woensdag 7 augustus 2019

Idylle en 'What's in a name'.


Eind juni waren mijn man en ik in Tsjechië. Na een tamelijk bewogen half jaar waren we er aan toe om even uit te rusten en te genieten van de stilte en de heerlijke omgeving. Beestjes, boeken en buiten. Het weer werkte fantastisch mee en ik ben alleen maar buiten geweest, heerlijk! De groente en het fruit konden we dagelijks uit de tuin eten en de vogels (met veel jongen) kwamen regelmatig meesnoepen. 

In de tuin waren ook diverse insecten en dat was voor de verandering wel eens leuk om te fotograferen en te determineren. Ik begon met een Gouden tor die op een van de rozen zat.
Gouden tor (Cetonia aurata)
Dan de afdeling Zweefvliegen en dergelijke. Wat een namen hebben die beestjes. Regelmatig verbaasde ik me daarover. Zo heb je de 'Witte reus'... ik dacht aan wasmiddel.

Witte reus (Volucella pellucens)
Dan het 'Grote langlijf', de Witte (en de Gele-) halvemaanzweefvlieg, de Doodskopzweefvlieg (die namen begrijp ik overigens wel), de Snorzweefvlieg, de Blinde bij (kan gewoon zien), Hommelbijvlieg, Bandzweefvlieg, Puntbijvlieg en de Muurrouwzwever.

Doodskopzweefvlieg (Myathtopa florea)

Doodskopzweefvlieg (Myathtopa florea) 
Hoewel je het hierboven op de eerste foto niet zo duidelijk ziet, zit op het schildje achter de kop een tekening die doet denken aan een doodshoofd. Op de tweede foto is het beter te zien

Gele halvemaanzweefvlieg  (Scaeva selenitica)

Blinde bij (Eristalis tenax)

Snorzweefvlieg (Episyrphus balteatus)
 De snorretjes zijn dus de snorvormige bandjes (model 'Zorro' las ik ergens) op zijn lijfje en zitten niet onder de 'neus'. Snorzweefvliegjes zijn vrij algemeen en lief, heel klein en schattig.

Witte halvemaanzweefvlieg (Scaeva pyrastri)
Witte halvemaanzweefvlieg (Scaeva pyrastri)

Grote langlijf (Sphaerophoria scripta)
 Het woord grote is neem ik aan bedoeld om aan te geven dat het lijf in verhouding groot en lang is ten opzichte van de vleugels. Want groot is dit zweefvliegje niet, hij is slechts max. 10 mm.
Bandzweefvlieg spec. (Syrphus spec)
Muurrouwzwever (Anthrax anthrax)

Muurrouwzwever (Anthrax anthrax)

Dan in de categorie bijen en wespen de Honingbij, Blokhoofdwesp, Breedbandgroefbij, Rode wesp en de Grasbij. Om maar wat te noemen.
Blokhoofdwesp (Ectemnius spec.)
Rode wesp (Vespula rufa)
Breedbandgroefbij (Halictus scabiosae)

Grasbij ( (Andrena flavipes)

Grasbij ( (Andrena flavipes)

Honingbij  (Apis mellifera)
Dit alles op een paar vierkante meter in de tuin. Een paar (2 dus) van die beestjes zijn inmiddels wel 'ingedaald' maar wat een klus is dat om die beestjes te onthouden en te herkennen. In eerste instantie gebruikte ik Obsidentify om te helpen determineren maar die zat toch wel vaak fout. Het determineren met behulp van het uploaden van de foto naar waarneming.nl gaf veel betere resultaten die ik vervolgens controleerde op internet. Als ik twijfelde appte ik Maria even om hulp te vragen, zij zit al langer in de beestjes en was een welkome aanvulling qua informatie.
Ik wil er nog even bij zeggen dat ik tot een paar jaar geleden een soort panisch was voor alles wat zoemde, vooral wespen joegen (en jagen) mij schrik aan. Door beter te gaan kijken heb ik ontdekt dat zoemertjes helemaal niet altijd  eng zijn maar interessant om nader te observeren. En dat vind ik best een overwinning. Mijn wespenfobie zal wel nooit helemaal verdwijnen, ik ben er als klein meisje ooit eens op gaan zitten, mijn billen zijn jaaaaaaren dik geweest ;-).

De vlinderstruik deed wat hij moest doen en zorgde voor nog wat vlinders en een heidelibel.

Klein koolwitje (Pieris rapae)

Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)

Bloedrode heidelibel (Sympetrum sanguineum)
Op een heel warme dag ging ik een rondje vogelen. Ik begon een paar kilometer van huis bij een meer waar een kijkhut staat. Een kijkhut voor vogelaars, waar de kijkgaten groot zijn en op de juiste hoogte, de vloer geschikt is om een statief op neer te zetten en er informatiepanelen zijn met welke soorten je zou kunnen aantreffen. Daar zouden ze op menige plek nog wat van kunnen leren!

Na wat leuke waarnemingen van o.a. Kievit, Oeverloper, verschillende meeuwen, Dodaars, Tafeleenden, Roodborsttapuit, Paapje en 3 Grauwe klauwieren reed ik mijn rondje verder. Het was doodstil op de weg en bij mijn vaste kijkplekjes ook. Ik genoot van het zicht op de typische Tsjechische dorpjes met hun kenmerkende kerktorentjes.Na een tijdje parkeerde ik bij een bruggetje waar het riviertje de Ohre onderdoor stroomt en waar zomers altijd Bosbeekjuffers vliegen. Ik zat heerlijk in de schaduw van de bomen te genieten van de Bosbeekjuffers die als elfjes boven het water dansten. Een IJsvogeltje vloog onder me door en in de verte hoorde ik de melancholische roep van een Kraanvogel. Dit alles werd begeleid door de continue zang van de Geelgorsen en de geur van Kamille maakte de idylle compleet.

Bosbeekjuffer (m) (Calopteryx virgo)

Bosbeekjuffer (v) (Calopteryx virgo)


Na ruim een uur te hebben genoten op dat heerlijke plekje ging ik weer verder. Een paar Gele kwikstaarten en Veldleeuweriken lieten zich horen.
Gele kwikstaart (Motacilla flava)
Verschillende Bruine kiekendieven joegen boven de velden die vol stonden met korenbloemen en ergens in de verte zag ik nog een ree grazen. De zon maakt mij altijd blij en dankzij dit alles voelde deze dag als een cadeautje.En zo ging een heerlijke en ontspannen warme dag voorbij. Ik genoot met volle teugen en het gedicht dat bovenaan in de header van mijn blog staat, was zoals zo vaak weer waarheid, al was het dan niet 's ochtends vroeg.

Ik loop en zie, de stilte is nog niet verstoord
de ochtend dringt slechts langzaam door
oogstrelend en subtiel

Ik luister en weet, in de verte reeds gehoord
de zang van vogels streelt mijn oor
balsem voor de ziel.

Bedankt voor het lezen en kijken en het bezoek aan mijn blog.

13 opmerkingen:

 1. Hello Marianne: This is a delightful post, with terrific pictures of insects, many of which are unfamiliar to me. Great little video too. But the best thing of all is that you and your husband were able to enjoy a relaxing time together, to recharge after trying times, and it looks like the tranquil Czech countryside was exactly the place to do. As always, it is a great pleasure for me to have news of you and I send you my very best wishes. David

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Marianne,
  allereerst: wat fijn dat jullie samen van een heerlijk relaxte vakantie konden genieten.
  En verder: wat een fantastisch blog is dit.
  Complimenten voor het haarscherp vastleggen van alle insecten in de tuin; en dan weet je ze ook nog op naam te brengen: knap. Ik vind het ontzettend moeilijk om bijen en zo goed op de plaat te krijgen.
  Je beschrijving van het uurtje bij de bosbeekjuffers is ronduit poëtisch, zo mooi.
  Het filmpje en de foto's van die dag heb ik met veel plezier bekeken.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Prachtige foto's!! Mooi hoe je al deze bij en vliegsoorten zo mooi close in beeld hebt gezet.
  Prachtig zo op die kleurige bloemen. Ik ben daar normaal ook wat heuverig voor, want van zo'n prik kan je aardig last hebben. Ik weet nu wel waarom sommige mensen van die aardige achterwerken hebben....hahaha...!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een enorme opbrengst en knap dat je er namen bij hebt weten te vinden. Toen ik pas begon met macrofotografie probeerde ik dat ook, maar heb het inmiddels opgegeven. Net wat je zegt: het uitvinden is wat, maar het onthouden is geen doen (meer)...
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Jeetje, ik heb geloof ik nog nooit een blogje van je gezien met zoveel zweefvliegjes!! Mooie soorten en prachtig gefotografeerd.( incl. wasmiddelvlieg, haha) Maar die rode wesp vind ik ook een super gaaf beest. De Bosbeekjuffers zie je hier bijna niet. Je omschrijving van je moment aan jet water bij de brug met de blauwe juffers om je heen en de ijsvogel vlak langs je met op de achtergrond de zang van Kranen (!!) en geelgorzen....Ja dan staat de wereld even stil. Dat zijn echt cadeautjes die je nog lang kunt koesteren en zo voor de geest kunt oproepen! Geweldig! Je filmpje is hartstikke leuk vooral het gedeelte met die fladderende blauwe elfjes.
  Mooie blog. Je hebt echt iets moois gedeeld in woord en beeld
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Marianne
  eine riesige Auswahl und eines schöner wie das andere, tolle Fotos
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi marianne,

  net een beetje bijgekomen van je vorige blog (had ik nl nog niet gezien) en nu kom je met deze!!! Echt een heel mooie post met deze leuke en interessante insecten. Wat een klus om die allemaal op naam te brengen meer ook wel leerzaam :-) Ik heb ervan genoten en je foto's zijn echt zo mooi~!
  Helder, scherp en prachtig van kleur. Ik heb heerlijk even zitten genieten :-)

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Marianne, wat een heerlijk blog heb je gemaakt. Een fantastisch mooie plek als vakantiebestemming. Met veel bewondering naar al de verschillende soorten zweefvliegen, bijtjes etc zitten kijken. Ik ben er ook door gevaccineerd en zet ze ook graag op de foto. Wat een uitzoekwerk heb jij gehad. Bosbeekjuffer, staat er prachtig op en de gele kwik is ook prachtig. De korenvelden met de korenbloemen spreken mij ook zeer aan. Zo moet het er ooit bij ons ook uitgezien hebben voordat deze bloemen in de ban zijn gedaan door de akkerbouwer. Het was genieten.
  Groeten,
  Rooos

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie fotos Marianne. Je hebt veel gezien op je rondje. Interessant al die bijen etc. Ik wist niet dat er zoveel soorten waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Marianne,
  Zo te lezen en te zien heb je daar een geweldig vakantieparadjsje. Genieten van de rust en de mooie omgeving, voor zo ver ik kan beoordelen geen last van toerisme. Wat wil je nog meer? Het scala aan soorten insecten is indrukwekkend, en bovendien mooi gefotografeerd. Aan namen waag ik mij meestal niet, ook ik merk dat ik ze niet allemaal onthoud. Toch blijft het prettig als je weet wat je gezien hebt, en dan is het een gelukje als iemand je hierbij kan helpen. Knap dat je uiteindelijk toch alle namen te weten bent gekomen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wát een prachtige, gave foto's! Heel mooi gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Marianne, prachtige fotos van de insecten en de gele kwikstaart. De bosbeekjuffer vind ik heel mooi. Leuk om te zien welke soorten je weer in een ander land ziet.

  BeantwoordenVerwijderen