zondag 24 februari 2013

Te mooi voor woorden......


Te mooi voor woorden is het hier. Hoe omschrijf ik de serene rust die hier zo vanzelfsprekend is? De stilte die je kunt horen. De zwart fluwelen Merels die baden in de witte sneeuwdeken. De traag veranderende wereld langs, op en boven het meer. De tuin vol leven. De betoverende Goudvinken met hun zachte baltsende zang. Elke dag verwondering. Geluk en tevredenheid om alles waar ik van kan en mag genieten als ik hier ben. Mijn tweede thuis, altijd.

Het Skalkameer vlakbij ons huisje
We komen aan in een, alweer, witte wereld. Het is al laat en een uurtje later liggen we op bed om de volgende ochtend wakker te worden in een nog wittere wereld. Een beetje bewolkt maar bijna windstil. Honderden vogeltjes in de tuin, in het meer en in de lucht. Een Zeearend jaagt voorbij en doet alle watervogels de lucht in vliegen: Grote Zaagbekken, Wilde eenden, Brilduikers en Nonnetjes. Alleen de grote groep Knobbelzwanen trekt zich niets van hem aan en vertelt elkaar doorlopend verhalen. In het Engels heten ze 'Mute Swan' maar hier babbelen ze altijd.

Elke dag wandel ik langs 'mijn' meer. Bijna nooit kom je een mens tegen en toch ben je hier nooit eenzaam, één met de stille maar toch zo levendige wereld om je heen. De enige voetstappen zijn van mij en de sneeuw en het eronder liggende ijs kraakt zachtjes als ik mijn pad maak.


 
En tegen beter weten in, wens ik dat het hier altijd zo mag blijven. Dit kleine plekje op de wereld waar ik ruim 10 jaar geleden spontaan mijn hart verloor en dat ik hier nog steeds laat liggen. Ook nu laat ik het hier weer achter, zodat ik weer terug zal komen, en nog eens en nog eens.....

Er zijn dagen met wolken, dagen met zon maar elke dag is er sneeuw. Aan het begin van de week is het meer nog niet helemaal bevroren en elke dag zie ik 1 of 2 Zeearenden over, langs of voorbij vliegen. Op een dag zie ik ze door mijn telescoop samen een prooi verorberen. Foto's maken is moeilijk maar ik heb er eentje gemaakt door de telescoop vanaf ons balkon. Héél ver weg dus maar toch kun je er een paar kenmerken uithalen waaruit blijkt dat het een adulte Zeearend is: de gele snavel en de lichte kop en borst en de gele poten. Verder heeft een adulte Zeearend een witte wigvormige staart, dat kun je mooi zien als hij vliegt.

Zeearend, adult (Haliaeetus albicilla, White-tailed Eagle)
Een filmpje waarin vooral de enorme grootte van de Zeearend duidelijk wordt als je hem vergelijkt met de 'kleine' Buizerdjes staat hieronder. Je kunt de filmpjes groter bekijken door in het afspeelscherm rechtsonder op Full screen te klikken.


Onze tuin zit constant vol met vogeltjes. Wij voeren dan ook riant en de vogels hier hebben dat zo te zien ook nodig. De weersomstandigheden zijn hier toch echt wel zwaarder dan bij ons. Soms ligt hier maanden achtereen sneeuw en vriezen kan ook lang duren. Wij voeren gevarieerd zodat alle vogels kunnen krijgen wat ze nodig hebben. Van meelwormen tot rozijnen, havervlokken, zonnepitten, speciaal vetvoer, nigerzaad en geraspte kaas. En natuurlijk hangen we vetbollen en kokosnoten op.

De beloning voor ons is een tuin vol vogels, gekwetter en gezang, gemurmel maar vooral lachwekkende tafereeltjes. Een zinnetje dat mij de afgelopen week zeer vaak door het hoofd schoot was: "All birds are equal, but some birds are more equal than others". Vrij geïnterpreteerd naar George Orwells 'Animal Farm'. Een boek dat menigeen van mijn generatie moest lezen voor zijn Engelse boekenlijst.

Ze maken dus ruzie die vogels. Er zijn bazige typjes bij, vooral de dames kunnen er wat van.......

Maar eerst de verwondering over al die prachtige kleuren in de tuin waarbij de Goud-vinken (expres even in tweeën gesplitst voor de Engels talige lezers zodat zij weten dat onze Goudvink door ons Goud Vink word genoemd) toch telkens weer mijn hart sneller doen kloppen. Zó mooi. Ze waren ook volop aan het zingen maar hun gezang is heel zacht en lieflijk, totaal niet wat je verwacht bij een toch zo flinke vink.

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula, Bullfinch)

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula, Bullfinch)

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula, Bullfinch)
En dan de Staartmezen. Alledrie de (ondersoorten) heb ik gezien, de gewone Staartmees, de Witkoppige Staartmees en de Witkopstaartmees. In midden- en oost Europa komen de Witkoppen meer voor dan bij ons en ik heb ze gelukkig al meerdere keren mogen zien. Schattige, sociale en gezellige beestjes zijn het, de Staartmezen.

Staartmees (Aegithalos caudatus, Long-tailed tit)

Witkopstaartmees (Aegithalos caudatus caudatus, White-headed Long-tailed tit)
Het best vertegenwoordigd waren de Sijsjes. Honderden hebben we er gezien en maar brabbelen de hele dag door, samen met de Groenlingen hebben ze af en toe een soort 'zeurend' toontje aan het eind van hun zang of roep. Dát kun je dus na een week wel dromen: njèèèh......

Sijs man (Carduelis spinus, Siskin)
Sijs vrouw (Carduelis spinus, Siskin) in het voedselparadijs
Dan zijn we één dagje even weggeweest naar Pomezna en de Signalka, het vroegere IJzeren Gordijn. Nu een natuurreservaat waar altijd wel iets te zien is of een fijne wandeling te maken is. We zagen er nu vooral Buizerds en wat bosvogels. Over een tijdje komen de Rode Wouwen en de Visarenden daar ook weer en alle Steltlopertjes, Kwikstaarten, Boomkikkers en soms een Hermelijntje.

Waterkracht centraletje bij Pomezna
De laatste dagen waren wit, heel wit. Sneeuwbuien joegen over het meer en de wind was schraal. Vanuit mijn schuiltentje sloeg ik de vogels gade die de sneeuwstormen trotseerden op zoek naar het voer in onze tuin, vogelvilla en voedersilo's.

Turkse tortel (Streptopelia decaocto, Collared dove)


Grote Lijster in eerste winterkleed (Turdus viscivorus, Mistle Thrush)
 En zo loopt de week langzaam op zijn einde. Ik geniet nog van de mooie zonsondergangen.

Zonsondergang bij het Skalkameer En dan komen we bij de Merels. De mannen prachtig fluweel zwart en met een mooie oorstrelende zang.

Merel man (Turdus Merula, Blackbird)
Maar toch, voor Merels geldt George Orwell's beroemde zin in hoge mate. Ik heb een flinke serie foto's van Merels in oorlog maar 1 vrouwtje spande de kroon. Ik heb haar gefilmd. Een foto die ik zelf wel erg grappig vind plaats ik hieronder ook nog. De vlekjes op de foto's zijn sneeuwvlokken, het ging nogal hard die dag met de sneeuw.

Oordeel zelf maar. "Are all birds equal?" Of "Are some birds more equal than others?"

Merels (Turdus Merula, Blackbirds)Dat was dan voorlopig een gedeeltelijk verslag van mijn week in Tsjechië. Uiteraard heb ik nog meer foto's en films waarop nog diverse andere soorten vogels staan, hoewel ik lang niet alle soorten die ik heb gezien op de foto heb. Het meeste gaat toch met de telescoop, en zo hoort het ook bij 'de Vogelkijker".

Een opsomming van de genoteerde soorten in de tuin en bij het meer zo'n 50 meter van ons huisje:

Aalscholver, Buizerd, Zeearend, Torenvalk, Grote Zaagbek, Brilduiker, Nonnetje, Wilde eend, Turkse tortel, Grote bonte specht, Kramsvogel, Grote lijster, Merel, Boomklever, Winterkoning, Sijs, Vink, Ringmus, Zwarte mees, Koolmees, Pimpelmees, Matkop, Groenling, Goudvink, Roodborst, Boomkruiper, Blauwe reiger, Grote Zilverreiger, Geelgors, Gaai, Zwarte Kraai, Ekster, Staartmees, Witkoppige staartmees, Witkopstaartmees en wat ik nog vergeten ben,

13 opmerkingen:

 1. Stunning images all of them Marianne. Wonderful Bullfinch in particular.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. As well as You wrote, it seems too beautiful to be true :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, Marianne, wat een rijkdom. Ik heb meegenoten van je prachtige verslag en foto's. Het lijkt me wel heel koud daar. En wat een uitgestrekte vlaktes. Jammer, dat je weer terug moest. Maar ja, de plicht roept na een tijdje natuurlijk weer. Fijne dag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een paradijs laat je hier zien,dat je daar je hart verloren hebt is niet verwonderlijk en dan helemaal alleen langs jouw meer kunnen lopen,dat kan je hier toch niet voorstellen,nou ik heb met je mee genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beautiful snow bound land, which it belongs to the Bullfinch, Blackbirds and Long-tailed Tits, etc etc. Brilliant shots you have taken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik kan me voorstellen dat je hier weer steeds terugkomt, wat een heerlijke plek. Prachtige vogelfoto's.Vooral de goudvink man, schitterend.
  Ik heb met veel plezier naar je foto's gekeken, ook die van de gewone merel filmpje werkte bij mij helaas niet, maar je foto van de vechtersbazen vond ik ook al prachtig)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een schitterende foto's laat je hier weer zien.
  Echt prachtige beelden, zoals dat goudvinkje met zijn prachtige kleuren. Maar ook die opname van dat sijsje (mannetje) vind ik bijzonder mooi in beeld gebracht. En die foto van dat stromende water in Pomezna is ook ontzettend mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne, wat wederom een mooie serie. Vooral de Goudvinken zijn heel mooi. Niet alleen hele mooie foto's maar ook met veel gevoel beschreven. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Marianne,
  What a nice post about your love for this place. By reading your fine descriptions of this place, I can feel your love about it all.
  Of course, your pictures complement in a wonderful way what you are writing about. I particularly love the Bullfinch, what a beautiful bird with this orange color, so bright! The Long-Tailed Tits are also amazing!
  The eagle looks absolutely majestic and I would love to see one. Lovely landscapes and lake, a nice place to relax and enjoy life!
  Thank you for sharing and have a nice week!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk toch, daar. Mooi dat je ons laat delen in je geluksgevoel. Ik kan het zo begrijpen.
  Top dagen met zoveel stilte en veel vogels. Je filmpjes zijn er leuk!
  En wat veel soorten heb je gezien.Je goudvinkje is helemaal TOP maar je witkopstaartmees is natuurlijk ook geweldig zo ook je sijsjes.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,

  je blogs zijn altijd heel mooi om te zien en om te lezen, maar met deze serie maak je toch wel even een geweldige beurt hoor. Wat ontzettend mooi! De landschapjes maar de goudvink en de staartmees plus alles wat daaronder komt is werkelijk schitterend! Ik geniet hier eveh met volle teugen van.
  Ook nog een filmpje van de zeearend, dus je hebt werkelijk veel voor je lens gehad. Heerlijk dit :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne, ik had deze serie niet vergeten of over het hoofd gezien, maar ik wilde er even wat meer tijd voor nemen om deze jubelzang over jouw geliefde plekje rustig te lezen.
  Uit elke zin, uit elk woord spreekt geluk, dat is zo fijn om te lezen. Ik hoop voor jullie dat jullie hier vaak en nog lang van mogen genieten.
  Als altijd is je serie mooi geïllustreerd, waarbij fotografisch gezien de goudvink ( 7) en sijs ( 9) er uitspringen, maar in een serie als deze is dat niet echt van belang, deze serie gaat vooral om het gevoel, heel mooi.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen