maandag 7 oktober 2019

Op pad

Vandaag was ik met Maria op pad. Zoals iedereen weet doen we dat wel vaker en enkele weken geleden waren we naar de Biesbosch waar Maria diverse foto's van heeft laten zien. Ik ben vaak niet zo tevreden met mijn foto's en maak er ook echt veel minder. 1 foto uit de Biesbosch vond ik toch wel leuk, die van de Visarend met hangende poten, wachtend op een vis.

Visarend (Pandion haliaetus)
Daar bleef het bij voor wat betreft de Biesbosch dus. De 8 Koereigers waren superleuk om te zien maar ik kreeg ze niet fatsoenlijk gefotografeerd.

Vandaag gingen we naar de Amsterdamse Waterleidingduinen, de AWD. Er was een zonnetje voorspeld maar dat bleef toch jammer genoeg uit (op een kwartiertje na dan). Ik had de macrolens op mijn camera geschroefd en dat was jammer toen de Damherten zich lieten zien. Maar zelfs met een macrolens kun je een Damhert fotograferen, al zal het met de telelens echt wel mooier zijn ;-).
Nou kwam ik niet per se voor de herten maar voor macrofotografie. Meestal heb ik dan ideeën in mijn hoofd van wat ik wil maar de ervaring leert dat dat zelden lukt. Maar goed, met een paar foto's ben ik toch wel tevreden. Het is een kleine selectie van de foto's die ik heb gemaakt want ik heb er veel weggegooid. Hieronder dus wat foto's van paddenstoelen waarvan ik meestal de namen niet weet op een enkele na. De namen onder de foto's heb ik deels met behulp van waarneming.nl uitgezocht maar zijn niet allemaal 100% zeker. Als iemand het beter weet dan hoor ik het wel. Het ging me ook meer om de sfeer en ik vond het echt jammer dat de zon het liet afweten want daardoor was het onmogelijk om sommige dingen uit te proberen. Ook de herfstkleuren zijn er nog niet. Desondanks was het wel heel gezellig en erg lekker om buiten te wandelen en een beetje te klooien met de camera. Hier dan enkele resultaten.

Gezoneerd elfenbankje (Trametes ochracea)

Gele trilzwam (Tremella mesenterica)

Mosklokje spec (Galerina spec.)

Mycena spec.

Mycena spec.

Mycena spec.
De Gele trilzwam hieronder was echt zo oranje, dat blijkt te kunnen. Een koningsgezind exemplaar.

Gele trilzwam (Tremella mesenterica)

Porseleinzwam (Oudemansiella mucida)

Mycena spec

Mosklokje spec.

Ik blijf het fotograferen van paddenstoelen moeilijk vinden en ik hoop dat het me ooit gaat lukken er iets creatievers mee te kunnen doen.

Gewone glimmerinktzwam (Coprinellus micaceus)

Echt Judasoor (Auricularia auricularia-judae)

Een blik over de duinen en zand was mooi en ook het hoefafdrukje dat op een hartje lijkt.

En hoewel niet zo bijzonder, toch wel mooi om zoiets piep-kleins wat groter in beeld te brengen.


Bedankt voor het lezen en bekijken van mijn blog. Ze verschijnen erg onregelmatig op blogger, net als ik zelf. Ik hoop erg op beter weer en kijk nu al uit naar volgend jaar lente ;-).

12 opmerkingen:

 1. Hello Marianne: Everything you present here is quite wonderful and of course I am enamoured of the Osprey about to begin his dive. However, the pictures I find most appealing are those of the fungi. You have really captured the essence of these organisms, hidden often, and lurking in the deep recesses of forests and glades. I wonder if most people realize the vital role they play in a healthy ecosystem. Hugs from Canada, David

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat tof dat je daar die visarend hebt gezien en zo hebt kunnen fotograferen.
  Ook je paddenstoelen zijn prachtig. Mooi vanuit die lage standpunten. Foto 7 vind ik echt super. Mooi van kleur en bijzonder ook met die tweede paddenstoel zo in de onscherpte erbij.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Zo, jij bent vlot! Mooie oogst hoor! Een foto overhouden uit de Biesbosch, maar wat voor een. De visarend met hangende poten klaar om een prooi te grijpen, schitterend! Over de AWD:
  Ongelofelijk dat je die damherten zo kon platen met de macrolens!! Echt leuk. Van de paddenstoelen vind ik de eerste gelijk een knaller, super mooi dat elfenbankje! Maar de foto's van de mycena tussen de moskapsels zijn ook heel sfeervol. Dan ben ik ook weg van je pootafdrukje in de vorm van een hartje. Ik zag dat je lang bezig was met de porseleinzwammen, dit is wel een hele mooie foto. Mooi landschap met een rare mevrouw in een regenbroek erop (haha) Het was een super gezellige dag weer!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Marianne, wat een prachtige foto's laat je hier zien. Herfst op zijn mooist. Prachtige paddenstoelen, mossen, landschap en damherten. Weer een vreugde voor het oog.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Marianne,
  met je openings/verwijzingsfoto zet je ons lekker op het verkeerde been. Maar je houdt het hier bij die ene vogel, die wel heel mooi is.
  Jullie gingen op paddenstoelen-pad, maar je commentaar lezende, begrijp ik dat je niet zo blij bent met de resultaten. Toch laat je hier een aantal heel mooie foto's zien. Extra knap, omdat ik weet hoe hopeloos het licht afgelopen maandag was.
  Je elfenbankje vind ik heel mooi gedaan, met die vervaging naar boven en onder.
  Heel leuke hoedjes op 8, 9 en 10; mooi gespeeld met scherptediepte en een lekker lichte achtergrond. Op foto 13 is de vage herhaling leuk en het mooie groen erachter. Foto 16 is een heel fijne en je afsluitende mosjes zijn mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne,
  die Pilze sind genial, die Namen kenne ich auch nicht aber wichtiger ist, das das Foto perfekt wird, das ist dir gelungen
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Blijkbaar had je andere ideeën over wat je wilde fotograferen dan wat je hier laat zien. Toch ademen de beelden wel de typische herfstsfeer, en daar gaat het natuurlijk ook om. Als je geen (macro)foto's maakt ervaar je de natuur toch heel anders. En als je niet echt tevreden bent zit er maar één ding op, een keer teruggaan.
  Die visarend is een bijzondere binnenkomer.
  Overigens opmerkelijk dat je een andere bezoeker van de AWD op de foto hebt gezet. Dat doe ik nooit "LOL"
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Mariane,
  Jammer dat je maar één foto kunt laten zien van de Biesbosch, aan de ander kant knap dat je zo kritisch kunt zijn. Dat moet je leren.
  De AWD zijn voor mij bekend terrein en de damherten horen daar nog steeds bij. Ik fotografeer ze echter vrijwel nooit, behalve misschien nu tijdens de bronst. Met een macrolens zijn ze inderdaad vaak goed te fotograferen. Ik hen tegenwoordig de luxe van een tweedehands extra body (als reserve gekocht). Op de één een tele schietklaar, op de ander de macro (in de tas, want dat loopt niet weg) Echt macro is natuurlijk veel leuker, zeker in deze tijd van het jaar. Ik vind je paddoplaatjes - hoewel niet typisch AWD - best geslaagd hoor. Een mooie serie, maar je afsluiter kan mij daarentegen niet zo bekoren.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt mooie fotos Marianne, de visarend is best wel mooi. Je zou de mijne moeten zien, dat is maar een stipje, kun je nauwelijks zien dat het een visarend is. Laatst zat er hier 1 die ruzie had met een buizerd. Prachtig je paddestoelen met een soort mist rond. Fijn weekend. Groetjes Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Marianne,

  heerlijk om er samen af en toe op uit te gaan en ja dat wist ik hahahaha...
  Je Visarend is ook echt wel mooi hoor zeker omdat je hem nog vliegend hebt ook :-)
  Van Maria had ik al een voorproefje gezien vwb het bezoek aan de AWD en mss staan ze al op haar site maar ik ben zooooo achter....
  Ik heb hier echt enorm genoten van deze mooie zwammetjes. Werkelijk heel mooi, van kleur, compo en scherp/diepte. Ik hou hier echt van. Mijn complimenten.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een schitterende paddenstoelen foto's, daar kan ik nog wat van leren. Hoe jij dat elfenbankje hebt vastgelegd, en mycena, heel sfeervol. De herten zijn ook altijd leuk daar en in deze bronsttijd ietsje makkelijker te fotograferen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fotografie molto belle, Concordo con te l'impronta sulla sabbia sembra un cuore.
  Buona serata.

  BeantwoordenVerwijderen