vrijdag 21 februari 2014

Je moet wat....

Het blijft een beetje kwakkelen met de vogelfotografie. Het weer werkt niet echt mee, de afstanden waarop de vogels zitten zijn erg groot. Kommer en kwel dus ;-)..... Uiteraard ga ik wel op pad en zie ik genoeg. Foto's maken is echter een heel ander verhaal. Overigens geniet ik wel ontzettend van de inmiddels uitgebreid baltsende Buizerds boven mijn fietswijkje, de zingende Heggenmussen, Pimpel- en Koolmezen, Huismusjes, Vinken, Roodborstjes, Groenlingen en Winterkoninkjes. Om maar wat te noemen. Ze hebben het voorjaar in de bol en ik kan niet wachten tot het écht zover is.

Vorige zondag was ik met Maria op de Brouwersdam en genoten we (met windkracht 5 vanuit de auto) van een groepje Drieteentjes die probeerden te slapen maar steeds moesten opspringen omdat de enorme golven over hun heen sloegen. Toch maar een paar foto's gemaakt, lastige omstandigheden, wit, zwart, wind, plussen, minnen.... Nou ja, eentje is er dan toch wel leuk geworden.

Drieteenstrandloper (Calidris alba)
Tussen de 3-teentjes ontdekte ik nog twee bonte strandlopers, eentje kwam nog op de foto.

Bonte strandloper (Calidris alpina)
Omdat we nogal laat aankwamen in Zeeland, bleven we tot de zon onderging, ondertussen nog even heen en weer naar de Stolpweg waar werkelijk helemaal niets te beleven was er waren zelfs geen andere vogelaars (maar dat begrepen we dus wel) en dat op zondag! Verschillende meeuwen stonden een beetje stonden te suffen bij de spuisluis, waaronder 1 Grote mantelmeeuw (2e kalenderjaar). Op de foto is het natuurlijk niet goed te zien maar hij is echt GROOT met een G. Te herkennen aan, met name, de zware snavel in combinatie met de roze poten. Een zilvermeeuw heeft ook roze poten maar een veel minder zware snavel. Meeuwen zijn vaak lastig te determineren, vooral omdat ze zoveel verschillende (kalenderjaar)kleden hebben.

Grote mantelmeeuw (Larus marinus)

We zagen natuurlijk nog van alles anders leuks maar aangezien ik in de vorige blog het ook deels over de Brouwersdam had, heb ik al veel over de soorten geschreven die je daar kunt zien, vaak wel vooral telescoopwerk maar dat is voor De Vogelkijker niet erg.
De laatste foto op de Brouwersdam was dus de zonsondergang met rechts nog een vogel in beeld (al heb ik dan weliswaar geen flauw idee welke :-) ).

Zonsondergang bij de Brouwersdam (ZL)
Over naar 'thuis'. De weilanden in de polder zijn nog flink bevolkt met grote groepen ganzen. Daartussen zit soms een bijzonder gansje zoals de Kleine rietgans, een Rotgans of een Roodhalsgans. De Kleine Rietgans broedt op Spitsbergen en is hier dus een wintergast. Ze zijn te herkennen aan de roze poten en een klein, roze met zwart, snaveltje.

Kolganzen, brandganzen en een Toendrarietgans (Anser albifrons, Branta leucopsis, Anser serrirostris)
Er lopen hier in de polder ook nog Toendrarietganzen rond, die hebben oranje poten en een zwart met oranje snavel. Zij zijn niet zo algemeen als de Kolgans maar zeker niet zeldzaam. De Kleine rietgans komt echter maar heel af en toe in beeld in het 'binnenland', net als de Rotgans en de Roodhalsgans. Voor ganzenkijkers is het dus een leuke waarneming en voor regio-twitchers altijd fijn als 'iemand' er eentje vindt.
Deze ganzen vertrekken vanaf maart weer naar hun broedgebieden in de poolcirkel en zijn zich nu aan het opvetten. Nog eventjes en dan neem ik afscheid van de enorme wolken Kollen die met hun hoge geluid zo bij de winter horen en mij min of meer mee de winter doorhelpen. Gelukkig wordt hun geluid vervangen door joelende Kievitten, melancholisch zingende Wulpen en roepende Grutto's. Laat die lente maar snel komen!

In de Waverhoek is genoeg te zien maar weinig te fotograferen. Het water staat hoog en het pad is erg modderig. Het blijft dus vooral bij kijken, wat voor mij overigens helemaal geen straf is.

In de tuin komen veel Vinken om te foerageren, dat is vaste prik in de winter. De Vink man is een prachtig kleurige vogel. Ze zijn overigens ook alweer volop aan het zingen, deze week heb ik al menig 'vinkenslag' gehoord. De foto is nog van januari toen we in het hutje van Han zaten.

Vink (Fringilla coelebs)
Als je dan weinig foto's kunt maken maar wel een fotoblog hebt, moet je op zoek naar andere onderwerpen. Mijn mogelijk aanstaande schoonzoon werkt op de bloemenveiling en krijgt af en toe een bos bloemen mee naar huis. Op dit moment zijn dat natuurlijk de voorjaarsbloemen zoals tulpen en narcissen. In de bos tulpen zat een bijzondere tulp met een mooi gedraaid blad in het hart. Dus heb ik de macrolens op de camera geschroefd en me daar maar even op uitgeleefd. Zelf vind ik de 2e foto het mooist.

Tulp (Tulipa)
Tulp (Tulipa)
Ik ben ook nog even lekker vaag bezig geweest met een Narcisje:

Narcis (Narcissus)
En om het geheel af te sluiten een close-up die ik vorig jaar in de tuin maakte van een gele roos .

Roos (Rosa)

Allemaal bedankt voor jullie bezoek en een heel fijn weekend gewenst!

16 opmerkingen:

 1. Ach Marianne, wat klinkt dat zielig 'je moet toch wat' ;-)
  Nou, dat 'wat' is helemaal niet zo verkeerd hoor, je opvliegende 3-teentje is super, de vink beeldschoon, en de sfeer van je macro's mag er ook zijn.
  En voor je vogels komt het goede seizoen er echt aan!

  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou Marianne met z,on serie om deze tijd met deze omstandigheden vind ik hem gewoon super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er toch een prachtige blog van gemaakt, en je bent er lekker uit geweest, is ook altijd gezellig. En dat ze niet kunnen slapen..?? wat zijn ze dom, ga toch lekker een ander stekkie zoeken. Nog even en het is genieten van al het kleine spul wat gaat komen...en macro is toch ook leuk om te doen...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Weer mooie opnames weten te maken hoor!! Gaaf die eerste zo fladderend met die andere 4 toekijkende drieteentjes. Ook die schuimkragen op de achtergrond komen erg mooi uit.
  Dat vinkje is ook ontzettend mooi. Rustig beeld met prachtige warme kleuren. Je bent zelfs al in de bloemen gedoken zie ik, foto 8 is hiervan echt heel erg mooi vind ik.

  Groetjes en een fijn weekend (met waarschijnlijk toch wat beter weer),
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Van jullie bezoek aan de Brouwersdam laat je maar 2 foto's zien, maar...
  die vind ik allebei wel super, vooral door de omgeving - heel apart.
  Bij de tulpen dacht ik even dat je was gaan tekenen - wat een andere sfeer, heel fijntjes.
  Vink is heel mooi.
  Een heel afwisselend blog zo, verrassend.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Laat ik als bloemenmens maar beginnen bij de bloemen. Ik ben het met je eens, Marianne, de 2e tulp is het mooiste. Op de eerste zie je de meeldraad maar half. Je roos is ook heel mooi gedaan. En wat die vogels betreft: die Vink is geweldig, je Strandloper en ganzen ook, en je meeuw.... nou, eigenlijk is alles mooi. Fijn weekend. Er komt zon!!! Groetjes, Joke

  P.S.: gaat het goed met je oog?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lovely macro shots Marianne and thats a great shot of the Dunlin.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou, die eerste drieteentjes foto is toch heel geslaagd, ondanks de lastige omstandigheden. De bonte strandloper is top. Brouwersdam is ook wel een mooie locatie voor vogelfotografie (maar bij windkracht 5...??)
  De vink foto is super, prachtig licht heb je daarbij. Van de bloemen vind ik de roos het mooist.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi verhaaltje, maar die 'Kleine Rietgans' is toch echt een Toendra. Zie o.a. de oranje vlek op de (te lange) snavel en het ontbreken van de blauwberijpte rug. Wel blijven opletten hè... ;)
  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Robert, ik twijfel niet aan jouw deskundigheid maar dit snaveltje is/was echt roze hoor. Of toch in elk geval meer roze dan oranje. Maar in het veld viel hij me juist dáárom op: roze! Wellicht te lang, daar kan ik me in vinden en de kleur van de rug. Ik zal mijn tekst aanpassen. Dit is geen toendrasnavel zoals alle andere die er rondlopen met hun overduidelijk oranje/zwarte snavels.
   Maar ik zal beter opletten, ahum ;-).

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 10. Hoi Marianne,

  niet zo mekkeren hoor want dit zijn toch prachtige foto's!
  dat opvliegende drieteentje is echt supermooi en i die had ik zelf ook wel willen maken!
  Dan de opspattende druppels er omheen en dat maakt eht echt een hele mooi plaat!
  Je andere strandvogels mogen er ook zijn maar ik val wel helemaal voor je macro!!!!
  Zo mooi, zo zacht en zo fragiel. Schitterend.
  Mijn complimenten daarvoor.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ondanks alles toch een mooie blog. De eerste foto van die opvliegende drieteen is gewoon heel leuk en bijzonder.
  Een toendra op de foto is ook mooi en dan nog wat leuke macro's.
  Kortom een mooie blog en met dat kwakkelen valt het dus wel mee.

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou, mijn reactie is dus echt down under verdwenen. Het was een topdag. En ik zie het weer voor me die opvliegende zwerm drieteentjes. Deze foto is erg mooi geworden! Het bontje is ook heel mooi van kleur, Bij mij bleef ie wat grijzig. Je Kleine toendra mag er ook zijn :-) De narcis en de roos, lekker geel, zijn juweeltjes en die eerste tulp is, ik weet niet waarom de mooiste van de twee. En ja, je moest wat.....maar dan heb je ook wat :-)
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Al die ganzen, geweldig! Prrettig om weer je blogs te kunnen lezen. Ik miste ze al een beetje...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Com a vantagem de estares rodeada de uma diversidade enorme de animais, aproveitas muito bem esse teu tempo precioso.
  Obrigado pelas espectaculares fotografias.
  Bj

  BeantwoordenVerwijderen