maandag 24 december 2012

From Russia with love.

Het was begin december 2009, om exact te zijn de 2e, toen ik hen voor het eerst tegenkwam. Het was een bijzondere dag die 2e december. Het zou volle maan zijn en omdat er die maand nog een keer volle maan zou zijn, sprak men over 'Blauwe maan'. Echter tijdens onze ontmoeting was het gewoon nog dag. Een dag zoals we die hier vaak meemaken in december: regen en wind.

Ik vroeg me af waarom ze nu juist Nederland, en meer bepaald 'De Ronde Venen' hadden uitgezocht, dat enigszins verlegen Russisch paar. Voor zover ik het kon begrijpen waren ze in mei een tijdje in de buurt van Kologriv geweest, een klein stadje in Rusland dat aan de rivier de Unzha ligt die in de Wolga stroomt. Het overstromingsgebied van de Unzha is een schitterend natuurgebied en daar had hun huwelijk zich op 8 mei 2009 voltrokken. In het najaar waren ze via Duitsland naar Nederland gereisd en blijkbaar was ik op die 2e december 2009 de eerste Nederlandse die echt aandacht voor ze had.
In diezelfde maand kwam ik ze nog twee keer tegen. Ze waren Waverveen en omgeving aan het verkennen maar bleven altijd dicht bij elkaar. Slechts een keer kwam ik alleen hem tegen, ik schrok er van, ze waren immers altijd onafscheidelijk geweest. Was er iets mis misschien?

Gelukkig kwam ik ze daarna weer samen tegen. In januari en februari van 2010 waren ze ook nieuwsgierig geworden naar enkele dichtbij gelegen plaatsjes. Ik ontmoette ze in Wilnis en zelfs een keer in Mijdrecht. Misschien waren zij ook nieuwsgierig naar waar ik vandaan kwam? Toch bleven ze verlegen en altijd als ik ze wilde fotograferen draaiden ze zich om.

Toen brak er een periode aan van maanden waarin ik ze niet zag, in maart zocht ik lang maar tevergeefs en uiteindelijk gaf ik het op. Ze waren vast teruggekeerd naar Rusland. Een zoektochtje op het internet  bevestigde mijn vermoeden: in maart waren ze eerst naar Denemarken geweest en in mei 2010 waren ze weer terug in Kologriv waar ze al snel gesignaleerd werden.

Ondertussen verstreken de maanden in Nederland en ik dacht niet vaak meer aan het Russische paar dat mij zo had gefascineerd. Tot ik, een klein jaar na de eerste ontmoeting, hen weer tegenkwam. Ik herkende ze direct, het Russisch echtpaar. En wat vond ik het leuk om ze terug te zien. Blijkbaar had ik ze onbewust in mijn hart gesloten. Ook de daaropvolgende maanden kwam ik ze met regelmaat tegen en net als eerder vertrokken ze zonder afscheid te nemen. Gelukkig wist ik ze te vinden op internet en zag ik dat ze na wat omzwervingen weer terugkeerden naar Kologriv, een patroon dat zich nogmaals herhaalde in de herfst van 2011 en in het voorjaar van 2012. Inmiddels hadden ze samen al heel wat van de wereld gezien en vele kilometers gereisd. In de herfst stak het verlangen om naar Nederland te vertrekken de kop op en zo kwamen ze samen weer naar hier. Elk voorjaar wilden ze net zo hard weer weg en brachten de zomer door in hun geliefde Rusland. Daar waar hun relatie ooit begonnen was.

Afgelopen 9 december dwaalde ik door de polder. Groot was mijn verrassing toen ik het Russische echtpaar weer tegenkwam. Twee straten verder dan waar ik ze drie jaar geleden voor het eerst had ontmoet. Nog steeds waren ze samen en onafscheidelijk. En ze hadden een verrassing voor me, ze hadden twee kinderen bij zich!

Uiteraard probeerde ik weer al het mogelijke om ze op de foto te krijgen maar dat bleven ze halsstarrig weigeren. Ze hadden me al zoveel geheimen onthuld maar een familiefoto ging te ver. Tot op vandaag blijft dat zo. Vanmiddag, toen ik ze weer tegenkwam, hij en zij met de kinderen waren ze te ver weg om mij te kunnen zien. Gelukkig herken ik hen altijd, de ringen die hun verbintenis zo mooi weergeeft, verraden hen zonder dat ze het weten. Zelden heb ik zo'n liefdevol koppel gezien. Altijd letten ze op elkaar om de ander te behoeden of te waarschuwen voor onraad en ze wijken niet van elkaars zijde. Nu hebben ze de zorg voor twee kinderen erbij maar ook dat gaat ze goed af. Het klinkt misschien vreemd maar ik ben aan ze verknocht en gehecht. Trots dat ze elk jaar het opnieuw aandurven om hun land te verlaten, te vliegen door regen, wind en storm, over land en water. Altijd samen, altijd trouw. Dat vertedert me. Onvoorwaardelijke liefde bekroond met twee kinderen die ze het vertrouwen hebben gegeven met hen mee te reizen. Door regen, wind en storm, over land en water. Om grenzen te verleggen, om nieuwe werelden te vinden. Tot ook zij op reis gaan met hun eigen geliefden.
Ik heb ze in mijn hart gesloten. Mijn Rusjes.Nawoord:
De bovenstaande kaartjes komen van de website www.geese.org. Daar vul ik alle door mij afgelezen ringgegevens in. Inmiddels heb ik 1073 ganzenringen afgelezen waarvan ruim 800 Kolgansringen. Kolganzen overwinteren voor het overgrote deel in Nederland en de volwassen exemplaren zijn te herkennen aan hun chocoladebruine kleur, de zwarte strepen op de buik en een witte ring om hun snavel. Ze foerageren en vliegen in grote groepen en elk jaar zijn er in de polders in 'De Ronde Venen' grote groepen Kolganzen te vinden. Ze zorgen bij mij voor heerlijke uurtjes in de polder. Er is altijd wel iets leuks te zien in zo'n groep. Je hebt de macho's, de verlegen ganzen en soms zijn ze ineens met z'n allen tegelijk heel alert en staan met gestrekte hals te kijken. Als ze vliegen laten ze hun hoge gegak horen en als ze landen kantelen ze van links naar rechts met gespreide poten, wat er meestal nogal komisch uitziet.

Dit keer dus eens een ander soort blog, geen spannende of mooie foto's maar een verhaal over de liefde van en voor de Kolgans.En hoe passend is de tekst van 'From Russia with love'

From Russia with love I fly to you
Much wiser since my goodbye to you
I've travelled the world to learn
I must return from Russia with love

I've seen places, faces and smiled for a moment
But oh, you haunted me so
Still my tongue tied, young pride
Would not let my love for you show
I case you say no

To Russia I flew but there and then
I suddenly knew you'd care again
My running around is through
I fly to you, from Russia with love

(Uit James Bond - From Russia With Love, 1963) 


12 opmerkingen:

 1. Prettige kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar 2013!
  Häid Jõule ja Head Uut Aastat 2013!
  Buon Natale e Felice Anno Nuovo 2013!
  С Рождеством Христовым и с Новым Годом 2013!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk verhaal over die kolganzen en een mooie afsluiting van het jaar. Leuk om die ringen af te lezen en ze vervolgens te kunnen volgen. het moetn wel van die grote ringen zijn om ze met de telescoop nog een beetje te kunnen lezen. Voor de foto ziet het er niet echt leuk uitmaar voor het onderzoek is het prima.
  groet en een goed en vogelrijk 2013

  peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb genoten van je verhaal, Marianne. Heel goed geschreven. Het boeide me van het begin tot het eind. Ook ik vind het intrigerende vogels. Nog elke keer geniet ik ervan als ze over vliegen, luid gakkend en in grote groepen. Jammer dat de boeren zo'n hekel aan ze hebben. Ze jagen ze hier met van die schrikkanonschoten weg. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou Marianne,
  je voelt je nu toch zeker wel peettante!
  Een heel mooi en interessant verhaal.
  Ik hoop dat je ze nog heel lang mag tegenkomen. Ze kunnen behoorlijk oud worden toch?
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  mooi verhaal
  echt liefde voor de natuur
  groeten
  Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig verhaal om op deze donkere avond van de eerste kerstdag te lezen, het is nog mooier dan de sprookjes van Grimm ;-)
  Je schrijft fantastisch Marianne, hele dikke complimenten, ik hoop nog veel van deze mooie teksten van jouw hand te mogen lezen.
  Geniet lekker verder van de Russische gezinnetje, en dat familieportretje gunnen ze je vast we een keer.
  Fijne dagen nog en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een verhaal over je Russische vrienden, ik hoop dat je ze nog vaker mag tegen komen.
  En ook de allerbeste wensen en gezondheid in 2013, en wie weet komen we elkaar ook weer eens tegen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onvoorstelbaar dat ik dit blog gemist heb!!!!
  Ik ben aan het lezen geslagen en heb gewoon een deel daaronder gelaten (per ongeluk).
  Maar wat een heerlijk verhaal over je Russische paartje en wat leuk om dat neer te zetten en te delen. Grappig ook dat je alle ringen afleest en zo zla je er dan ook heel wat tegenkomen en ook terugzien.
  Prachtig blog Marianne!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne
  Gaaf, om een oude bekende terug te zien. Helemaal wanneer het een paartje in goede welstand betreft. Hoe ouder ze samen worden, hoe beter hun broedsucces kan worden.
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tienes unas imágenes de pájaros espectaculares!!! aunque yo soy más de paisajes.¡ Feliz año nuevo!. Un cordial saludo.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig nieuwjaar!
  Head uut aastat!
  Bonne année!
  Happy new year!
  Feliz Ano Novo!
  Счастливого Нового Года!
  С Новым Годом!
  ¡Feliz año nuevo!
  Ein gutes neues Jahr!
  Szczęśliwego Nowego Roku!
  Boldog új évet!
  Un An Nou fericit!
  İyi seneler!
  Yeni yılınız kutlu olsun!
  Gott Nytt År!
  Buon anno!
  Onnellista uutta vuotta!
  שנה טובה!
  Godt nytt år!
  Štastný nový rok
  Sretna Nova godina!
  عام جديد سعيد !
  Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος!
  Šťastný nový rok!
  Godt nytår!
  Feliĉan novjaron!
  Bonan novjaron!
  Srečno novo leto
  Feliç Any Nou!
  Gëzuar vitin e ri!
  Srećna Nova Godina!
  نايا سال مبارک هو
  Щастлива Нова година!
  あけまして おめでとう!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een bijzonder verhaal van dit kolgansechtpaar. Wat leuk dat je ze al een paar jaar volgt en dat ze ook steeds weer samen terug komen.
  groetjes en een voorspoedig 2013.
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen