees (Parus major)
Verder heb ik ook sinds lange tijd weer langs het meer kunnen wandelen. Het waterpeil is gelukkig flink gezakt. De zon scheen en het was echt heerlijk buiten ondanks de frisse wind. Tenslotte heb je maar één richting op wind tegen. Op het meer zag ik de eerste twee mannetjes Grote Zaagbek. Verder veel wilde eenden en Aalscholvers. Rondom het huis zag ik nog Groene specht, Matkopjes, Pimpelmezen, Merels, Groenlingen, Gaaien etc. Met wat geluk komen er dus meer soorten op de foto en laten ook de Goudvinken, Sijsjes, Kepen, Grijskopspecht en de Zeearend zich nog zien. En het mooie gebied van afgelopen zomer breng ik natuurlijk ook nog een bezoekje en laat me verrassen. Sowieso is het even heerlijk genieten van ons tweede thuis.

11 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Heerlijk voor je dat je weer langs het meer kunt wandelen!!
  En dat belooft nog wat bij je voedertafel! Ik ben heel benieuwd. (duim voor je voor mooie soorten)
  Het begin is gemaakt en hoe, prachtige foto's! De Ringmus zo mooi en scherp je ziet goed dat geel op de snavel, heel leuk! De Robin en Specht ook TOP en je laatste bewerking erg leuk!!
  groetjes
  Maria
  p.s. gisteren de ijsvogel in het park om de hoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele mooie foto's Marianne!! Prachtig dat ringmusje zo met die schuine boomstam.
  Grappig ook om te lezen dat die specht zo kieskeurig is met het menu van de dag. Maar toch mooi dat hij zich zo laat zien en jij hem zo mooi hebt kunnen fotograferen. Klasse!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marianne.
  Superb editing with the Great Tit. The Tree Sparrow and GS Woodpecker are really special.
  I have yet to see a Tree Sparrow.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat belooft nog wat, Marianne. Dit is al zo'n mooie serie. Leuke vogels zijn dat toch die Roodborstjes. Je bewerking is goed geslaagd. Ik hou daar wel van. Fijne tijd nog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook de wat 'gewonere' soorten zijn mooi! Prachtige plaatjes en de bewerking is zeker leuk. Wel lekker dat je zo'n eigen plekje hebt, benieuwd naar het vervolg.
  groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. kjempe flotte bilder og det siste er jo superb :-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne,
  Mooie serie heb je kunnen maken.
  Leuk die ringmusjes, het roodborstje heeft inderdaad een leuke houding, ze zijn ook best schuw.
  De bewerking vind ik echt prachtig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Erg leuk om nu al je belevenissen te volgen Marianne. Mooie foto's heb je al weer gemaakt. Super. Nog heel veel plezier. Groetjes Ruth

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Stuk voor stuk staan ze er mooi op. Het blijft ook een uitdaging om "gewone" soorten mooi te portretteren. Ik ben benieuwd wat je nog allemaal gaat (laten) zien.

  groet, kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit is al een mooie oogst vanuit jet tentje. Ik zie dus uit naar de volgende blog met andere soorten. Nog veel vogelpleziwr daar.
  Groet
  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bis smile om je bewerking van de koolmees ;-) Heel gaaf!  BeantwoordenVerwijderen