donderdag 6 februari 2014

Weer helemaal terug! I'm back!

Eindelijk! Ik zit hier zo blij te zijn als een kind in een snoepwinkel ;-). Mijn oog is sinds donderdag ineens heel goed aan het herstellen. Er op uit dus. Donderdagmiddag een half uurtje na het werk als test. Dat ging goed en dus vrijdag een paar uurtjes getest. De Zwarte Ibissen zitten nog steeds in Nieuwkoop en liepen relatief dichtbij, wel jammer dat net de zon uit ging toen ik daar aankwam. Maar toch, ze lieten zich uitstekend zien én horen. Ze maken een beetje raar geluid, het lijkt wel een soort gegrom, erg grappig. Ze zijn nu in hun tweede kalenderjaar en beginnen al wat zomerkleed te krijgen wat op de rug een beetje te zien is. Het blijft natuurlijk wel een beetje gek, een Zuidoost Europese soort die nu al ruim 4 maanden in een koude Nederlandse polder rondstapt. Ze voelen zich toch blijkbaar erg thuis en er is eten genoeg.

Zwarte ibis (Plegadis falcinellus)
Op hetzelfde rondje zag ik m'n eerste geringde Canadese gans, getipt door ring-/vogelcollega Kees. Dus deze alleen voor het ringsoortenlijstje want verder is er niet veel aan. De Canadezen zijn erg plaatstrouw maar deze is dan toch vanuit Den Bosch in Nieuwkoop belandt, waar hij al lang zit. Gezellig tussen zijn soortgenoten.

Canadese gans ATN Groen ((Branta canadensis)
Zaterdag bleef ik in mijn eigen polder en staarde de ganzen af op zoek naar een aparte soort voor mijn regiogenoten die per se een Roodhalsgans willen zien (en zelf geen zin hebben om groepen ganzen af te turen ;-P). Het leverde me geen Roodhals op, wel verschillende andere soorten ganzen, Wulpen, Buizerds en meer polderspul en mijn troetelsteenuiltje.

Maar toen werd het zondag en had ik een top-vogeldag in Zeeland dankzij Peter, Robert en Frank die mij belden of ik zin had om mee te gaan. Ik heb nog even getwijfeld vanwege m'n oog maar de verleiding was wel erg groot na bijna 3 weken 'vogelloos' te zijn geweest. Het werd een dag vol verrassingen met voor mij ook nog eens twee nieuwe soorten. De Sneeuwgans was daar 1 van. Vanuit een kijkscherm konden we die (uiteraard met bijna tegenlicht) bekijken. Ik ben dan altijd blij met m'n telescoop die beter tegen tegenlicht bestand is dan de camera. Maar toch, een nieuwe soort wil je toch vastleggen al is het dan tegen beter weten in. Mijn camera bleek overigens de hele dag op lage jpeg resolutie te hebben gestaan, een gevolg van iets anders wat ik had gedaan en totaal vergeten was. De foto's waren dan ook mwah..... Die witte is dus de Sneeuwgans ;-).

Sneeuwgans, witte fase (Chen caerulescens)
Vervolgens zagen we op verschillende locaties diverse leuke soorten. De grappigste was wel een Alk, die zich onzichtbaar wist te verplaatsen van waar wij hem toch echt vlak voor ons zagen. Hij dook en kwam vervolgens achter ons weer boven. Een spelletje dat hij tot vervelens toe herhaalde. Maar, wij hielden vol en zo heb ik dan toch nog een Alk plaat.

Alk (Alca torda)
Verder zagen we ondermeer Zeekoet, Zwarte zeekoet (die uiteraard bijna wit/lichtgrijs is), Zwarte zee-eend (ook niet zwart), Kleine zilverreigers, Kuifduiker, Scholeksters, Paarse strandlopers, Steenlopers en een jagende Bruine Kiekendief. Zwarte rotgans (deels zwart), IJsduiker, Roodkeelduiker, Middelste zaagbekken en IJseenden. En natuurlijk de altijd aanwezige meeuwen die graag afkomen op brood dat wordt rondgestrooid.

IJseend (Clangula hyemalis)

IJseend (Clangula hyemalis)
Zilvermeeuw (Larus argentatus)

Kokmeeuw, winterkleed (Chroicocephalus ridibundus)
We sloten de dag af met een bezoek aan een groep Flamingo's in het Grevelingen. Echt ongelooflijk dat een groep van die tropisch ogende vogels spreekwoordelijk staat te blauwbekken in een ijskoud water met een ijskoude wind. Misschien dat ze daarom aan het paren waren, daar blijf je natuurlijk wel lekker warm van :-). De groep Flamingo's bestond uit 12 Grote flamingo's (Europese soort), ca. 28 Chileense flamingo's, dat zijn dus exoten, 1 Caraïbische Flamingo en waarschijnlijk ook nog een hybride, een mengelmoesje dus.
De Caraïbische is het gemakkelijkst te herkennen; hij heeft een knaloranje-rode hals. De Chilenen zijn over het algemeen wat rozer en hebben grijze poten en een grote zwarte punt aan de snavel. De Grote flamingo's, de enige Europese soort heeft effen roze poten en een kleine zwarte punt aan de snavel.
Op de foto's staat de Caraibische rechts, gemakkelijk te herkennen.

Grote flamingo (Phoenicopterus roseus), Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) en 1 Caraibische flamingo (Phoenicopterus ruber)

Het was een super geslaagde dag waarvoor ik Peter, Frank en Robert nog maar eens extra wil bedanken!

Omdat het dus ook nog steeds heel goed met mijn oog ging, vertrok ik maandagmiddag met Don naar Maarn naar de Kaapse bossen. Daar zouden we met een beetje mazzel Kruisbekken gaan zien en hopelijk fotograferen. Dat hebben we ook gedaan maar het resultaat was om te huilen (van de foto's dan). En de foto's die nog wat detail hadden, daarop zaten de vogels achter takken. Gelukkig was het wel een groot vogelfeest ter plaatse en hoor ik goed. In het zonnetje genoot ik van zingende Sijsjes, Goudhaantjes, Mezen, Vinken, Spechten en Kruisbekken. We zagen ook nog een Appelvink en regelmatig kwam er een Havik of Buizerd overvliegen. Maar goed, de Kruisbekken dus. Die mij bij thuiskomst alweer bijna mijn camera uit het raam deden gooien.

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra) en Sijsjes (Carduelis spinus)

Kruisbek man (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Kruisbek man (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Sijsjes (Carduelis spinus)
Zoals je ziet was de achtergrond van het plasje licht, de omgeving van het plasje en de modder donker. Daarbij was voor mij de afstand te groot. Het was technisch een drama. Ik moet dan ook nog croppen om een beetje vogel op de foto te laten zien en dan komt onscherpte en meer ruis toch al snel om de hoek kijken. Verder vond ik de achtergrond dus lelijk. Nee, dit moet nog eens over. In een mooie schuilhut bijvoorbeeld.
Maar, ik heb eindelijk heel goed de Kruisbekken kunnen zien en bewonderen, dat dan weer wel. 'Ieder nadeel hep se foordeel'.

Tenslotte dan gisteren. In mijn eigen 'voortuin' De Waverhoek heb ik een lekker rondje gelopen. Veel verschillende eenden zaten op de plas. Mooie soorten zoals Pijlstaart en Wintertaling, Slobeend, Smient en Bergeend. Ik had gehoopt op de eerste Grutto's maar ik gok dat ik nog een paar dagen moet wachten, ze zijn in de buurt al wel gesignaleerd bij Het landje van Gijssel. Verder zag ik de eerste Rietgorsen voor mij dit jaar, meteen 4 stuks, zowel man als vrouw. En is het me dan uiteindelijk toch gelukt om één scherpe foto te maken. Hoera!

Rietgors man (Emberiza schoeniclus)

Rietgors vrouw (Emberiza schoeniclus)
Na de Waverhoek stortte ik me nog even op een grote groep Kolganzen waar ik nog 5 ringen kon aflezen voor de zon echt onderging. En dat is wel een mooie afsluiter van een lange vogelblog. Ik ben weer helemaal terug!

Zonsondergang in Polder Groot Mijdrecht

20 opmerkingen:

  1. wunderschoene fotos im richtigen miljø :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marianne,
    Wat een leuke blog met prachtige waarnemingen en leuke fotos. Je zult maar zoveel bijzondere soorten zien op een dag. Gewoon genieten dus. Deze week zag ik ook drie zwarte ibissen bij Hazerswoude. Toch ook wel een bijzonderheid.

    Groetjes,

    Peter van de Beek

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk dat het goed gaat met je oog, Marianne. Je kunt het wel zien ook in deze serie. Wat heb je veel verschillende soorten gefotografeerd. Je inspireert me om nog even een vreemde gans, die hier vlakbij loopt, beter te gaan bekijken. Ik had 'm al ingedeeld bij een kruising van een grauwe gans en een soepgans, maar misschien is het toch wat anders. Mooie serie weer. De allermooiste vind ik foto 7. Knap gefotografeerd en haarscherp. Groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat fijn dat je er weer op uit gaat en dat het beter gaat met je oog . dat is al feest opzich en dan mag je niet tevreden zijn maar je hebt toch alweer een paar prachtige dagen gehad met hele mooie bijzondere waarnemingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De vogelkijker ziet weer scherp en goed !!
    Kijk uit naar de volgende blog.
    groeten
    Huib

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die foto's van de Kruisbekken zijn zo slecht toch niet? Zeker met de eerste (met de Sijsjes) en de 4e (drinkend, waar je op zijn rug kijkt) zou ik zeer tevreden zijn.
    Groet,
    Robert vd Meer

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hoera! wat een goeie berichten! lekker hoor. En gelijk heerlijk naar Zeeland, in goed gezelschap, TOP!
    de kruisbek lang niet slecht, en je Rietgorsjes: het wordt weer lente!!! mooi ook dat de grutto's in aantocht zijn.
    ik mail je nog!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Yes wat een goede berichten over je oog , er gaat weer een goede tijd beginnen voor ons allemaal maar het meest voor jou als alles weer in orde is GEFELICITEERD HOOR MARIANNE !!!
    gr,
    Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Marianne,
    Wat fijn om te horen dat het weer wat beter gaat met je!! Geweldig!!
    Is de ingreep gelukkig niet voor niets geweest en kun je weer optimaal genieten van de vogels en fotografie.
    Je hebt al meteen weer fraaie foto's weten te maken. Prachtig die verschillende vogels zo in dit mooie natuurgebied. Die kruisbekkies vind ik erg mooi. Knap dat je die daar zo hebt weten te fotograferen.
    Sterkte nog en veel plezier weer tijdens je komende foto uitstapjes, maar dat zal vast wel lukken!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh No! the Red breasted Goose Woman has returned again.{:))
    Seriously Marianne, you have taken some great shots of the Crossbill in particular and the Reed Bunting.
    You have also caught up with the Siskin, brilliant.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Marianne, gelukkig kan je je ding weer doen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je hobby hebt gemist.
    Leuk Blog weer met leuke vogelbelevenissen. Geen camera uit het raam gooien, er komen weer nieuwe kansen. Je bent nu eenmaal afhankelijk van de techniek, licht en weersomstandigheden.
    Fijn dat je weer terug bent...

    Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fijn dat het goed gaat met je oog. En op die kruisbekken ben ik best wel jaloers, al zouden de omstandigheden beter kunnen...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Marianne,
    wat fijn dat je oog nu goed herstelt. Je bent er direct al weer flink op uit geweest, kan me voorstellen dat je daar driedubbel van genoten hebt.
    Als ik jou was, zou ik maar een bal zoeken om mee te gooien, want wat er uit je camera komt, is helemaal zo slecht niet.
    Je meeuw op 7 en de rietgors man vind ik topfoto's. Echt heel mooi. Mevrouw rietgors mag er ook best zijn.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Geweldig dat je oog nu zo goed geneest Marianne en dat is prachtig nieuws :-)
    En wat een rijk vogelblog zeg!!!! Allerhande zeevogels en gewone vogels rollen langs mijn oog.
    Echt super. Die kruisbekken heb ik nog nooit gezien zelf maar wie weet ooit. Ook
    je zwarte ibissen en je Alk (had ik nog nooit van gehoord!!??) Meeuwen, sijsjes, ganzen het kan neit op.
    En dan noem je ook nog allerhande soorten die niet op de foto staan.
    wat weet je toch veel van vogels. Als ik alleen al lees dat er 3 verschillenden flamingo's soorten zitten dan voel ik me maar een dommie hahahah..... Prachtig Marianne. Ik heb heerlijk genotent van al deze gevleugelde vriendjes :-)

    Groejtes, He;ma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dag Marianne,
    je bent een beetje hard voor jezelf en je camera..... Wat een heerlijke plaatjes van de kruisbekken! Ik ben jaloers op het tafereel en de scherpte, want ik weet hoe lastig deze soort is. Maar nog belangrijker: je bent er weer, het gaat beter met je. Hulde voor jou en de Meers dat je uit je hol bent om weer heerlijke platen te maken. Op naar de toplijst van de regio.....

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een blog zeg, zoveel bijzondere soorten: zwarte ibis, ijseend, kruisbekken. Toch vogels die je niet zo vaak tegenkomt in Nederland. De flamingo's heb je ook redelijk dichtbij op de foto gekregen. Ik heb ze vorig jaar gezien,van heel grote afstand, het blijft bijzonder om deze exotisch uitziende vogels hier in ons land tegen te komen.
    \groetjes, Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Marianne
    Goed om te zien en te lezen, dat je weer helemaal bent hersteld.
    Met een groet, Sjerp

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ha Marianne, wat heerlijk dat het beter gaat me je oog en dat je weer volop aan het vogelen bent geweest en dan ook nog eens van die bijzondere soorten voor je lens kreeg! Tja, dat het niet altijd lukt zoals je wilt komt me heel bekend voor, maar niet je camera het raam uitgooien hoor, want een serie als deze is toch echt genieten, en nog belangrijker: je hebt er zelf weer zo van genoten!

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  19. What a nice series of birds Marianne. The crossbill is similar to the one we have here in the Eastern part of Canada. I love the picture of the black headed gull, never seen this one before. I also like the Reed bunting, beautiful picture. The balck ibis are gorgeous and you are lucky to see the flamingos!!! I did not know that there where some ringed Canadian geese? That is special!
    I don't understand clearly what happened to you but I sure hope you are feeling better. I am starting to feel better too; I had a small accident at work and I had pain in my lower back. Now it is almost ok.
    Have a lovely week and take care,
    Louise

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Het oog wil inderdaad ook wat...en het resultaat is fantastisch. Hoezo top-vogeldag in Zeeland. Zeeland is altijd top! Als geboren Zeeuw helemaal mee eens dus. Mooie vondst, die Sneeuwgans, trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen