vrijdag 8 januari 2021

Een goed begin....

Vorig jaar op 1 januari kon ik niet vogelen vanwege een verbrijzelde pols. Dat was jammer want samen met Maria doe ik al jaren op 1 januari een vogelcompetitie tegen vrienden in Brabant (die elk jaar winnen maar dat terzijde). 

Toen mijn pols weer redelijk was, gooide corona roet in onze (Maria en mijn) gezamenlijke vogeluitjes en hebben we noodgedwongen ieder dicht bij huis gevogeld met uitzondering van enkele uitjes op gepaste afstand. Maar deze 1 januari gingen we gewapend met mondkapje en ruime afstand de uitdaging aan. Eerst de Zwartkop bij Maria in de tuin, een leuke waarneming in januari. 

Zwartkop vrouw (Sylvia atricapilla)

Zwartkop vrouw (Sylvia atricapilla)

Na de Zwartkop en een kop koffie gingen we het park in waar we veel verschillende vogels zagen: Goudhaan, Grote bonte specht, Merel, Roodborst, Vink, Gaai etc. Ons lijstje liep lekker op. Na zo'n 2 uur in het park te zijn geweest gingen we met de auto richting de Loenderveense plas. Daar zitten bijna altijd Nonnetjes, Tafeleenden, Brilduikers en Rosse stekelstaarten. Dat was ook nu het geval en we zagen ook hier weer een hoop soorten mooi door de telescoop. De Brilduikers waren volop aan het baltsen. Het was jammer dat het zulk grauw weer was waardoor het niet echt fijn fotograferen was. Maar zo'n baltsmoment is toch leuk om te (laten) zien. Ze gooien hun kop in de nek en maken daarbij een geluid dat klinkt als een soort prrrrrrrt.

Brilduiker (Bucephala clangula)

Brilduiker man (Bucephala clangula)

Onderweg kwamen we langs een polder waar al een tijdje een Koereiger verbleef. Die zochten we ook op en we vonden hem ver weg in een greppeltje, een prachtig parmantig klein reigertje dat mij hevig vertedert. 

Coronaproof vogelen

De dag verliep goed en uiterst gezellig, het was ook lang geleden dat we samen hadden gevogeld en dat maakte het extra leuk.
Toen Maria weer thuis was gebracht reed ik via de polder terug naar huis waarbij ik onderweg nog tegen een zingende Cetti's zanger 'aanreed', een mooie soort. Vlak bij huis keek ik nog wat groepen ganzen af en zat er een Torenvalk vlakbij. Jammer genoeg kon ik het ringetje niet aflezen.

Torenvalk vrouw (Falco tinnunculus)

Aan het einde van de dag had ik 48 soorten op mijn 1 januari lijstje staan en daar was ik best tevreden mee.

Op 3 januari reed ik een rondje in mijn eigen polder en zag onder andere Kleine zwanen en een jagende Blauwe kiekendief, beide soorten had ik al een tijdje niet meer gezien dus ook die dag was geslaagd.

Maar... aan al het goede komt een einde. Afgelopen woensdag fietste ik mijn industrieterrein-postwijk. Bijna aan het einde kwam ik, terwijl ik bijna stil stond, met mijn voorwiel langs een stoeprand waardoor ik mijn evenwicht verloor en ongelukkig viel, het was geen harde val, net als de vorige keer, maar ik viel wel met mijn linker pols en ribben op een klein randje. Ik voelde het meteen; foute boel. Nadat ik onmiddellijk hardgrondig riep: "nee, niet weer hè", bleek toch dat het "ja, wel weer" was :-(. 
Om een lang verhaal kort te maken, mijn linker pols in nu ook verbrijzeld maar het is in elk geval iets minder vreselijk dan de rechterpols die helemaal uit losse brokken bestond. Nu zit ik in het gips te wachten tot ik maandagochtend vroeg word geopereerd. Er komt ook een plaat met schroeven in en daarna volgt weer een langdurig revalidatietraject met handtherapie etc. Dit alles is dus het gevolg van het hebben van osteoporose, dan heb je botontkalking en broze botten die snel, en soms zelfs spontaan, (kunnen) breken.

Voorlopig is dit dus de eerste en laatste blog voor een aantal maanden. Doe voorzichtig allemaal en geniet van de mooie natuur om je heen. Ik geniet ondertussen van mijn tuinvogels.


13 opmerkingen:

 1. Hoi vogelvriendinnetje,
  Heel jammer dat die gele prutsstaart niet even langskwam.. maar verder was het een hele leuke vogeldag en we zullen er voorlopig op moeten teren. Uiteraard wens ik je heel veel beterschap met je pols. Afschuwelijk dat je dat nou weer overkomen is. 😥 We bellen, rebbelen en appen. Dikke knuffel, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Ik wil je allereerst alle geluk en gezondheid toewensen voor dit nieuwe jaar.
  Maar helaas lees ik ook al dat het fout is gegaan en dat je gevallen bent. O..o..o, wat ontzettend vervelend voor je.
  Maar gelukkig heb je in het nieuwe jaar toch nog even kunnen genieten van het vogelen en fotograferen. Je foto's zijn erg mooi. Grappig dat zwartkopje met die paarse besjes.
  En wat een super mooie foto van die torenvalk. Leuk met dat bord.

  Van harte Beterschap!!
  Dikke knuffel, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Marianne, wat een vreselijk pech (weer). Net nu ik weer een beetje op pad ga, val jij uit. Ik hoop dat je voorspoedig hersteld, en dan wil ik je heel graag weer tegenkomen in het veld! Een fan.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. What a terrible aftermath to what was obviously an enjoyable outing with Maria, with so many great birds. I would have loved to have been with you ladies that day, although I am sure you were more than happy just to enjoy each other's company again. I cannot believe that you have had such bad luck, Marianne and it is spooky almost that you broke the second wrist a year after the first one. I hope that the surgery nd the recovery all go well. I will be thinking of you and I hope that the rest of the year is much better than the way it has started. Hugs and kisses, David

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Marianne
  48 Arten ist schon sehr viel, tolle Bilder
  alles gute für deine Hand
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Marianne,
  Het jaar begon zo lekker en nu deze ellende. Het zit je niet mee. Hopelijk lukt de operatie goed en verloopt je herstel daarna vlot. Ik kan je alleen maar veel sterkte en beterschap wensen. Als het meezit vergeten de vogels je niet en bezoeken ze je tuin regelmatig.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje Mina Marianne,
  nu ook weer je pols verbrijzeld!!! Wat een rotbegin van dit nieuwe jaar bah!
  Het is misschien neit6 zo ernstig als de eerst4e keer maar je bent er toch weer even uit en met deze ellende van corona kun je ook al zo weinig.
  Wel leuk dat jullie toch samen even corona-proof konden vogelen maar de afloop is weer stukken minder. Je foto's daarentegen zijn weer heel erg leuk :-)
  Zwartkop bij Maria in de tuin en dan ook een pracht van een brilduiker zien. De torenvalk op de paal is echt een parel van een foto.
  Heel veel sterkte Marianne en hopelijk kun je gauw weer "vogelen".

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, bij jou ook al de zwartkop vrouw, gaaf hoor.
  En baltsende brilduikers, ik heb er deze winter nog geen enkele gezien. Prachtige wintergasten zijn het, maar ik heb het idee dat het er in mijn gebied dit jaar niet zoveel zijn, zo ook de zaagbekken en wilde zwanen...
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ohh, en wel heel erg balen van je pols, nu je andere arm. Dus weer een poosje uitgeschakeld. Sterkte en beterschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne, wat vervelend voor je. Ik wens je veel beterschap en we zien je na genezing weer terug op de blog. Mooie fotos van je voorlopig laatste rondje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Marianne, dit was wel even schrikken zeg. Heel naar voor je weer in het gips te moeten. Ik wens je sterkte en beterschap. Je foto's zijn prachtig en de zwartkop vrouw is heel fraai.
  Hou je haaks en blijf verder gezond.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou nou Marianne, was je net op weg naar een goed begin in 2021 en dan die pols. Je loopt nu met 2 bionische armen.... al die metalen in je armen pft... Ik wens je een snelle revalidatie en hoop je gauw weer eens te ontmoeten in "het veld". Heel veel sterkte.
  Oh ja die zwartkop vrouw staat er fraai op en de tova ( geringd) is ook erg mooi.
  Hou je goed hé.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen