donderdag 28 maart 2013

Over de grens

*Dankzij een tip van Joke werkt (voorlopig?) de Lightbox weer. Mocht iemand op mijn site toch weer problemen ondervinden met de Lightbox, laat het me alsjeblieft even weten. Bedankt

Zou vandaag de echte grens naar de lente zijn gepasseerd? Zelf ben ik de grens over om de paasdagen in mijn tweede thuis door te brengen (voor wie denkt dat ik heel veel vakantie heb, dat klopt ;-) , in december heb ik zoveel meer-uren gewerkt dat ik dit jaar lekker veel extra vrije dagen kan opnemen). En die worden vooral besteed aan vogelen in zowel binnen- als buitenland.
Ook hier was het tot nu toe bar en boos met het weer. 's Nachts was het rond de -10 graden celsius, overdag rond het vriespunt en ijskoude oostenwind. De wind is gelukkig sinds gisteren geminderd maar zelfs vanochtend sneeuwde het nog. Tussen de middag brak ineens de zon door en werd het heerlijk. Perfect weer voor een wandeling langs het meer. Dit keer de andere kant op. Er zijn ontzettend veel verschillende vogels, deels wintergasten, deels zomergasten en de standvogels. Ik keek mijn ogen uit vandaag en genoot. Omdat het nog steeds zo koud is geweest vliegt ons vogelvoer er doorheen, het landschap ziet er nog winters uit en het meer is deels bevroren. Toch zwemmen de Zomertalingen er vandaag. Een mooi contrast.
Zomertaling (Anas querquedula, Garganey)
Diverse primeurs heb ik vandaag: ik zie mijn allereerste Bontbekpleviertjes ooit in Tsjechië. Het zijn er 2 en 1 is geringd. Helaas heb ik het metalen ringetje niet kunnen aflezen. De foto's zijn trouwens slecht, dus die zijn alleen om de waarneming te bewijzen en plaats ik hier niet.Verder komen diverse zomergasten voor het eerst weer voorbij: Blauwborst, de Zomertalingen, Rode Wouw en ook de Bosruiters en Kleine Pleviertjes doen mij weer pleziertjes. De Tjiftjaf is terug van weggeweest. Langs de rand van het water vliegen er een stuk of 5 steeds happend naar insectjes. Ze zijn hongerig en laten mij wel erg gemakkelijk naderen.
 
Tjiftjaf (Phylloscopus collybita, Common Chiffchaff)
Het is een heerlijke 'eenzame' wandeling op een echte lentedag. Reeën zijn er, een haas en in de tuin komen 3 verschillende Eek(t)hoorntjes. De Witte Kwikstaarten zijn hier de omgeving aan het overbevolken, overal kom je ze tegen en hoor je ze roepen.  Ze jagen hun neefje de Grote Gele Kwikstaart steeds weg maar gelukkig vind ik er toch eentje op een plekje waar hij niet belaagd wordt en kan ik hem op de foto zetten.

Witte Kwikstaart (Motacilla alba, White Wagtail)
Grote Gele Kwikstaart (Motacilla cinerea, Grey Wagtail)
Het meer is nog een een belangrijke voederplaats voor veel verschillende eendensoorten zoals Pijlstaarten, Wintertalingen, Kuifeend, Wilde eend en Brilduikers. Maar ook voor de futen, Grote Zaagbekken, Blauwe- en Grote Zilverreigers, Knobbelzwanen en Aalscholvers. Er is voedsel en ze voelen zich er veilig. Toch is er af en toe nog wat paniek als de plaatselijke Zeearend voorbij komt. Vandaag had ik eens geluk dat hij een soort fotografeerbaar was.

Zeearend (Haliaeetus albicilla, White-tailed Eagle) adult

Zeearend (Haliaeetus albicilla, White-tailed Eagle) adult
Hier dan nog een onhandige Grote Bonte Specht die alleen op z'n kop eet en de schrokkerige Eethoorntjes. Ze zijn grappig en vooral ook erg onverdraagzaam tegenover de vogels. Maar ik snap het wel, ook voor de Eekhoorntjes was het tot vandaag een 'horrorlente'.


P.S. Leuk zo'n lenteblog.... Ik kijk net (23.30 u.) naar buiten en er ligt zo'n 5 cm sneeuw en de sneeuwbui is nog volop aan de gang. Het is nog niet voorbij met de 'horrorlente'!

P.S. 2: vanochtend 29 maart is de Grijskopspecht sinds lange tijd weer eens langs geweest. Die wil ik jullie niet onthouden want het is een bijzondere specht. In Nederland is hij erg zeldzaam maar in Tsjechië is hij algemener. De foto staat het vrouwtje, door het raam gefotografeerd door mijn lief.

Grijskopspecht (Picus canus, Grey-headed Woodpecker)

8 opmerkingen:

 1. Wat een rijkdom daar met al die vogels en eekhoorntjes, Marianne. Ik heb m'n ogen uitgekeken. Je filmpje is ook leuk. Die eekhoorn die het voer zit af te schermen en de specht is heel apart zoals hij eet. En dan die zeearend...... Mooi en gezellig blog weer. Fijn hè dat Lightbox zo weer werkt. Ik denk wel dat als Blogger het eindelijk weer voor elkaar heeft, dat je datzelfde stukje weer uit je HTML moet halen. Maar dat zien we dan wel. Fijne dagen en een fijne vakantie nog. Ik ben benieuwd naar alles wat je nog tegen komt. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk blog Marianne, en weet je dat ik de zomertaling nog nooit zelf gezien heb!!
  Jij hebt dus ook de blauwborst alweer gespot, en ook die heb ik nog niet gezien. Ook geen grutto's hier in de polder want er is bijna geen voedsel voor ze.

  geweldig deze vogels zoals je ze hier weergeeft. De kwikstaart en ook de grote gele kwikstaart. Super deze vogeltjes weer. Nu het lenteweer nog maar daar ziet het nog niet naar uit zucht.... was vanmorgen stevig aan het ramen krabben van de auto.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marianne even niet naar buiten kijken het zijn de laatste stuiptrekkingen (hoop ik) en dan barst de lente gewoon los. maar het is weer een heerlijke log geworden en alles werkt.fijne dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! you have photographed a Chiffchaff and a Grey Wagtail Marianne, lovely images. I wish our spring would hurry up and arrive as these are two birds we should be seeing by now. They Grey headed Woodpecker is so unusual, one that we don't get over here unfortunately.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Roy, thanks. It's still a sort of winter here, snow etc. but also sunshine :-D. Today I was lucky too, I saw 2 Red Kites and one of them came very nearby. I'll show them in another blog. Every day new summer birds arrive, now we only have to wait for nice temperatures....

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Dat is weer genieten met alle die mooi foto's. En als toetje de grijskopspecht, ik had er nog nooit van gehoord. En de lente we wachten maar af?, het begint hier nu net ook al te sneeuwen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om te beginnen met je Grijskopspecht: dat heeft jouw lief heel goed gedaan, wat een fantastische foto van een voor mij onbekende specht! Het filmpje van de eethoorn is ontzettend leuk en de bonte specht idd wat klungelachtig.De kwikken staan er mooi op, maar je Tjiffie steelt de show voor mij, qua aaibaarheid. Over de Zeearend wil ik het eigenlijk niet hebben, die staat er natuurlijk walgelijk goed op. Bofkont! Fijn dat je ons niet vergeet, terwijl je zo heerlijk langs je meer kunt lopen. geniet maar lekker, en met af en toe zo'n bloggie, doen wij het ook!
  groet, Maria
  p.s. het sneeuwt hier

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sneeuw of niet, jij geniet daar toch weer overduidelijk! Wat lekker dat je zoveel extra dagen hebt opgebouwd, als die lente ooit komt, dan heb je hopelijk ook wat extra tijd.
  Die grijskopspecht is toch wel heel bijzonder, en gefeliciteerd met je zeearend!
  Kwikkie en Grote Gele Kwik staan er zeer fraai op.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen