donderdag 14 november 2013

Sfeerverlichting in 'Hof van Twente'

Zeg nou zelf, de naam 'Hof van Twente' klinkt mooi. Tot korte tijd geleden had ik er niet bewust van gehoord en toen ik er onlangs wat aandacht aan besteedde, bleek het de naam van een gemeente te zijn. Niet dat daar iets mis mee is maar ik dacht dat de naam speciaal was bedacht voor de omgeving van de fotohutten van Han Bouwmeester.

In één van die hutten was ik afgelopen zondag, samen met vogel/fotomaatjes Don en Maria. De hut is gelegen in een loofbos en dat maakte de ligging en het licht zowel uitdagend (als in, oei wat voor iso waarde moet ik nú weer gebruiken, wat is de juiste belichting, hoeveel compensatie etc. etc.), als sfeervol. 

Koolmees (Parus major)
In Tsjechië heb ik een zelfde soort biotoop bij ons huisje, ik ging er dus van uit dat ik hier dezelfde soorten aan zou treffen. Alleen heb ik in Tsjechië niet zo'n mooi laag standpunt en een mooie waterbak voor mijn tentje die voor reflecties zorgt en óók niet van die mooie decoratieve stronkjes.

Boomklever (Sitta-europaea)

Wat ik heb geprobeerd is om eens wat ander soort foto's te maken, sfeervol en foto's met omgeving en reflectie. Geen vogels vol in beeld, een enkele uitzondering daargelaten. Zelf vind ik dat het wel redelijk is gelukt. Het licht dat mooie cirkels maakte door het bladerdak en de struiken op de achtergrond hielp goed daarbij.

Grote bonte specht (Dendrocopos major)

De zoomlens is een uitkomst als je zoiets wilt uitproberen, regelmatig heb ik teruggezoomd om zowel voor als achtergrond in beeld te krijgen. Ook de iso waarde heb ik heel vaak aangepast. De foto's die ik heb gemaakt zijn met tussen de 400 en 1600 iso gemaakt. Ik heb meestal 1/3 stop onderbelicht en met regelmaat het diafragma aangepast. Ik fotografeer (bijna) altijd op de AV stand.

De vogels kwamen braaf op de zaadjes en wormen af, ze kennen de plek duidelijk als een plaats waar iets te halen valt. Jammergenoeg werd er niet gebadderd maar begrijpelijk was dat wel na al die regen. Ook tijdens ons verblijf in de hut kwam er nog een flinke regen- en hagelbui over.Het meest blij ben ik met de foto's van de Glanskop, die had ik niet of nauwelijks. Het is wel een uitdaging om ze op de plaat te krijgen, ze hebben last van ADHD: aanvliegen, pik, wegvliegen... En dat dan, laten we zeggen, zo'n 50 keer.

Glanskop (Poecile palustris)

Glanskop (Poecile palustris)
En dan nog wat meer resultaten van de dag.

Roodborst (Erithacus rubecula)

Boomklever (Sitta-europaea)

Koolmees (Parus major)

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)
Boomklever (Sitta-europaea)

Glanskop (Poecile palustris)

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)
Over een tijdje gaan we naar een andere hut van Han, het is dan winter dus ik ben benieuwd wat we dan weer kunnen verwachten. Dit was een mooie eerste 'test-case' waarin we weer nieuwe (on)mogelijkheden hebben geleerd op fotografiegebied. Zo leer je je camera en lens steeds beter kennen.

O ja, ik schreef in mijn vorige blog dat ik m'n nieuwe (Canon EOS 70D) body wilde uitproberen. Dat heb ik zondag dus uitgebreid kunnen doen. Tot nu toe ben ik heel tevreden met wat de camera aankan.

Grote bonte specht (Dendrocopos major)

Roodborst (Erithacus rubecula)

Koolmees (Parus major)
Dom, de Vink ben ik vergeten maar ik heb nu geen zin om die nog te gaan uitzoeken dus die bewaar ik wel voor 'ooit'.

Iedereen bedankt voor het bezoek aan mijn blog en de leuke reacties. Tot de volgende blog.

28 opmerkingen:

  1. Ik dacht al: waar blijft de blog na je Tweet van vorige week. Prachtige foto's. Persoonlijk vind ik de eerste van de Pimpelmees het allermooist, maar de rest is zeker niet verkeerd, Marianne. Ik ben al weken op zoek naar een goede stek om kleine vogeltjes te kieken. Tot nu toe niet gelukt. Tot jouw of mijn volgende blog maar weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch wel een heel goed idee zo,n vogelhut Marianne je hebt je kansen wel heel mooi benut.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marianne,
    Wat een prachtige sfeerfoto's heb je gemaakt. Ook wel een feest van herkenning, niet moeilijk als je naast elkaar zit! Toch wel een voorkeur voor foto 1, 4, 11 en 14.Maar mooi zijn ze allemaal.
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vögel, Wasser und bunte Farben... sie sind drei Grundelemente um wunderbare Bilder zu machen. ¡ Felicidades! Grüsse

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marianne, wat ontzettend leuk dat je geprobeerd hebt er wat meer van te maken dan alleen maar een close-up-vogel-op-tak, toevallig zat ik laatst te denken dat ik zoiets ook eens wil proberen.
    Je hebt je echt lekker uitgeleefd en je nieuwe body doet het zo te zien uitstekend, proficiat met deze nieuwe aanwinst.
    De boomklever van nr 7 springt er voor mij uit als allermooist, achtergrond is top! Glanskopje van nr 11 is een goede tweede, en de rest is het aanzien ook zeker waard hoor.
    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Loes,

      Bedankt voor je reactie. Dat jij nr. 7 als favoriet zou noemen had ik voorspeld, ik begin je een beetje te kennen ;-).
      Als je zoiets wilt uitproberen is deze hut een goed vertrekpunt maar binnenkort zijn de blaadjes natuurlijk wel grotendeels van de bomen en wordt het moeilijker. In elk geval iets om te onthouden.

      Fijn weekend,
      Marianne

      Verwijderen
  6. Hoi Marianne, mooie sfeer plaatjes. De weerspiegeling in het water is prachtig.
    weer een mooie blog
    groetjes Huib

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Marianne,
    Heel sfeervolle serie geworden zo. Zo te zien was het licht niet alleen uitdagend, maar ook heel wisselend in de loop van de dag? Lastig, maar het is zo wel een afwisselend geheel geworden.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hi Marianne, you have taken some really great photos here.
    Superb background and as you say those circles really enhance the background.
    Also you have captured some excellent reflections.
    Mijn complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you Roy, I was happy with these nice backgrounds and the circles. Have a nice weekend!

      Marianne

      Verwijderen
  9. Stunning pictures Marianne! Love them all, the birds are just beautiful and the surrounding too. Love the last one, so cute! :)
    Kind regards, Louise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bonjour Louise,

      Thank you for your nice comment, always nice to know that you're passing by!

      Have a nice weekend,

      Marianne

      Verwijderen
  10. wunderschoene fotos Marianne, wuensch dir ein richtig schoenes wochenende ! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag Marianne

    Bedankt voor je reactie.... is altijd fijn.

    Je ziet die luiken inderdaad veel in zuid en oost europa, en vaak hebben de leuke kleurtjes.

    Uw foto's zijn ook bijzonder mooi, ik vind de eerst van deze serie echt SUPER mooi,
    ik ga nog even wat ander fotoseries van u bekijken.

    Groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Iedereen is weer even voorbij gekomen, het blijft een mooi hutje om deze pracht foto's te kunnen maken. Een serie waar je trots op kan zijn.

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat leuk dat je ook in een hut bent geweest. En je komt weer met hele andere foto's thuis. Ik probeerde de achtergronden juist zo rustig mogelijk te houden en jij probeert door de omgeving juist iets toe te voegen aan de foto.
    Dat is je ook bijzonder goed gelukt. Die cirkels bij de specht en de boomklever komen heel fraai over en maken de foto veel aparter.
    Jij hebt ook een paar fraaie spiegelingen. Dat was bij ons niet mogelijk.
    Alles bij elkaar een hele mooie serie.
    Groet, Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mooie serie hoor! Prachtige helderheid in een vast niet zo licht bos. Wel aandacht houden voor het wit, zit op het randje van uitbijten (soms helpt het je contrast een beetje terug te schroeven) . Wat een leuk voorbeeld van hoe mooi gewone vogeltjes zijn! Leuk,

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leuk he , zo'n dagje vogelen in een hut in het bos. Deze hut van Han ken ik wel, maar ben er nog niet geweest, het is daar toch vrij donker en dat weerhoudt mij er een beetje van te gaan, mijn camera is niet echt geschikt voor fotografie bij beperkt licht. Maar zo te zien had jij toch een zonnetje erbij. Vooral de pimpelmees met de spiegeling vind ik heel mooi, en de grote bonte specht, maar dat is ook omdat deze vogel een van mijn favorieten is.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Marianne,
    fraaie foto's vanuit een mooie lokatie. Natuurlijk een goed moment om je 70D even goed uit te proberen.
    Welke hut ben je geweest? 1 of 2?
    Groet, Geert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Geert,

      Verrassing: hut 4 :-). In januari staat hut 3 geboekt, ben erg benieuwd maar als ik jouw mooie foto's zie heb ik goede hoop.

      Groetjes,
      Marianne

      Verwijderen
  17. Hallo Marianne, je hebt je weer heerlijk uit kunnen leven. Mooie diversiteit en prachtige opnamen. Zo'n hut heeft toch wel veel voordelen! Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Marianne,

    heel mooi deze serie en ook de standpunten waaruit je deze mooi vleugelvriendjes hebt gekiekt. Je openingsfoto is gelijk een topper maar ook foto 6, 12 en 14 hebben meer dan bijzondere aandacht van mij hihi... Prachtig om te zien. Al je foto's zijn mooi want wat is er nou leuker dan een dagje vogels fotograferen. Je nieuwe body doet het ook goed en wat kaj=n je daar een hoge iso mee bereiken. Helemaal top en nog gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst :-)

    Afgelopen zaterdag was ik ronde in de Wavershoek maar het weer viel tegen en geen vogel gezien (op honderden ganzen na dan hihi....)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma, dank voor je reactie. Er zitten wel vogels in de WH, alleen is het vaak telescoopwerk en dus minder geschikt soms als je met een camera loopt. Maar vorige week zag ik er nog (late) Roodborsttapuiten. Ook Baardmannetjes worden met regelmaat gemeld en gefotografeerd en verder natuurlijk diverse eendensoorten. Hoop dat je de volgende keer meer geluk hebt.

      Groetjes,
      Marianne

      Verwijderen
  19. Hoi Marianne
    heerlijk om vanuit een Hut te kunnen fotograferen !!!
    ik doe het vanuit mijn slaapkamerraam en dat is ook wel goed te doen hoor maar vanuit een hut krijg je vaak andere vogels voor je lens zoals de boomklever en de glanskop ze zijn top !!
    grt,
    Annie
    http://anniezon.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Marianne,
    Wat een mooie opnames zijn dit. Knap om te zien hoe je dit weer zo mooi voor elkaar hebt gekregen. Die boomklever, roodborstje, specht...ze staan er heel mooi op. Vooral je eerste foto van dat koolmeesje is heel erg mooi.

    En Marianne heb je nog effe goed naar je baas gekeken,..hihi..?!

    Groetjes en een fijne dag,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen