zaterdag 15 februari 2020

Het voorzichtige begin van 2020, de eerste vogels van het jaar

Het is voor de blog wel eens lastig dat er bij voorkeur foto's moeten zijn en het liefst nieuwe natuurlijk. Daar wringt de schoen nu omdat ik nog niet kan of ga fotograferen. Maar om toch weer eens wat te plaatsen trek ik gewoon mijn archief open en compenseer oude foto's met nieuwe tekst ;-).
Gisteren zat ik bij de handtherapeut toen ik door het raam een Scholekster aan zag komen vliegen. Hij begon in een plasje te stampen en te foerageren. 'Hé, een Scholekster' zei ik opgetogen, 'mijn eerste dit jaar'. Binnen enkele seconden zat ik met de handtherapeut en zijn stagiair over vogels en vogels kijken te praten. Ik heb in het handencentrum inmiddels al heel wat therapeuten gesproken en ze weten daar nu dat er soms vreemde patiënten komen die lyrisch over vogels kunnen praten. Sommige therapeuten vinden het echt leuk en worden heel enthousiast, andere zitten mij aan te horen alsof ik het over iets buitenaards heb. Maar goed, de Scholekster dus. Hoewel Scholeksters niet zeldzaam zijn, geeft zo'n eerste waarneming van deze soort bij mij toch een heerlijk gevoel, de lente komt eraan.

Scholekster (Haematopus ostralegus)
Vorige week kwam er een berichtje in onze regio-appgroep dat Kees een Rotgans zag in de polder achter mijn huis. Ook geen zeldzame soort langs de kust maar wel in het binnenland bij ons in de polder. Ik reed dus de polder in, kwam Kees tegen en praatte meteen even bij terwijl hij mij de Rotgans wees. Samen keken we de grote groepen Kolganzen af en lazen ook nog diverse halsringen af. Tussen de Kolganzen zaten ook Toendrarietganzen, Grauwe ganzen en een enkele Brandgans. Ik hoopte nu eindelijk weer eens een Roodhalsgans te vinden. Helaas is me dat ook dit jaar nog niet gelukt en eerlijk gezegd frustreert me dat wel een beetje.
Vorig jaar zat er rond deze tijd een Zwarte rotgans in dezelfde polder, die is echt zeldzaam, en daar heb ik me nog 'rot' naar gezocht (uiteindelijk ook gevonden maar het kostte toch heel wat uurtjes).
Het was een mooie zonnige dag en de ganzen zaten op redelijke afstand. Tijdens het ganzen scannen viel mijn oog op een Sperwer die rustig op een randje langs de sloot zat. Ook weer een eerste dit jaar. 

Rotgans (Branta bernicla)
Toen ik weer naar huis reed zag ik eindelijk 'mijn' Steenuiltje. Ik was al diverse keren langs de plek gereden maar zag het uiltje steeds niet, maar nu was hij er dan. Fijne waarneming is dat.

Steenuil (Athene noctua)
Tijdens de tuinvogeltelling in januari telde ik 10 verschillende soorten vogels: Huismus, Roodborst, Vink, Turkse tortel, Ekster, Kauw, Spreeuw, Merel, Pimpelmees en Koolmees. Op 1 soort na stonden deze ook allemaal in de top 10 van de tuinvogeltelling van de vogelbescherming. Het is opvallend dat ik de laatste 2 jaar veel huismussen in de tuin krijg na jaren van afwezigheid. De groep wordt groter dus dat is goed om te zien. Ook de Roodborst is de hele winter al van de partij en snoept van het voer en dan speciaal van de meelwormen die ik strooi. 


Roodborst (Erithacus rubecula)
Overigens voor de lezers onder ons; ik heb de boeken 'Het Roodborstje' en 'Het Winterkoninkje' van Stephen Moss gelezen. De boeken volgen een jaar lang de genoemde soort in wat Moss een biografie noemt. De boeken bevatten veel mooie afbeeldingen en beschrijven o.a. de geschiedenis van en bijgeloof over de vogels en uiteraard heel veel informatie over de soort, verspreiding, broed- en baltsgedrag etc. Geen saaie opsommingen maar lekker leesbaar. Ik vind beide boeken een aanrader.
En aangezien ik best een fan ben van beide vogels, was het leuk om er meer over te lezen.

Winterkoning (Troglodytus troglodytus)
Bovenstaande foto heb ik hier op de blog in 2013 al eens geplaatst met daarbij een gedicht over deze koninklijke vogel.

Met mijn pols gaat het vooruit en vogels kijken door de telescoop gaat goed. Dat heb ik dus ook een aantal keren gedaan. Zo was ik samen met Maria bij de Loenderveense plas waar we o.a. Brilduikers, Nonnetjes en Tafeleenden zagen.

Brilduiker man (Bucephala clangula)

Brilduiker vrouw (Bucephala clangula)

Nonnetje man (mergellus albellus)
Nonnetje vrouw (mergellus albellus)
Een klein rondje Groene jonker (een grote baggerzooi) leverde een mooie waarneming van een Roodborsttapuit op, naast de op de plas verblijvende winter eenden zoals de duizenden Smienten, Wintertalingen en Pijlstaarten.

Roodborsttapuit man (Saxicola rubicola)
Smient man (Mareca penelope)

Smient vrouw (Mareca penelope)
Wintertaling man (Anas crecca)
Voor echt fanatiek vogelen en eventueel fotograferen is het nog te vroeg maar ik geniet van de keren dat het wel gaat al zijn het vaak maar kleine rondjes in de directe omgeving. Mijn geduld wordt nog steeds flink op de proef gesteld maar het is heel fijn om te merken dat ik in elk geval vorderingen maak.

Iedereen weer bedankt voor het bezoek aan mijn blog!

14 opmerkingen:

  1. Hallo Marianne
    die Bilder sprechen für sich, der Steinkauz ist natürlich mein Favorit, weiterhin viel Glück bei der Heilung von deiner Hand
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marianne, mooie fotos. Je uil is prachtig. Het nonnetje vind ik ook heel mooi, ik heb die soorten nog nooit gezien. Maakt toch niet uit of het nieuwe of oude fotos zijn. Soms moet je roeien met de riemen die je hebt. Scholeksters hebben wij een hele winter, soms best wel veel. Fijne zondag. Groetjes Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, Marianne, one after another you show some of my favourite birds, and the pictures are terrific. I am very fond of oystercatchers and every time I see pictures of them I wish I lived closer to the coast where I could seem them more often. But I console myself that I do in fact live in a wonderful part of the world and we have beautiful birds and other creatures too, all very accessible. Before you know it many migrants will be returning to the Netherlands and you and Maria will be out with your cameras enjoying it all. Hugs and kisses. David

    a winderful

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat fijn dat je de eerste vogels van het jaar hebt gespot en dat je er foto's van hebt kunnen maken.
    En hele mooie soorten! Dat steenuiltje is om te smullen, wat een prachtig uiltje! Op de plassen heb je ook weer fraaie soorten gezien en mooi in beeld gebracht. Leuk blog Marianne.
    Groetjes van Frans

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marianne,
    Maar dat is toch fantastisch om zo bij je therapeut over je hobby te praten. Kunnen ze meteen wat meer over de vogels leren. Maar ja, niet iedereen heeft daar natuurlijk interesse naar. Mij lijkt het reuze interessant dan die standaard gesprekjes.
    Dat roodborstje heb je erg mooi zeg. Leuke pose zo tussen die takjes, haarscherp en een zeer fraaie achtergrond. Ook die roodborsttapuit staan te "shinen" zo in het zonnetje.
    Echt super om te zien.
    Ik hoop dat het snel beter met je gaat Marianne.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Marianne,
    Dit heb je heel mooi opgelost!Je barst natuurlijk van weergaloos mooie foto's dus uit eigen voorraad leverbaar. Zo kun je toch je eigen vogeldagen prachtig illustreren. Ik heb van je foto's genoten, wat mooi! Gezellig dat je weer even hebt bijgepraat met Kees bij een Rotje én ringen kon aflezen, als vanouds (hoera, wat zal ja dat goed hebben gedaan!)Ik was ook zo blij om weer eens samen in de Groene Jonker te zijn, met de telescoop....wat was dat lang geleden. Al was het wel bagger, Ik begrijp het woord sompige nu ook weer beter. Het leek wel of we door een diepe laag zwarte kwark glibberden ;-) Heel leuk was het ook weer ook de Wilde zwanen weer te zien. Ik hoop van harte dat je heel voorspoedig verder hersteld en dat je zelf versteld staat van het door jou bereikte resultaten, kanjer!!
    Lieve groetjes van je vogelvriendinnetje
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  7. hallo Marianne, Prachtige soorten heb je weer kunnen fotograferen. De nonnetjes zowel man als vrouw staan nog op mijn verlanglijst. Steenuiltje super leuk! En goed alweer een scholekster te zien. Ook fijn te lezen dat het met je pols al stukken beter gaat. Maar voorzichtigheid is van belang. Ik hoop dat tegen de tijd als de lente helemaal losbarst je weer goed gebruik kan maken van je pols en je weer volop kunt fotograferen.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Marianne,
    wel een uitkomst nu, dat rijkgevulde archief van jou.
    Zo plaats je nu een nieuw blog met prachtige foto's. De foto van het roodborstje is supergaaf - prachtig met dat licht erachter.
    Fijn dat je weer kan vogelen; ik hoop dat het weer dat de komende tijd meer mogelijk maakt.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie serie hoor, en maakt toch niet uit, oude foto's doen het ook goed, zeker nonnetjes met sneeuw in de achtergrond....daar kan ik alleen nog maar van dromen. Grappig de scholekster en jouw reactie, ik zag ze van de week weer op mijn werk, daar zit ieder jaar een koppeltje, ze waren ook al luid aan het tepiettepiet tepiet ten...... en ik zei ook, heee de scholeksters zijn er weer. Zo leuk.
    Het roodborstje vind ik ook prachtig met die mooie zachte achtergrond....
    En steenuiltjes zijn zo leuk.
    groetjes en ik hoop dat je in het voorjaar ook weer op pad kan om te fotograferen, want het begint nu weer leuk te worden op vogelgebied..... grutto grutto...ze zijn alweer gezien.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een goed idee, Marianne. Mocht ik ooit ook eens zonder vers materiaal komen te zitten dan ga ik dat ook doe: oude foto's met een nieuw verhaal. Niemand die het merkt als je het er niet bij vertelt. Nou volg ik hou nog kennelijk niet lang genoeg, want deze foto's komen mij allemaal niet bekend voor. Ik moet trouwens ook nodig weer eens smienten gaan zoeken, voordat ze weer weg zijn.
    Een leuk blog, maar ik hoop toch dat je snel weer nieuwe foto's kunt laten zien.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Marianne,
    Als je wel wilt bloggen maar nog niet kunt fotograferen is het prettig als je een goed gevuld archief hebt. Het komt nu goed van pas als je wilt vertellen over je vorderingen en het met de telescoop vogels bekijken. Stapje voor stapje komt het voorjaar dichterbij en wellicht kan je er dan ook met de camera op uit. De foto's uit je archief mogen er zijn. Succes met de therapie.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Marianne, een mooie serie vogels en foto's
    groetjes Huib

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Marianne,

    jammer dat je er nog steeds niet op uit kunt met je hand. Niet dat het nou te doen is met al die stormen van de afgelopen weken (en nog) maar toch.
    Je openingsfoto van de Scholekster is werkelijk een plaatje en ook al de vogels die daaronder komen. natuurlijk moet je me weer groen maken met je steenuiltje want die is zo gaaf. ik heb hier ook wel steenuiltjes hoor maar die zitten al jaren op en in de dakgoot en dat vind ik dus echt heel jammer.
    Ook je eenden zijn helemaal mooi om te zien. Je mag er van mij meer uit je archief halen hoor ;-)

    Lieve groet en nogmaals beterschap en dat het maar gauw de goede kant op mag gaan want je loopt er al heel lang mee.

    Helma

    BeantwoordenVerwijderen