dinsdag 5 maart 2013

Ze zijn er weer!

Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank)
De Grutto's, Tureluurs, Lepelaars, Kieviten....., terug van weggeweest joelen ze door de polder. Heerlijk vind ik het en samen met de zon maakt dat het lentegevoel helemaal compleet. Vandaag en gisteren heb ik al mijn vrije tijd doorgebracht in de polder, lekker gefietst, gewandeld in de Waverhoek en genoten van zowel winter-, jaar- als zomergasten. Kolganzen tussen de Grutto's. De Kollen vertrekken bijna, de zomergasten komen juist binnendruppelen. Wintertalingen tussen de Scholeksters, Smienten tussen de Tureluurs.

Een onscherpe :-S  Scholekster (Haematopus ostralegus, Oyster Catcher)

En wat is het genieten zo wandelend in de zon met al die lentegeluiden in de lucht.

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)

Sommige Grutto's vertonen al territoriaal gedrag en staan luid te gruttoën in het weiland. Zij en ik worden er helemaal vrolijk van. Ook van de mooie kleuren van de vogels; de knaloranje poten van de Tureluurs, de diverse kleden van de Grutto's, sommige nog in winterkleed, sommige al in zomerkleed en dan nog de IJslandse ondersoort die ook weer nét ietsje anders is. De mooie witte Lepelaars, de Kieviten die prachtig groenachtig glanzen als de zon op hen schijnt....
En dan is er de spanning van het wachten op de eerste Kluut. Zomertaling, Zwarte ruiter, Bontbekplevier, Kemphaan en ga zo maar door.

Een kers op de taart kreeg ik in de vorm van 60 overvliegende Kraanvogels afgelopen zaterdagochtend. Die zijn bijzonder in onze regio. En er is 3 dagen achter elkaar een groep overgetrokken! Deze week is traditioneel dé week van de Kraanvogeltrek. Kijk en luister dus goed want ze kunnen elk moment overvliegen. Vooral in het zuiden en oosten van het land maak je goede kans. Hun trekroep kun je HIER beluisteren. Gisteren zijn er bijna 2000 Kraanvogelwaarnemingen ingevoerd en vandaag meer dan 2300!

Het leuke van deze tijd is, is dat je elke dag weer iets nieuws kunt ontdekken met de terugkerende zomergasten, maar ook met de doortrekkende vogels zoals de Kraanvogels die naar hun broedgebied gaan, net als de wegtrekkende wintergasten.

Lekker naar buiten dus en genieten!

De foto's hieronder zijn van vorig voorjaar maar ze zijn nu gewoon weer helemaal actueel!

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)

Grutto (Limosa limosa, Black-tailed Godwit)
Lepelaar (Platulea Leucorodia, Spoonbill)

Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank)

Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank)

Tureluur (Tringa totanus, Common Redshank)

Tenslotte een 'gewone' Blauwe Reiger. Omdat hij er altijd is!
13 opmerkingen:

 1. Lovely set of images Marianne, especially like the Redshank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Training before the flight :-)
  Great, Marianne!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelfs de echte winterliefhebber kan er na zo'n lange en donkere koude periode weer helemaal en echt aan toe zijn. Dubbel genieten is het dan met zulke mooie platen.
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig, Kraanvogels, Marianne. Wie had dat ooit gedacht. Ik heb meteen even naar hun roep geluisterd. Vandaag Scholeksters hier gezien. Ik had ze al in de kop van NH gezien. Ze zijn wel mager. Zeker bijvoeding nodig. Prachtige serie heb je hier weer neergezet. Gaat het goed met je camera? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat kan ik hier weer van genieten! ik heb nog geen gelegenheid gehad om de polders op te zoeken, de eerste roep van de grutto, ik kan nauwelijks wachten...
  Mooie platen Marianne!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne, H E E R L I J K !!!!
  Voorjaar, de Grutto, de Tureluur, ik vier het met je mee.
  Ik heb van de week één Kraanvogel gehoord Huib heeft hem ook nog eens gezien. Die roep, herkenbaar uit duizenden. Ik ging er gelijk in geloven. Even een dipje en dan moet het toch echt lente worden. Je vogelmaatje Kees heeft trouwens in de polder Mijdrecht al een zomertaling op de foto gezet! Ik heb genoten van dit heerlijke jubelende blog met je prachtige foto's van de Grutto, Tureluur maar ook die leuke Lepelaar met sterretje op zijn kop:-)
  groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik al tegen men ega zeggen "moet je kijken! Marianne heeft al Grutto's! Maar ze zijn dus van vorig jaar. Maakt ook helemaal niet uit want waarom zou je ze niet plaatsen. Schitterende foto's en ook die van de lepelaars. Vooral die kuif van die ene hihi...... De lente was begonnen maar komende weekend (ik heb natuurlijk weer eens vrij) is er regen, sneeuw en vorst voorspeld zucht.........
  Maar hier bij jou in ieder geval even lekker genieten :-))))
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Happy March 8th, Marianne. I've asked some friends in Estonia to visit Your marvellous website. Perhaps today You'll increase the flags from that Country ;-)
  All the best!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Gio, thank you for your kind words and that you invited your frineds from Estonia. I hope they like the site..... I've had a fine day, the sun was shining and I was able to make some nice 'almost-spring-pictures'. Please send my best wishes to Pille, hope she's enjoying 'our' day as well!

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 9. Prachtige blog. Zijn deze foto's in Arkemheen gemaakt.
  Daar wil ik binnenkort eens heen maar ik vraag me af: wat is de beste periode om de vogels zo (op de paaltjes) te kunnen fotograferen, en klopt het dat je vooral vanuit de auto dit soort foto's maakt of zijn er ook wandelroutes in die polder.
  Ik geniet al als ik je foto's zie en verlang des te meer naar de lente, om er zelf weer op uit te kunnen en hopelijk dit soort mooie foto's te maken.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  deze foto's zijn idd in Akemheen oost gemaakt, vanuit de auto. De beste periode is vanaf ca. 3e week maart. Dan zie je veel balts- en territoriumgedrag. Ook tureluurs, Kieviten etc.
  Wandelen kan wel maar beperkt, bijv. langs de dijk. Voor dit soort foto's is vanuit de auto handiger, je kunt dicht langs de slootrand (paaltjes) je auto neerzetten.

  Staar je niet blind op Arkemheen want er zijn genoeg polders waar je ditzelfde ziet en kunt fotograferen. Zo ontdekte ik vorig jaar ook een plekje veel dichter bij huis.

  Veel succes!
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen