dinsdag 5 november 2013

Natte Ibis

Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus)
Gedeelde smart is halve smart zeggen ze wel eens. Ik denk dat het waar is. Of toch, vandaag was het waar. In de stromende regen fiets ik mijn wijk. De onlangs aangeschafte nieuwe regenbroek doet zijn werk al bijna net zo goed als de vorige, alweer natte billen dus. Aan het einde van zo'n rit, verregend en een soort verkleumd, is het fijn thuis komen in een warm huis. Ik nestel mezelf op de bank met warme thee, dikke pantoffels en een lekker zacht dekentje. Daar komt een mens van bij.

Amper een uurtje later geeft mijn mobiel een signaal: een sms van vogelvriend Eric. Er lopen 2 Zwarte Ibissen rond bij Nieuwkoop. Een complete routebeschrijving zit erbij. Ik ben al opgesprongen als de twijfel toeslaat, het giet! Met een G. Maar ja, Zwarte Ibissen.... en in m'n eigen regio... en een nieuwe body die ik wil testen.... De knoop is snel doorgehakt en dus spring ik in de auto en haast me naar Nieuwkoop, het is namelijk al ruim 16.00 uur geweest en in deze weersomstandigheden gaat het licht echt héél vroeg uit.

Een half uurtje later kijk ik aan de rand van een nieuwbouwwijk het weiland in en grijns. Een echte grijns. Met een G.

Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus)

In de nog steeds stromende regen en met het licht al behoorlijk uit, lopen twee Zwarte Ibissen door het weiland te stappen en te foerageren. Ze lijken dit keer inderdaad zwart door de druipende regen. Een wat betere blik op de vogels doet mij besluiten dat het jonge dieren zijn. In hun eerste winterkleed dus. Ook deze twee Zwarte Ibissen, zijn vogels van Zuid-Europa. Momenteel zijn er veel bijzondere vogels in Nederland, en ook de afgelopen weken hebben vogelliefhebbers heel Nederland kunnen doorrijden om bijzondere vogels te zien. Ik houd het bij de regio, dat is wel mooi genoeg.

Zogenaamd 'schuilend' onder een boom schiet ik wat plaatjes. De Zwarte Ibissen lopen gelukkig niet echt heel ver weg, anders was het écht onmogelijk geweest om er nog een foto van te maken. De regen plenst ondertussen gestaag verder op de natte Zwarte Ibissen. Héél natte Ibissen. Met een N.

Gelukkig hebben ze zo te zien genoeg te eten. Maar toch, de temperatuur en al die nattigheid, ik heb medelijden met ze. Tien minuten later kruip ik weer in de warme auto, droog al mijn spullen af en stuur een bedankje aan Eric. Door de scoop werp ik nog een laatste blik op de drijfnatte zwarte vogels. Sterkte jongens, ik zal aan jullie denken morgen op de fiets.
Zwarte Ibis (Plegadis falcinellus)

21 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Je hebt er flink moeite voor moeten doen, maar uiteindelijk heb je toch weer zeer bijzondere opnames kunnen maken!! Prachtig, deze zwarte Ibissen.
  Lijkt me toch best uniek om ze zo in het wild te zien, want zelfs in een dierentuin heb ik ze nog nooit gezien.
  Erg mooi zo tussen dat hoge natte gras.
  Ennuhh...., je billen zullen voorlopig wel nat blijven met dit huidige weer,..hihi..!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. What a find Marianne and you got some great shots.
  I have never seen one of these, but we do get the odd one in East Anglia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch wel heel fijn Marianne om zo,n vogelvriend te hebben ,aan zulke tips heb je wat en je bent er niet voor niets naar toe gegaan geweldig lijkt me dit om in het echie te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die jonkies moeten nog veel leren. Niet alleen "een beetje verdwaald", maar dan ook in oer-Nederlands pokkeweer terecht komen. Maar goed, er was ongetwijfeld genoeg te eten voor ze. Wel stoer dat je in de regen naar ze toe gaat, Marianne. Respect!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. da sind dir aber sehr gute fotos gelungen, den vogel hab ich noch nie gesehen. sehr schoen !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je verhaal is geweldig met een G!
  En mooie foto's van die zwarte natnekken. Dat komt toch weer lekker thuis.
  Mooie regiosoort weer. En morgen iets beter (droger)weer.Dat is dan weer een troost. Voor jou en de Ibissen.
  Groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Toch mooie foto's en een mooi verhaal.
  Zelf bij Oudewater wezen kijken, ook in de regen, maar de zwarte vogels gemist.
  Groet, Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  Je bent wel stoer, zeg, om te gaan fotograferen in zo'n stortbui.
  Maar het is ook wel hééél bijzonder, zwarte ibissen in Nieuwkoop! Het zijn mooie platen geworden - lekker frisgroene achtergrond ook ;-)
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige opnames op uw blog...... uitstekend gedaan.

  Groet, joop

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit jaar zijn ze veel gezien in ons land. Ik vind jouw verhaal erbij wel heel erg leuk en er spreekt een echte vogelaar. De fotos zijn ook nog mooi.
  Kortom je kan tevreden terugkijken op een nat tochtje, maar dat moet je re dan maar voor over hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. geweldig verhaal, zie je al helemaal gaan in je regenpak ;-) de foto's liegen er niet om, zijn mooie foto's geworden ondanks de regen. Fijn om zo'n tip te krijgen en goed van je dat je toch de regen hebt getrotseerd om ze op te zoeken, ik weet niet of ik datzelfde gedaan had ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik woon in de wijk grenzend aan het weiland waar de ibissen (ze zijn bruin) rondlopen. Het zijn heel mooie dieren! Hopelijk voor ze worden ze niet verschalkt door de aanwezige hermelijnen; maar het zal een net iets te grote prooi zijn denk (hoop) ik:-)

  Groet, Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Ben,

   Leuk dat je reageert op mijn blogbericht. Ze zijn zeker mooi! En een bijzondere verschijning in NL. Je boft met zo'n uitzicht. Het klopt dat ze bruinig zijn, het zijn nog jonge dieren. Als ze volwassen zijn, worden ze anders van kleur, zowel zomers als 's winters. Voor de hermelijntjes hoef je niet te vrezen, of ze moeten wel heel erg overmoedig worden.
   Geniet nog van 'jouw' Ibissen!

   Marianne

   Verwijderen
 13. Wow, wat een goede vangst, Marianne. Tja, het is echt afschuwelijk weer de laatste dagen. Weinig licht om te fotograferen. Jouw serie is nog heel goed geworden. Ik zag hier allemaal mooie ganssoorten (veel Indische Ganzen) vlakbij, maar het was veel te donker. We hopen maar op betere tijden. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Geweldig Marianne,

  en ik had maar wat graag naast je gestaan :-) Prachtig die zwarte Ibissen en verregend of niet, je hebt ze wel mooi op de plaat! Daar zou ik ook natte billen voor over hebben hihi..... Heerlijk dat je deze weer aan je lijstje kan toevoegen. als vogelaar had je dus gelijk gezien dat het jonge vogels waren en dat vind ik weer zo knap van jou :-).
  Geniet van je weekend want het wordt redelijk weer. Ikzelf meot werken en daarna een verplicht etentje van de baas van mijn ega.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Marianne,
  geweldig dat er zoiets rondstapt in je eigen regio. Ik was ondanks de regen ook gegaan. Erg mooi verteld ook!
  Een G voor de foto's (geweldig)
  Een droog weekend gewenst,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hihi, jij doet eigenlijk hetzelfde als ik: als je niet voldoende gevarieerde foto's hebt plaats je gewoon foto's vanuit net een andere hoek ;-)
  En ook jij bent een doorzetter om er toch weer op uit te gaan!
  Het valt voor jou de laatste tijd niet mee met al die regen, ik heb bewondering en respect, en wens je sterkte de komende maanden.
  Lg Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat mooi dat dit zo dichtbij je huis blijkt rond te lopen. En wat een doorzetting met dit slechte weer! Niet iedereen springt dan de deur uit voor een foto of fiets een rondje door de wijk bij dit weer! Zeker bewondering voor je doorzetting en de passie voor het foto's maken. Wat juist iets toevoegt aan de foto's is de 'regen' en dat heb je dus mooi bij je verzameling erbij! L, aranka

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dit is het werk van een echte vogelaar. Niet de weg van de minste weerstand kiezen, maar eropuit.
  En je wordt beloond met een paar mooie en duidelijke foto's. Ik zag ze een paar weken geleden bij de Lepelaarsplassen, maar toen stonden ze erg ver weg. Jij hebt ze lekker dichtbij.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauw, je hebt die zwarte ibis er toch maar op staan. Wat een mooie , bijzondere vogel.
  Bij mij in de buurt (Polder bij Stompwijk) zitten ze ook, alleen ik heb steeds geen zin om te fietsen als er regen of wind wordt verwacht, jij gaat gewoon en je krijgt dan wat je verdient. Goed dat je toch gegaan bent.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuke soort he! Maar nog interessanter; nieuwe body. Dat was toch niet nodig!
  Blijkbaar doet ie het prima. Welke is het?

  BeantwoordenVerwijderen