zaterdag 7 september 2013

Draaihalzen.

Speciaal voor Barry.

De afgelopen weken werden er in Nederland regelmatig Draaihalzen gezien. Dat wil zeggen ze werden gezien door vogelaars die beter opletten dan ik. Want ik zag ze dus niet. Zelfs niet op een plek waar ik 's middags kwam en waar ze eerder die dag nog nog gezien waren. Nu gaat mijn bril de laatste tijd wel hard achteruit, maar met kijker en telescoop kan ik me toch nog aardig redden. Desondanks bleven de Draaihalzen voor mij onvindbaar.
Tijdens onze vakantie in Tsjechië zag ik er wel een, door de telescoop en absoluut onbenaderbaar om er zelfs maar een bewijsfoto van te maken.
Hoe anders dan twee jaar geleden. Toen ik op een ochtend na het ontbijt naar buiten keek en twee! Draaihalzen bij de opgang naar onze tuin zag zitten.

Draaihalzen (Jynx torquilla)

Nadat ik licht hysterisch mijn man had toe-gestotterd dat er twee Draaihalzen, ja echt Drááihalzen, in de tuin zaten, pakte ik m'n krukje, kijker en camera en sloop naar buiten. Toen de Draaihalzen zich even omdraaiden kroop ik met de camera mijn tentje in en wachtte af.

Het waren een adulte Draaihals en een jonger beestje. De adulte Draaihals kwam steeds verder de tuin in en zat op een gegeven moment voor mijn tentje te eten.
Uiteindelijk kwamen ze twee dagen uitgebreid foerageren. Ik plaats hieronder een aantal Draaihalsfoto's. De close-up foto van het eten is om te laten zien dat de Draaihals met z'n tong de grond afzoekt / omwroet op zoek naar mieren. Die vormen het hoofdvoedsel van de Draaihals.

Draaihals (Jynx torquilla)
Op de foto hieronder staat het jonge beestje, je ziet nog wat pluisveertjes bij de flank.

Draaihals (Jynx torquilla)
Draaihalzen behoren tot de spechtenfamilie. Ze broeden in bomen en maken een nest in vermolmd hout. Draaihalzen hakken niet zoals andere spechten en hebben een ander soort snavel dan de andere spechtensoorten. Het voedsel bestaat uit mieren. Die halen zo uit, of van, de grond en bomen. De Draaihals is een trekvogel en bij ons een zomergast. Ze overwinteren in Afrika, ten zuiden van de Sahara. De vogel heeft een wat vreemd uiterlijk, zijn verenpak lijkt wel wat op boomschors. Ook kan hij vreemde bewegingen maken, met name met zijn nek (die hij tot wel 180 graden kan draaien en waar hij z'n naam aan dankt) maar ook het 'optrekken' of strekken van de vleugels ziet er soms wat eigenaardig uit.

Draaihals (Jynx torquilla)

Draaihals (Jynx torquilla)
Iedereen begrijpt denk ik wel dat ik mij meer dan prima heb geamuseerd destijds in mijn tentje. Op latere momenten heb ik, ook in Nederland, nog vaker Draaihalzen gezien maar nooit zo mooi en dichtbij als toen. Echt een gelukje waar ik met volle teugen van genoten heb.

Draaihals (Jynx torquilla)
 De snavel gaat de grond in en dan 'slupt' de Draaihals met zijn lange tong de mieren naar binnen.
Draaihals (Jynx torquilla)
Hierboven zie je de tong uit de snavel steken. De tong is kleverig dus de miertjes kunnen het wel vergeten om te ontsnappen.

Wat een gaaf beest! Maar dat schrijf ik zo'n beetje van elke vogel. Dat heb je als vogelaar. Je bent besmet met een virus waar je nooit meer vanaf komt. Een voordeel: het is gelukkig niet gevaarlijk ;-).


16 opmerkingen:

 1. Oh, oh, wat zijn ze mooi! En fijn dat je ze weer plaatst. Hele gave beesten en ze van zo dichtbij te kunnen zien is natuurlijk helemaal "hysterisch" te gek!! Dat je er dan ook nog van die super mooie foto's van gemaakt hebt, is natuurlijk smullen!
  Je hebt ze dit jaar (nog) niet gezien, maar deze herinnering maakt een hoop goed, hier kun je nog jaren van nagenieten! en wij ook.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh så schoene aufnahmen vi\on dem kleinen piepmatz. klasse fotos !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  wat weer een prachtig blog en leuk 'verteld'.
  Natuurlijk zijn ook de foto's top. Het blijven toch bijzondere vogels. Ik heb afgelopen donderdag nog gezocht op een plek waar de draaihals al dagen was gezien, maar je raad het waarschijnlijk al..., niks dus :(
  Dus nogmaals complimenten voor jouw resultaat!
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. These are amazing images Marianne and you are so fortunate to see this species.
  I am still waiting to sees this bird for the first time.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Amaai wat een bijzondere vogel !!!!
  Weer een op mijn lijstje waar ik het bestaan niet van wist !!
  prachtig Marianne !
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sowieso heb ik ze nooit in het echt gezien, maar van zo dichtbij heb ik ze (voor zover ik mij kan herinneren) ook nooit op foto's gezien. Wat een gave serie, Marianne. Vooral die laatste foto waar je z'n tongetje ziet. Dat zijn van die geluksmomenten die je voor altijd koestert. Unieke serie. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  een heel mooie serie van een vogel waar ik van naam wel van gehoord heb maar nog nooit heb gezien. Hij lijkt mij ook moeilijk te spotten.

  Groeten
  Ron

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Marianne wat is dit mooi dit heb ik nog nooit gezien maar ik kan mij voorstellen dat je uit je dak ging.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt geweldig Marianne!!!
  ik heb er zelf nog nooit een gezien en ken ze alleen van het internet en van andere blogs.
  Echt hele mooie en heldere platen. ook je informatie over het met de tong afzoeken van mieren is weer heel leerzaam. Ook de details van de tekening is prachtig en helder in beeld gebracht. Ik zou je wel eens willen zien zitten in je tentje (camouflagetentje of.....).
  Echt een prachtig en informatief blog.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beautiful photos, fantastic observation:) Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Draaihalzen-nooit van gehoord.
  Mooie serie.
  Groet van eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Knap hoor, dat je dit soort bijzondere vogels hebt weten te spotten. En dat je ze dan, op zo'n moment ook nog zo mooi weet te fotograferen, nou dat vind ik echt bewonderings waardig hoor.
  Ik zelf heb deze vogel denk ik nog nooit eerder gezien. Daarom grote klasse hoor, Marianne!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Marianne, ik kan me jouw geluksmoment van destijds heel goed voorstellen en dan nog wel in je eigen tuin! Zelf heb ik er ook ooit eentje van dichtbij (zonder schuilhut) gefotografeerd op de Maasvlakte. Je weet niet wat je meemaakt... Helaas heb ik zelf dit jaar ook geen draaihals kunnen scoren. Maar wie weet lukt het toch nog. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke en mooie blog. Een tentje??? Dat is leuk. kun je lekker dichtbij komen, zoals blijkt uit deze blog, en dan mooie plaatjes schieten. Bovendien zit je dan in je eigen wereldje en dat is ook wel eens goed. Ik heb deze vogel even in de Engelse vogelgids opgezocht: Wryneck; ik had er nog nooit van gehoord. Persoonlijk vind ik het niet een heel mooi beestje, maar wel zeer bijzonder, als ik je verhaal lees. En dit is een prachtige serie foto's, Marianne!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk om te lezen hoe je hier van hebt zitten genieten! En gelukkig vergat je niet om te fotograferen ;-) De foto met de wapperende vleugeltjes vind ik heel aandoenlijk.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een prachtige vogeltjes zijn dit, en wat heb je ze mooi op de foto gezet. Ik heb ze nog nooit gezien, en nu weet ik wat draaihalzen zijn.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen