maandag 3 december 2012

Zo stil....

Vergane glorie, kapotte roeiboot op een verstild meer
Vergane glorie in de stilte
Gisteren zijn we thuisgekomen na een week in ons huisje in Tsjechië te zijn geweest. Het is daar altijd heerlijk. Wat in het bijzonder opvalt, is de stilte. Zo anders dan wonen in de randstad. Als ik in Tsjechië ben kom ik tot rust, geniet van de mooie natuur en de dagelijkse wandelingen die ik maak. Uren kan ik er dwalen zonder een mens tegen te komen en de stilte en de geheimen van de natuur op me laten inwerken. In de tuin en het dorp, langs het stuwmeer en over de weilanden bekijk ik de vogels, reeën, eekhoorntjes en fraaie landschappen. Het voelt alsof je terug in de tijd gaat als je het kleine weggetje naar ons dorp afloopt.
 
In de tuin zet ik een schuiltentje neer en heb ik een voederplek (eigenlijk heb ik er wel 4 of 5 maar één speciale voor de foto's vanuit het tentje). De afstand tussen mijn tentje en de aanvliegtak bedraagt ongeveer 4.25 meter. Om een indruk te geven heb ik een foto gemaakt van het tentje en de aanvliegtak.

Schuiltentje en aanvliegtak
Het voer ligt voor of tussen de stenen en op een stronk bij de stenen. Ook hang ik vetbollen of een kokosnoot met vet op. Vervolgens strooi ik meelwormen, walnoten, nigerzaad en speciaal wintervoer van Vivara waarin o.a. rozijnen, haver, gedroogde meelwormen en zonnepitten zitten. De vogels zijn er dol op. In de tuin zijn genoeg schuilmogelijkheden voor de vogels. Er staat een enorme eik, een fluweelboom, diverse fruitbomen, coniferen en rondom een dikke haag.
Veel verrassingen heb ik in de loop van de jaren kunnen observeren en fotograferen vanuit mijn tentje, waarbij de 2 Draaihalzen in augustus 2010 wel de leukste waren. Dit keer waren er niet zoveel verschillende vogels,  het bleef een beetje bij de standaard 'tuinsoorten'. Maar ook die zijn mooi! 

De foto's hieronder van de Pimpel- en de Koolmees op de aanvliegtak zijn het bewijs dat sommige vogels aan je wennen en hun schuwheid overwinnen als er iets te halen valt. Ik stond er namelijk min of meer naast, open en bloot. De foto's zijn met de standaard lens gemaakt op 85 mm. Niet voor het mooi, wel voor het leuk.

Koolmees op aanvliegtak. Gemaakt op 85 mm.

Pimpelmees op aanvliegtak. Gemaakt op 85 mm.

Verder heb ik wel heel veel andere vogels gezien tijdens het wandelen of vanachter het raam. Het gedeeltelijk waterloze meer stond dagelijks vol met een enorme groep Grote Zilverreigers en Blauwe reigers die stonden te wachten op voedsel. 60 witte reigers in de nevel, mooi om te zien. De plaatselijke Zeearend kwam ze regelmatig de stuipen op het lijf jagen.

Grote Zilverreigers
Vluchtende Grote Zilverreigers (Casmerodius albus, Great white egret)

Voor het eerst in mijn tien jaar in ons huisje hoorde ik 's avonds een Bosuil dichtbij roepen, heel spookachtig klinkt dat. De volgende dag heb ik geprobeerd hem te vinden maar dat is helaas niet gelukt.


Het wandelen levert altijd inspiratie op om te schrijven en te fotograferen. Ik heb foto's gemaakt met de telelens, de macrolens en de standaard 15-85 mm. lens. Er waren dagen met zon, mistige momenten en uiteindelijk de laatste 4 dagen sneeuw en vorst. De foto's zijn natuurlijk nog niet allemaal goed bekeken en/of verwerkt. Dat kost tijd, veel tijd. Inmiddels heb ik wel een serie met van alles en nog wat. Van vogels tot landschap via korstmosjes en sneeuw. Ik maak er twee blogs van, anders is het zoveel ineens. Ik begin met de vogels en landschap. Een impressie van een stille wereld die toch zo vol leven is. Waar je kunt wegdromen tijdens je wandelingen als je de schoonheid om je heen op je laat inwerken. Tsjechië met volle teugen.

De Goudvink uit de vorige blog was een fijne ontmoeting op de eerste dag. Iedereen bedankt voor de aardige reacties op de foto en het gedicht.
Ik hoop dat jullie van de rest ook meegenieten.

Koolmees (Parus major, Coal tit)
Koolmees (Parus major, Coal tit)
Matkop (Poecile montanus, Willow tit)
Matkop (Poecile montanus, Willow tit)
Pimpelmees (Cyanistus caeruleus, Blue tit)
Pimpelmees (Cyanistus caeruleus, Blue tit)

Ringmus (Passer montanus, Eurasian tree sparrow)
Ringmus (Passer montanus, Eurasian tree sparrow)

Roodborstje (Erithacus rubecula, Robin)
Roodborstje (Erithacus rubecula, Robin)
 De landschapjes zijn allemaal van of langs het meer bij ons dorp. De foto's van het huisje met het water (Pomezna) is een kleine watercentrale die het water reguleert dat vanuit het riviertje de Ohre in het Skalkameer stroomt. De eerste dag nadat we waren aangekomen was het heel mooi weer met zon. Toen ben ik daar foto's gaan maken. Met en zonder lange sluitertijd. Met lange sluitertijd lijkt het water wel ijs.

Pomezna, Tsjechië. Lange sluitertijd.
Pomezna in de zon met lange sluitertijd
Nog voor de sneeuw en het ijs, bootjes in HDR.Skalkameer

Skalkameer

Oever van het Skalkameer en grasland erachter

Skalkameer, tegenlichtopname met grijsverloopfilter.

Pomezna in de sneeuw later in de week, normale sluitertijd.

Dat was het voor nu, deel twee komt later in de week. Iedereen bedankt voor het lezen en kijken.

14 opmerkingen:

 1. Hallo Marianne,
  Je laat in de landschapsfoto's de rust en de stilte goed zien. Alles ziet er prachtig uit met een laagje sneeuw. Het is daar inderdaad een hele andere wereld en ik kan me voorstellen dat je ervan geniet om er af en toe een poos te zijn.
  Je hebt een mooie voederplaats bij je tentje gemaakt. En de vogels laten zich goed zien.
  Mooie foto's Marianne.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke omgeving, Marianne. Het ziet er doodstil uit. Voor de dieren moet het er wel een paradijsje zijn. Je vogelfoto's zijn heel mooi, maar die van het meer en dan vooral je openingsfoto vind ik helemaal geweldig. Het lijkt inderdaad wel of de tijd daar stil staat. Mooi beschreven ook. Van achter mijn pc ben ik zo toch even in Tsjechië geweest. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeie morgen Marianne,
  wat een prachtige plaats is dat en dat laat je ook heel mooi zien. Ik vind het echt mooi om de vogels aan de besjes te zien die onder de sneeuw liggen :-) Geweldig idee zo'n tentje en je buit is dan ook echt geweldig.
  De uitzichtfoto's van het landschap vind ik ook super. kan me voorstellen dat je daar graag verteofd.

  Groetjes, Helma

  PS wil je mijn 2e reactie nog weghalen bij je velduiltje (staat mijn email). De jouwe had ik gisteravond gelijk al weggehaald want er stond ook geen @ tussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Je laat een paradijsje zien, Wat mooi. Jammer dat je de Uil niet gevonden hebt.
  De vogels vanuit je schuiltentje zijn prachtig vooral de Matkop! En de landschapsfoto's brengen een hele mooie sfeer over. De foto van Pomenza met lange sluitertijd als uit een sprookje. Heerlijk blog hoor,van genoten.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Those beautiful birds, in such a winter background, seem so proud and so strong!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne, lijkt mij goed toeven daar!
  Prachtig hoe je de vogels hebt gefotografeerd, vooral de Matkop in de sneeuw vind ik sùper.
  De andere foto`s ook maar die zijn wat minder bijzonder.
  Aan je landschapsfoto`s is te zien dat je daar heerlijk kunt wandelen en door de sneeuw zijn ze extra mooi.
  Leuk om met je mee te kijken naar Tsjechië,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een prachtig land, de rust, de stilte en de natuur is moeilijk op de foto vast te leggen. Die moet je gewoon in Tsjechie beleven.
  Maar de foto's zijn wel weer erg mooi
  groeten Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk die vogeltjes op een besneeuwde aanvliegtak. Mooie foto's.
  Maar ook de besneeuwde landschappen zijn prachtig. wie weet kunnen we dat dit weekend hier in Nederland ook fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Marianne!
  What a nice post, lovely birds and landscapes. It's nice to have a tour in the Czech Republic; beautiful landscapes and waterfront pictures, love the trees.
  The first picture of the tit on the berry branch is stunning! The colors and light are perfect as well as the composition; my kind of photo! :)
  The Willow Tit is very similar to our Black-capped Chickadee (Poecile atricapillus)not many differences. The Blue Tit is really gorgeous, we don't see this bird here in Canada.
  Here, we have no snow on the ground because it is always raining after... :( We hope to have some snowcover for Christmas!
  Have a lovely day!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,
  Wat lijkt me dat heerlijk om daar te zijn,de rust straalt er vanaf. De vogeltjes staan er weer prachtig op, en ook de landschappen. Ik ga de volgende keer maar met je mee:-):-):-)

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Mooie foto's laat je hier zien. Prachtig die bevroren landschappen. Maar ook je opnames van die verschillende vogeltjes zijn bijzonder mooi. Grappige poses ook zo met die sneeuw en ijs op die takjes.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne,
  Wat leuk om bij jou ook eens landschapjes te zien, en zo zie ik meteen hoe mooi het daar is.
  Die landschapjes gaan je goed af, mag je best vaker doen.
  Nr 12 vind ik heel erg mooi, maar eigenlijk mogen ze er allemaal zijn.
  Wat leuk hoe je laat zien hoe je daar je eigen schuiltentje en opstelling hebt, daar kun je je wel lekker vermaken! Prachtige foto's heb je er kunnen maken, de een nog mooier dan de ander, maar als ik moet kiezen is het roodborstje mijn favoriet, lekker helder plaatje met de blauwe lucht erachter.
  Ik kan me voorstellen dat je daar tot rust komt.
  Een paar dagen geleden bekeek ik je serie al en toen keek ik verlangend naar de sneeuw, die hebben we nu zelf jippie, morgen ga ik op pad!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk om een kijkje in deze mooie natuur te laten zien. Wat een gaaf tentje, en dat zonder kacheltje, petje af hoor. Nu in Holland de vogels een beetje bij voren. Je matkoppie, wow, wat een lief vogeltje om te zien.

  LG Von

  BeantwoordenVerwijderen