maandag 21 juli 2014

Een sprookje.


Zilveren maan (Boloria selene)
Op een dag, lang, heel lang geleden, stonden de maan en de zon samen aan de hemel. De maan kreeg niet vaak de gelegenheid om de wereld bij daglicht te bezien maar die dag was het geluk met haar. De maan liet haar bescheiden zilveren glans over de aarde glijden en verwonderde zich over de schoonheid van de aarde. Haar blik gleed over de rivieren die als glinsterende linten door groene landschappen slingerden, over de diepblauwe zeeën en de witte polen. Zij wist dat ook zij haar bescheiden rol had om in de nacht de aarde te verlichten maar zij was zich bewust van het feit dat de zon haar meerdere was, hij was immers nodig om de aarde te laten groeien en bloeien en zelfs zij moest haar bescheiden licht aan de zon ontlenen. 

In gepeins verzonken over haar, meest nachtelijke, rol, dwaalde haar blik verder over de aarde onder haar. Haar blik werd getrokken naar een vlinder die samen met soortgenootjes vrolijk en dartel boven een bloemenveld fladderde. De vlinder leek bezet met parelmoer en had witte en oranje vlekjes. De maan , gevoelig als zij was, werd stil bij het zien van zoveel schoonheid. Van ontroering liet zij  enkele tranen vallen. De tranen bereikten niet de aarde maar raakten de vleugels van de vlinders waardoor de witte vlekjes in zilver veranderen. En zo werd de vlinder 'Zilveren maan' geboren. De maan was in stilte blij dat zij onbewust had bijgedragen aan de schoonheid van de aarde.

Zilveren maan (Boloria selene)

Zilveren maan (Boloria selene)
De zon die dit alles had gadegeslagen, kon niet verkroppen dat dankzij de maan zo’n prachtig schepseltje gelukkig rondfladderde. Tenslotte had de maan haar zilveren schijnsel aan hem te danken. Zij weerspiegelde slechts hém! Zijn ontvlambare karakter dwong hem tot een reactie. Reeds eerder had hij een klein vlindertje aangeraakt met een zonnestraal maar de zon vond zijn vlindertje niet groot genoeg.

Klein vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
De zon wilde meer indruk maken. Hij zocht de aarde af op zoek naar een vlinder die zijn vurige karakter groots kon weergeven. Na enige tijd viel zijn oog op een geschikte kandidaat.
De zon was zich bewust van het feit dat de vlinder wellicht zou verbranden als hij hem aanraakte. Dat was zijn eer te na. Daarom wendde de zon zich tot de blauwe hemel en vroeg, al paste dat niet bij zijn vurige karakter, voor één keer om hulp. Hij vroeg de koele blauwe hemel de vlinder te beschermen tegen zijn hete en vurige stralen. 

De hemel, die toch bekend stond om haar zeer wisselende stemmingen, was die dag in een goede bui en willigde de wens van de zon in.
Heel even trok de zon zich terug en de blauwe hemel omwikkelde alles wat zich op de aarde bevond en hechtte zich aan de door de zon uitgekozen vlinder. Daarna brak de hemel open en de zon schoot haar vurige stralen naar beneden naar de vlinders met hun beschermde vleugels. Trots bezag de zon het resultaat. Van genot liet hij zijn licht nog eens extra over de aarde schijnen en straalde bij het zien van deze vurig oranjerood gekleurde vlinder met haar hemelsblauwe onderkant. De ‘geboorte’ van de ‘Grote Vuurvlinder’ was een feit.

Grote vuurvlinder (Lycaena dispar)
Grote vuurvlinder (Lycaena dispar)
De zon draaide zich voldaan naar de maan en keek haar uit de hoogte aan. Dat had hij toch maar mooi voor elkaar. Zij zond hem haar liefste glimlach terug. Wijs al zij was wist zij dat de zon slechts de schoonheid op aarde had vergroot.

 *********************

En hoewel sprookjes verzonnen zijn, waan ik mij soms in een sprookjeswereld. De wereld waarin plant en dier mij doen stilstaan, kijken, luisteren en verwonderen. Genieten van een zingende Wielewaal terwijl de mooiste vlinders om je heen vliegen. Gisteren samen Peter, Frank, Robert en Maria. Gepassioneerde natuurliefhebbers. In de eerste plaats vogelaars maar zomers ook op zoek naar mooie vlinders, libellen en sprinkhaantjes. En wat spreken die mooie vlinders mij tot de verbeelding met hun prachtige namen en dito uiterlijk. We zien er veel. Behalve de bovenstaande ook nog Citroenvlinders, gecamoufleerd als blaadje in een bloem.

Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Het Zwartsprietdikkopje en het Groot dikkopje komen langs net als de Gehakkelde Aurelia, de Atalanta, de tientallen Kleine vossen en de Dagpauwoog. Alle kleuren van de regenboog in amper een uur.

Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)
Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)
Gehakkelde aurelia (Polygonia c-album)
Een blauwe reiger geeft een schreeuw terwijl hij overvliegt, daarna gevolgd door een zwijgzame Purperreiger. Grasmussen en Tjiftjaffen begeleiden ons op onze route en af en toe horen we in de verte de vijfde symphonie van Beethoven bijna geïmiteerd worden door een Geelgors.

Frank buigt zich over de Sprinkhaantjes en leert me de Gouden sprinkhaan kennen en het geluid dat het diertje maakt. We vinden zowel mannetjes als vrouwtjes. De mooie rode poten van het vrouwtje krijg ik helaas niet op de foto maar wel een ander kenmerk, de heel korte vleugeltjes. Bij Maria op de blog komt vast een foto van de mooie rode pootjes.
Het 'Wekkertje', ook een sprinkhaan, hebben we ook gehoord. De Moerassprinkhaan verraadt zich door een ritmisch getik dat lijkt op het tikken van schrikdraad. We bekijken hem terwijl hij dat geluid met zijn pootjes maakt. De Grote groene sabelsprinkhaan horen we bijna overal. Die maakt dan weer geluid met de vleugels.

Gouden sprinkhaan, vrouwtje (Chrysochraon dispar)
Gouden sprinkhaan, vrouwtje. Detail vleugels. (Chrysochraon dispar)
Gouden sprinkhaan, mannetje
Het is een heerlijke dag en we zien ook nog de nodige libellen waaronder rond de 100 Zwarte heidelibellen. Robert is in trek bij de insecten, eerst gaat er een vlinder op hem zitten en later nog een dame Zwarte heidelibel. Ik fotografeer haar wel maar echt goed zijn de foto's niet.

Twee uitjes in de sprookjeswereld van insecten deed ik eerder zowel met Maria als met Don en Fabiënne. Met de laatste twee is het echt voor het fotowerk terwijl ik met Maria ook nog loop te scopen en te verrekijkeren. Het bracht het nodige fraais in beeld zoals de Zuidelijke heidelibel.

Zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale)
Heel veel pantserjuffers.......

Gewone pantserjuffer, man (Lestes sponsa)
Tengere pansterjuffer (Lestes virens)
Zwervende panterjuffer, man (Lestes barbarus)

Zwervende panterjuffer, vrouw (Lestes barbarus)
De Icarusblauwtjes met hun droomkleuren.

Icarusblauwtje, man (Polyommatus icarus)

Icarusblauwtje, paring (Polyommatus icarus)

Icarusblauwtje, man (Polyommatus icarus)

Bij sprookjes horen onwerkelijke wezentjes maar soms bestaan ze echt:

'Sprookjes' pantserjuffer
Om in een echte sprookjessfeer af te sluiten heb ik een bewerking gemaakt van een foto van een Bruinrode heidelibel. Onder meer omgezet naar zwart-wit. Of is een nieuwe soort geboren: de Zilveren heidelibel....


© Marianne Wustenhoff, 2014


19 opmerkingen:

 1. Het is weer fraai..of eigenlijk: het is weer geweldig! Prachtige foto's van zo ongeveer het mooiste, dat de natuur te bieden heeft. Grote vuurvlinder? Zwartsprietdikkopje? Ik wilde dat ik ze ooit zag. Kortom, het was weer genieten, Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marianne het is net een sprookjeswereld klasse,die eerste is echt een beauty de andere wil ik natuurlijk niet te kort doen het is een heerlijke zomerse serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt een blogje gemaakt van het sprookjesbos!!! Mooi verhaal en schitterende foto's er zijn er heel wat bij, waarvan ik weet dat die eigenlijk niet te doen waren vanwege de wind, mooi wel dus, erg knap.en schitterend van kleur!
  Mijn blogje over deze dag blijft nog even op de plank, want ik heb nog Dodaars! (en nog spreeuwen en zo ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastische plaatjes Marianne. Wat een prachtsoort toch, die zilveren maan. Je sprookje mag er trouwens ook zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allereerst: hulde voor je tekst, Marianne!. Ben je weer op je "schrijversstoel" gaan zitten? Mooi gedaan. Denk ik na het zien van de Zilveren Maan dat dat de trekker van dit blog is, zie ik nog meer bijzondere vlinders die ik zelf ook best eens voor de lens zou willen hebben, De Grote Vuurvlinder, de Icarus Blauwtjes ..... Maar op het plekje waar ik vorig jaar nog wel eens wat bijzonders zag, zie ik dit jaar niets meer. Dat je al die juffers uit elkaar kan houden. Ik vind het maar moeilijk, hoor. Mooie serie foto's. Voor mij is de Zilveren Maan de Super Foto, maar dat komt ook door de vlinder zelf. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Je foto` s zijn prachtig maar het is voor mij vooral genieten van je verhaal.
  Geweldig blogje.

  Groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat laat je weer mooie foto's zien. Geweldig hoe je die vuurvlinder en blauwtjes hebt weten te fotograferen. Maar ook je juffers staan er schitterend op. Vooral je één na laatste (foto 22) is helemaal top. Grappig die grote ogen zo aan weerszijde en prachtig van kleur.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,

  Prachtig uitstapje van de vogels naar de wereld van de vlinders, libellen, juffers etc. en dan ook nog begeleid door een prozaisch verhaal. Erg leuk en mooi gedaan. Juli en augustus zijn ook mooie maanden voor dit soort uitstapjes.
  Ik doe het zelf ook en geniet van deze blog en ik leer er in ieder geval ook weer van zodat ik ze devolgende keer ook weer makkelijke op naam breng.
  kortom mooi, creatief en keerzaam.

  groetjes,

  peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne.
  Alleen al wat betreft zeldzaamheid een erg bijzondere serie.
  Qua beeld springen wat mij betreft de Zilveren maan, tegen het "zilver" van distelpluis en de parende Icarus blauwtjes er bovenuit. Maar ook het blauwtje op de bloem van rolklaver zegt iets over het leven van deze mooie beesten.
  Mooi werk !
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik waande me ook met recht in een sprookje toen ik je blog begon te lezen Marianne.
  Je kan het ook echt heel boeiend vertellen :-)))) Neem daarbij dan ook nog deze prachtige platen en dan is eht sprookje inderdaad een feit. Een schitterende reeks en wist je dat ik niet eens van het bestaan van een zilveren maan afwist!!??
  Wat geweldig dan dat je deze hebt ontdekt. Ik zag tenminste dat deze behoorlijk zeldzaam is! Prachtige reeks ook van de juffers en de blauwtjes. Heel leuk gedaan ook met de laatste foto hihi....
  Foto 22 is ook een prachtplaat! Ik heb hier werkelijk heerlijk zitten genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Marianne,
  These are really great shots! Particularly #5, #6, #15, #20 and my favorite #22. I really enjoy butterflies too and try to capture them with my camera. I will be posting some pictures I took back in May-June. I enjoyed every one of your pictures as they are really beautiful.
  I wish you a great week!
  Kind regards, Louise :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een schitterend blog, Marianne.
  Zowel je verhaal als de foto's zijn geweldig!
  Je sprookjes-pantserjuffer vind ik wel héél leuk, de zilveren heidelibel iets om naar uit te kijken en de rest:
  genieten van al dat moois.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wonderful images of insects, especially the Dragonflies, superb.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een super serie Marianne ik kijk mijn ogen uit nu is het niet de vogelkijker maar de insecten kijker hahahahahaha
  Gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Really special images Marianne. My compliments.
  I think I will just go and through my camera away now.{:))

  BeantwoordenVerwijderen