vrijdag 15 augustus 2014

Kleine kleutertjes en schreeuwende pubers

Als ik vogels kijk zo rond juni, juli en augustus, dan heb ik regelmatig medelijden met de oudervogels. De kinderen bedelen en schreeuwen dat het een lieve lust is want gegeten moet er worden. In de laatste paar weken was ik een paar keer getuige van 'kleutergedrag' en 'puberbrutaliteit'.

Het ziet er uiteraard best lachwekkend uit die om het hardst schreeuwende jongen en het geduw en getrek om een visje of wat voor voedsel dan ook. Tijdens een rondje Zuidpier met Don zagen we op het strand diverse sterns en dus ook schreeuwende jonge visdieven:

Visdief, juveniel ((Sterna hirundo)
Visdief, juveniel ((Sterna hirundo) 
Visdief, juveniel ((Sterna hirundo)
En hier gaat het allemaal om:

Visdief, adult ((Sterna hirundo)
Gelukkig (denk ik dan voor die ouders) zijn er ook rustige kinderen. Al moet ik erbij opmerken dat ik er daar maar één van gezien heb ;-).

Visdief, juveniel ((Sterna hirundo)
Visdief, juveniel ((Sterna hirundo)
Met Maria was ik in juli in de Eempolder, daar vonden we drie kleine kleutertjes, die op een hek zaten. Bovenop een hek. In hun kleuterkleed met hier en daar al wat volwassen veertjes met stipjes ertussen. Ze waren goed bezig. Intelligent aan het kijken wat er links (voor de kijker rechts) van hun gebeurde.

Spreeuwen, juveniel (Sturnus vulgaris)
Rechts bleek er toch ook iets te zijn wat de aandacht waard was.

Spreeuw, juveniel (Sturnus vulgaris)
Prachtige en slimme vogels die spreeuwen. En fascinerend, vooral als ze met duizenden tegelijk 's avonds door de lucht zwermen en er van die prachtige figuren maken. Een keer zag ik dat boven de Groene Jonker voordat ze gingen slapen. Het was wonderbaarlijk. Ineens, alsof er een commando werd gegeven streken ze allemaal neer in het riet en waren acuut stil. En dan terwijl het enkele seconden daarvoor nog een vleugelgeruis en gepraat onderling van jewelste was.
Dit jaar is het jaar van de Spreeuw, ook met de Spreeuwen gaat het niet goed en daarom laat het Sovon dit jaar extra aandacht uitgaan naar de Spreeuw. Monitoring, tellingen etc. worden gedaan en ook waarnemers wordt gevraagd eens extra op de Spreeuw te letten. Dat kan ik van harte aanbevelen: Spreeuwen zijn gewoon heel cool! Fantastische imitators, als je bijvoorbeeld een mobieltje in de dakgoot hoort is dat 9 van de 10 keer een Spreeuw. En de kleuren van zijn verenpak, wow! Nou ja,let er maar eens op, ze zijn de moeite waard.

In diezelfde Eempolder zag ik ook een jonge Witte kwikstaart. Perfect gecamoufleerd en wachtend op pa of moe met een lekker hapje. En roepend. Waarschijnlijk zoiets als 'mama mama mama mama....'

Witte kwikstaart, juveniel (Motacilla alba)
Gelukkig kwam er al snel een ouder aan met wat lekkers.


Witte kwikstaart, juveniel en adult (Motacilla alba)

Witte kwikstaart, adult en juveniel (Motacilla alba)
Even later kwam er nog een jong bij. Dat jong was beduidend groter en ook al goed in staat om zelf voedsel te vangen.

Witte kwikstaart, juveniel en adult (Motacilla alba)
Ik sluit af met onze eigen puber, ja ja. Zijn de kinderen eindelijk volwassen, kun je weer opnieuw beginnen. Ik lig dan ook bijna elke avond knock-out op de bank. Maar lief is hij wel en is ook een beetje scheel ;-). Waar vind je nou nog zulke solidaire pubers?

Woezeltje19 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne, Heel apart dat jij, ik en Huib toevallig alle drie een blog maken waar we de Spreeuw extra naar voren halen!!
  Een heerlijke blog met dat jonge grut! Hier en daar een feest van herkenning...En Woezel is om op te vreten met zijn leuke speeltje!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Some great shooting Marianne, especially the Terns.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad een zware en verantwoordelijke taak, die de vogelouders op het ogenblik hebben. Onlangs had ik het genoegen om voor het eerst een IJsvogel te fotograferen. Iedere 20-25 min komt zo'n beestje aanvliegen met een visje. Even rusten op de grote paal voor het nest en dan naar binnen. Het levert allemaal mooie plaatjes op en dat blijkt ook en in deze prachtige blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. It is the life, Marianne, in the birds as well as in the humans. All of us think to posterity, although posterity has done nothing for us.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke blog, mooie plaatjes. Vooral van de spreeuwen en de kwikstaartjes.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Prachtige foto's!! Mooi hoe je die schreeuwende visdieven op de foto hebt gezet. Vooral die vliegende met dat visje in zijn bek is super gaaf gelukt. Ook die foto met die 3 spreeuwen is erg grappig om te zien.
  Maar wat een goedsul is dat pubertje van jouw. Heerlijk die kop...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De visdiefjes staan er heel mooi op. Het rustige jong had waarschijnlijk zijn buik net vol. De jonge kwikstaarten staan er ook goed op. De spreeuw verdient natuurlijk extra aandacht dit jaar.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige blog. Mooie fotos van die jonge visdiefjes, spreeuwen en witte kwikstaarten. Die laatste puber lijkt mog wel de resten van een kip in zijn bek te hebben.😄😄😄

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi onderwerp en mooie foto's.
  Moet bij die jonkies altijd denken aan pa of ma, die breed uit fietsen om hun kroost te beschermen. In de natuur zie je hetzelfde terug en daarbij hoort natuurlijk ook het pubergedrag.
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben dol op visdiefjes en jouw foto's ervan vind ik ook geweldig. Wow, met visje in de vlucht is fantastisch goed gelukt!
  Drie kleine kleuterjes en de jonge kwikjes zijn ook erg leuk.
  En Woezeltje : LIef!!!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuke blog, en die roepende visdiefjes zijn prachtig om te fotograferen. Ik heb gisteren ook een tijdje op mijn buik gelegen om de hongerige kleintjes vast te leggen, echt genieten is dat. Ook de andere jonge vogels in je blog vind ik leuk om te zien. De witte kwikkies zijn al bijna net zo groot als de ouder vogel.
  Woezeltje ziet er ontzettend lief en knuffelig uit.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hello Marianne, I love terns; in the first 3 pictures, they look like singers to me! : ) #6 is a great shot!
  The 3 strarlings look like friends, looking in the same direction, nice picture...
  Beautiful bird the White Wagtail,: it is not a bird we have here.
  Nice picture of your dog, funny.
  Have a great Sunday and week.
  Regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Espectaculares fotos, una maravilla de blog, me hago amigo y seguidor. Un saludo desde España.
  Fauna Compacta blogspot.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marianne,
  Ontzettend leuk blog (weer!). Prachtige foto's op mooie momenten,origineel gepresenteerd.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,

  wat een ontzettende mooie serie van deze visdiefjes. Wat heb je ze mooi te pakken gekregen. Je openignsfoto is al een pareltje maar ook foto 3, 4 en 6 zijn ronduit schitterende. Jonge spreeuwen mogen er ook zijn en zeker in dit jaar van de spreeuw. Nog nimmer een jonge witte kwikstart gezien en hietr zie ik ze eindelijk. Echt geweldig om te zien (foto 9). Je eigen woezeltje is ook een echt schatje :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Die hond is leuk! Maar blijkbaar wel getraind in het vermorzelen van gevederde vrienden. Bruut.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. det siste er morsomt :-) , resten er i særklasse. så flotte bilder !

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Marianne,
  Via het blog van Joke http://jokescamera.blogspot.nl/ kwam ik op je site terecht, ik had haar aan de telefoon, en toen kregen we het over de vogelfotografie en verschillende camera's met lenzen.
  We hadden het over het gewicht van de camera met de zware lenzen en over eventueel systeemcamera's waar nog geen goede vogel lenzen voor zijn.
  Ik ben onder de indruk van je vogelfoto's, en ik heb mij ook maar meteen aangemeld als volger.
  De foto's van de visdief zijn prachtig, daar vind ik foto 4 en 6 geweldig.
  De spreeuwen en de kwikstaart mogen er ook zijn daarvan vind ik foto 11 super.
  Je hond is ook een schat om te zien.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen