zaterdag 14 september 2013

Themamiddag 'Dood (is heel) gewoon'.

Ik zal de titel meteen toelichten: het was het thema dat de 'Stichting Thuis Sterven - De Ronde Venen' had gekozen voor haar 15-jarig bestaan.

De dood, en het spreken daarover, is vaak moeilijk en beladen. De Stichting Thuis Sterven wil de dood en wat daaromheen hoort graag uit de taboesfeer halen. Mede om die reden had zij aan onze fotoclub, 'Fotoworkshop De Ronde Venen', gevraagd of de leden een foto wilden maken met als thema 'Dood (is heel) gewoon. Eerder in het seizoen was er iemand op de club komen spreken over het onderwerp.
Er is door de clubleden massaal gehoor gegeven aan het verzoek. De gemaakte foto's zouden op de jubileummiddag worden tentoongesteld en er was een wedstrijdelement aan verbonden. Aangezien ik ook lid ben van 'Fotoworkshop De Ronde Venen' had ook ik een foto ingezonden voor dit thema.

Vanmiddag was tijdens de jubileummiddag de prijsuitreiking. Er waren 5 foto's genomineerd voor een prijs. De jury bestond uit twee externe fotografen en een vrijwilliger van de 'Stichting Thuis Sterven'. Bij de genomineerde foto's zat o.a. mijn foto die ik hieronder plaats.

Dode Knobbelzwaan (Cygnus olor)
Deze jonge dode Knobbelzwaan zag ik tijdens één van mijn vogelmiddagen liggen in een weiland. Direct moest ik denken aan het bovengenoemde thema. Ik heb de te vroeg gestorven jonge Zwaan met zijn hoofd op zijn flank gelegd en ben thuis mijn macrolens gaan halen zodat ik een haarscherp intiem beeld kon maken. Uiteindelijk heeft mijn foto de 3e prijs gewonnen met het volgende rapport van de jury erbij:

'Op de derde plaats is de foto van Marianne Wustenhoff geëindigd. Een originele foto die blijft intrigeren. In eerste instantie wil je je blik afwenden van het beeld van deze dode zwaan, maar je blik gaat toch weer terug. Het heeft ook een schoonheid in zich. Met name de compositie is erg mooi, evenals het contrast tussen licht en donker. De dood heeft in dit beeld een vredige uitstraling, alsof het wil zeggen dat de dood niet erg is.'

Als prijs kreeg ik een lunch voor 2 personen aangeboden bij een eetgelegenheid bij ons in het dorp. En die hebben héél lekkere lunches. En natuurlijk ben ik best een beetje trots op mijn nominatie en prijs.

Alle ingezonden foto's (ca. 20 stuks) worden de komende tijd geëxposeerd in de bibliotheek in Mijdrecht en gaan daarna nog naar diverse andere expositieruimtes waar onze fotoclub exposeert. De foto's zijn allen afgedrukt op een formaat van 20 x 30 cm. en ingelijst achter glas in een zwart passe-partout van 40 x 50 centimeter. Dat ziet er dus ongeveer zo uit, maar dan groot:

Dode jonge Knobeelzwaan (cygnus olor)
Hoewel ik het in eerste instantie niet van plan was, is mijn onderwerp tóch weer een vogel geworden. Zoals iemand van de club, heel terecht, opmerkte: dat is wie jij bent. En ik denk dat hij gelijk heeft. Vogels fascineren mij altijd hoewel ik ze uiteraard liever levend en vrij vliegend zie. Toch is ook hier het thema 'Dood (is heel) gewoon', gewoon van toepassing. Dood hoort bij het leven, altijd.

Voor meer informatie over de 'Stichting Thuis Sterven - De Ronde Venen' en wat zij doen en kunnen betekenen in de palliatieve zorg kun je hier klikken.

Voor meer informatie over 'Fotoworkshop De Ronde Venen' kun je hier klikken.

Tenslotte: in het AD (Groene hart) van afgelopen vrijdag 13 september 2013 is een bijna paginagroot artikel gewijd aan deze middag met daarin ook de genomineerde foto's. Helaas wist ik dit niet en heb ik het desbetreffende artikel en de krant niet. Als iemand me daaraan zou kunnen helpen, zou ik daar erg blij mee zijn. Mocht je me kunnen helpen, stuur me dan alsjeblieft een e-mailtje. Uiteraard vergoed ik evt. verzendkosten.

Allemaal bedankt voor jullie bezoek en reacties die altijd worden gewaardeerd.

21 opmerkingen:

 1. Heel gewoon en gewoon mooi! Deze stille zwaan zo gevouwen met die tere veertjes . Prachtig. Het hoort inderdaad bij jou, dat je deze zwaan vond en direct het thema erin herkende. Ik had de foto al eerder van je gezien, maar het komt toch weer binnen hoor! Genomineerd worden is een eer, een prijs krijgen leuk! Voor mij ben je de echte winnaar. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd, Marianne. Je hebt je prijs echt verdiend, hoor. De foto is schitterend. Ik ga even naar de bibliotheek (naast de Meijert?)om te kijken en ik probeer de krant voor je te krijgen. Je hoort nog van me. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke, bedankt! De Bieb naast de Meijert klopt.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 3. Wunderschoene aufnahmen und soviel ich verstanden habe hast du die fotos gestackt. klasse ergebniss, hast du das auf dem workshop gelernt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Dirk,

   Mein Deutsch ist nicht so gut wie mein Englisch. Ich habe weiter nach unten bei Louise erklärt was diese foto 'sagt' und warum. Ich hoffe du verstehts.

   Frag mir bitte, wann etwas ist nicht deutlich.

   Grüsse,
   Marianne

   Verwijderen
 4. Prachtig Marianne hoe jij deze dode knobbelzwaan in beeld hebt gebracht ,die prijs hebt je zeker verdiend mooi van die vereniging om jullie daarbij in te schakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Its an amazing image Marianne. Well Done.
  Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Marianne,
  de intieme sfeer in deze foto is je inderdaad goed gelukt. Ik vind hem heel ontroerend, wekt emotie op. Gefeliciteerd met je prijs.
  Ik woon in de buurt, dus ga zeker komende tijd even in de bieb kijken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Marianne,
  I still can't read your post... :( This picture is beautiful but I am just hoping this bird is not dead!
  Have a wonderful week,
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Louise,

   I also do have troubles with the translation(button) on some blogs. I'm sorry but I don't know what to do about it. I'll try to explain what my blog was about.
   I'm a member of a photographers club (hobby, not pro) and we were asked by a foundation (working with only volunteers) that takes care of people who are severely ill and/or going to die but still want to be at home and die at home. The foudation supports them and their partners/family. This foundation now excists for 15 years so they had a jubilee and they wanted us to make pictures with the theme: 'Death's just normal'.
   So our photoclub members made pictures which were in some way connected to death, but not too sad. One foundation member and 2 professional photographers choose 5 pictures which they liked best and then there were 3 prices. My picture was nominated and I ended up being 3th. I now may have a lunch for 2 in a restaurant ;-). All the pictures will be in several expositions in our village and environment, so that's nice.
   But, I have to disappoint you, the swan was indeed death when I found it. But the athmosphere and the way beauty and death were connected in this beautiful swan made it a perfect subject for this photo mission.

   Hope you understand now more of the blog, if not just ask me.

   Marianne

   Verwijderen
  2. P.S. I think the Translation problem is solved, finally :).

   Verwijderen
 8. De foto heeft met recht een prijs gekregen, prachtig weergegeven. Gecondoleerd met de zwaan, gefeliciteerd met de foto.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  Wateen fantastische foto en wat ben ik het eens met het juryrapport. Ik zou eraan willen toevoegen dat uit de foto ook blijkt dat je een intens natuurmens bent die de dieren met groot respect behandelt.
  Klasse

  Groet,

  Peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,

  helemaal eens met de jury: 'Een originele foto die blijft intrigeren'
  Heel subtiel gemaakt. Groot compliment.
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, de dood hoort bij het leven maar gaat vaak gepaard met heel veel verdriet, vooral als het om je eigen huisdieren gaat, helaas heb ik dit zelf een tijdje terug mee moeten maken. Het is niet anders, je moet verder, zo gaat het in de natuur ook. De dode zwaan heb je mooi gefotografeerd heel teer en zit zeer zeker emotie in.
  gefeliciteerd met je prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,

  ik ben wat laat met reageren maar deze prijs is je echt gegund.
  Wat een prachtige foto. Je kleuren zijn ook helemaal op het thema uitgekozen.
  Het is toch geweldig dat zo'n beladen thema in een workshop besproken kan worden en als je dan ook nog niet soort materie erbij kunt maken is dat echt super. Ik heb het verdriet van de dood al meerder keren moeten meemaken maar zoals ik je zwaan zie dan vind ik dit exht heel mooi uitgebeeld.
  Van harte gefeliciteerd met je 3e prijs.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Indrukwekend Marianne en je hebt het echt verdiend Gefeliciteerd met deze 3de prijs !!!
  grt,
  Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gefeliciteerd met je prijs, en dat de lunch heerlijk mag smaken. De foto is ook wel heel erg mooi!!!

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hello Marianne,
  Thank you so much for the explanation! Now your picture means much more and is more beautiful. I can understand why you chose it for this contest, it is perfect! Congratulations for the prize!!!
  I am glad that your translator is now working, I won't bother you with this anymore. :)
  Have a wonderful day!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,
  Wat leuk joh!!! Gefeliciteerd met de prijs voor deze zeer mooie foto!!
  Een bijzonder en zeker niet allerdaags item om te fotograferen.
  Want het is inderdaad niet altijd leuk om bij de dood stil te staan en om daar normaal genomen dan ook nog foto's van te maken lijkt me helemaal vreselijk. Maar wanneer je zoiets als deze zwaan zo op je pad tegenkomt, lijkt me dat toch minder erg. Zwanen hebben toch altijd een soort lieve en fiere uitstraling over zich. En jij hebt met deze foto bewezen, dat ook deze jonge overleden zwaan met deze bijzondere uitstraling toch een mooie foto kan opleveren.
  Mooi dat je foto nu keurig ingelijst te bewonderen is in de bieb. Een bekroning op je mooie werk!!

  Groetjes en een heel fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Marianne, je had me deze foto al eens laten zien, maar ik werd er nu toch weer aangenaam door verrast. De foto past perfect in het thema, en is echt boeiend om te zien, erg goede compositie en prachtige kleuren.
  Je mag hier terecht trots op zijn, en van harte gefeliciteerd met de derde prijs, helemaal verdiend!
  Overigens een interessant onderwerp om eens bij stil te staan, doodgewoon.... heel goed dat dit eens onder de aandacht wordt gebracht.

  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen