zondag 28 juli 2019

Lesbos 2019 week 2

Het heeft even geduurd maar hier is dan toch een impressie van onze tweede vakantieweek op Lesbos.

Het was eigenlijk wel een vreemd jaar. We hadden, ik geloof op 1 dag na, elke dag wel een regenbui. 's Avonds koelde het behoorlijk snel af waardoor we niet buiten konden zitten. Dat waren we helemaal niet gewend. Het geeft wel aan dat Lesbos écht elk jaar anders is. Mijn verknochtheid aan het eiland blijft. Toch zie ik ook wel veranderingen waar ik minder blij van word, die betreffen niet alleen het klimaat maar ook menselijk gedrag.
Wat ook vreemd was, was dat we dit jaar geen autopech hadden, echt waar :-)!

Er waren dus dagen met donkere luchten die het nodige slechte weer voorspelden. Dit kwam ook regelmatig uit. De dag dat we naar Makara gingen, was er zo een.

De 'weg' naar Makara
Wij waren expres al vroeg vertrokken omdat het er al grijs uitzag. We wilden graag Alpengierzwaluwen zien en gelukkig lukte dat ook. Ook kwamen we onderweg diverse Rotsklevers tegen.
Rotsklever (Sitta neumayer)
Maria genoot nog van het uitzicht over de zee die toen nog betrekkelijk rustig was.

Maria kijkt uit over zee
Donkere lucht

Het weggetje langs de zee gaat door een riviertje dat weer uitmondt in een poeltje voordat het de zee instroomt. We zagen er kleine plevier en Ralreiger. Kauwen, zwaluwen, (alpen)gierzwaluwen vlogen over. Een bonte kraai ging op een draadje zitten en bleef zitten zodat ik hem op de foto kon zetten. Iets wat echt niet vanzelfsprekend is, het zijn schuwe vogels.

Bonte kraai (Corvus cornix)



Na een laatste blik over het riviertje, gingen we terug voordat het onweer zou losbarsten. We hielden een lunchpauze bij een moerasachtig gebiedje waar een Steltkluut zich fijn liet bekijken.

Steltkluut (Himantopus himantopus)
Vervolgens reden we naar het Achladeri forest om nog maar eens naar de Turkse boomklever te zoeken. Onderweg kwamen we Ruth en Eugène tegen die ook onderweg waren naar de Turkse Boomklevers. We besloten gezamenlijk te gaan zoeken en daardoor meer kans te hebben om ze te vinden. We liepen een heel groot deel van het bos door, helemaal naar het hoogste punt, we zagen er Argusvlinders, hoorden en zagen Boomkruipers, Europese kanaries, Vinken, Grauwe vliegenvanger, Groenlingen maar de felbegeerde Turkse Boomklever schitterde van afwezigheid.
Boven in het bos genoten we wel van het prachtige uitzicht over de baai van Kalloni.



Na de zoektocht gingen Maria en ik de zoutpannen in, weliswaar met een tussenstop omdat er schaapjes moesten oversteken. Dat hoort zo echt bij Lesbos en ik vind het altijd heel gezellig om te zien en te horen.


In de zoutpannen was het rustig, met uitzondering van een bocht waar om een of andere reden zich ik weet niet hoeveel fotografen hadden verzameld. Wij reden er rustig langs en zagen vervolgens een Watersnip vlak naast de auto foerageren. Blijkbaar ontsnapte hij aan de blik van iedereen en hadden wij de mooie gelegenheid om hem te bewonderen. Nu is een Watersnip in Nederland natuurlijk heel gewoon maar op Lesbos zie ik hem niet elk jaar, het was dus een leuke soort om tegen te komen. En hij kleurde zo prachtig met zijn omgeving, echt een plaatje.

Watersnip (Gallinago gallinago)

De volgende dag gingen we naar het westen naar Faneromeni en de weg naar het versteende woud. De vogels en vlinders lieten zich goed zien en sommigen lieten zich ook fotograferen. Opvallend waren dit jaar de meewerkende Smyrnagorsen. Jaren lukte het niet om er een fatsoenlijke foto van te maken. Dit jaar lukte het op 3 dagen, ongelooflijk. Ook best knap dat hij met zijn bek vol met voer ook nog in staat was te zingen, en dat terwijl ze toch altijd zeggen dat mannen niet kunnen multi-tasken ;-).

Smyrnagors  (Emberiza cineracea)

Klein koolwitje (Pieris rapae)

Klein kustdikkopje (tot nader order, ik wacht op goedkeuring van de determinatie) (Gegenes pumilio)

Oostelijke blonde tapuit (Oenanthe hispanica)

Slangenooghagedis (Ophisops elegans)

Sporenkievit (Vanellus spinosus)

Witte kwikstaart (Motacilla alba)
De Sporenkievit liep samen met een tweede exemplaar. Ik heb 2 korte filmpjes gemaakt.




Tussendoor een paar foto's van de omgeving en een foto van het pleintje van Skala kalloni waar de voorbereidingen van het Grieks orthodox Pasen in volle gang waren. Er wordt een groot paasvuur gebrand dat soms nog dagenlang ligt na te smeulen.







Terug uit het westen reden we als bijna elke dag ter afsluiting van de dag door de zoutpannen en langs de Tsikniasrivier.
Een Zwarte ooievaar liep met zijn kop heen en weer zwaaiend te foerageren en zorgde bij mij voor heel veel frustratie omdat ik hem niet scherp op de foto kreeg. Eén plaatje is overgebleven maar op dat moment had ik de neiging mijn camera de zoutpannen in te slingeren.

Zwarte ooievaar (Ciconia nigra)
Gelukkig werd de frustratie weer wat minder toen een jonge Boerenzwaluw braaf op een draadje bleef zitten en zich wel normaal liet fotograferen. 

Fotografisch vond ik het sowieso een moeilijker jaar. Zoals ik al een aantal jaren schrijf is het al lastig om nog iets origineels te maken van een reis naar een plek waar je al zoveel jaar komt. Daarnaast wilde het dit jaar ook gewoon niet en heb ik echt weinig foto's gemaakt of waren de foto's niet scherp of technisch niet goed. Ik krijg steeds meer de neiging om te stoppen met het fotograferen (van vogels) en vooral te kijken met de telescoop waarbij ik altijd veel zie en daar ook erg van geniet. De toekomst zal het leren.

Boerenzwaluw (juv) (Hirundo rustica)
Een dagelijks tafereeltje: een vissersbootje in de haven van Skala kalloni. 


Ook wat min of meer dagelijkse waarnemingen maar nog altijd leuk om te zien.

Dwergstern (Sternula albifrons)

Grauwe klauwier (Lanius collurio)

Kleine plevier (Charadrius dubius)

Levantijnse meerkikker  (Pelophylax bedriagae)

Temmincks strandloper (Calidris temminckii)

Visdief (Sterna hirundo)

Een waarneming die de moeite van het vermelden waard was, was de Scharrelaar, het blijft een droomvogel! Het beest zat echt op een enorme afstand in een boomtopje en we hebben hem getwitcht (dus niet zelf ontdekt). Het is een bewijsplaatje door de telescoop met de telefoon geworden maar we hadden hem toch maar mooi! In de telescoop konden we hem natuurlijk prachtig zien en uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om.

Scharrelaar (Coracias garrulus)
De Bruinkeelortolaan is ook een jaarlijks terugkerend onderwerp. Ze zijn meestal niet heel schuw en daardoor nog wel aardig te fotograferen.

Bruinkeelortolaan  (Emberiza caesia)
De Woudaap liep eigenlijk te ver weg en ook nog tussen rommel maar het blijft zo'n ontzettend leuk klein reigertje dat ik er toch een foto van maakte.

Woudaap (Ixobrychus minutus)

De dag voor we naar huis gingen, waagden we een derde poging om de Turkse boomklevers te vinden. Dankzij een fijne beschrijving van een van de Engelse vogelaars waren we zo gelukkig om er midden in een verder verlaten bos er toch 3 te vinden. Ik vond ze op roep en daarna zagen we ze ook. Ze vertrokken wel snel en wij amuseerden ons verder met wat kleinere beestjes.

Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)

Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)

Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)

Oriëntjuffer (Epallage fatime)
De gewone Ooievaar liep in de zoutpannen toen we terugkwamen. In tegenstelling tot de Zwarte ooievaar zie je deze veel minder op het eiland.

Ooievaar (Ciconia ciconia)

De laatste dag was nog bijna een volle dag. Bij het ontbijt legde mede vogelaar Henk iedereen vast voor het jaarlijkse overzicht. Ook wij werden op de foto gezet.
Marianne en Maria © Henk
We brachten de dag door in de directe omgeving en vonden op het einde nog een nieuwe Lesbossoort: de Pontische meeuw. Jammer genoeg weer te ver weg voor een foto. Verder zat er behalve een Bijeneter, die voor de verandering eens een keer aan mijn kant van de auto zat, geen fotografeerbare waarneming bij. De foto staat al in het vorige berichtje maar ik zet hem er nog maar een keer bij.

Bijeneter (Merops apiaster)
Om zes uur 's avonds kwam de bus ons ophalen en werden we door de achterblijvers uitgezwaaid.

Het was zoals altijd een heerlijk Lesbos jaar met veel, heel veel waarnemingen. Het record van vorig jaar sneuvelde en we eindigden met 151 vogelsoorten.
Bijzondere soorten waren de Pontische meeuw, Koereiger, Roerdomp, Kuifkoekoek, Breedbekstrandloper, Audouins meeuw, Kroeskoppelikaan, Scharrelaar, Reuzenstern en de Griekse spotvogel. Voor mij dit jaar 3 nieuwe Lesbos soorten, het blijft dus elk jaar mogelijk. Dat maakt het elke keer weer zo leuk en verrassend.
  
Vertrek en afscheid ©Henk

Ik wil iedereen bedanken voor het kijken en lezen van de blog en ook voor het geduld omdat het soms lang duurt voor ik weer een blog plaats. 

20 opmerkingen:

  1. Hello Marianne: Once again you are providing us with a fine selection of pictures, accompanied by a detailed and artfully crafted narrative on the wonderful island of Lesbos. No one could have any difficulty understanding why you return over and over again. It is good to see pictures of both you and Maria, the first pictures I have seen of Maria if I am not mistaken, and now I will have an image in mind when I read her blog. Several of the birds you show would be lifers for me, and even a visit to Greece would be the first time. Whether I will ever get there I do not know. In the meantime I can live it through your eyes. A big hug from your Canadian friend, David.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi David, thank you for your comment. It's always nice to hear from you and that you appriciate reading my stories :-). Luckely the're in fact some lifers for you to see, although you've seen so much birds in your life and during your wonderful trips around the world. We both can say we're lucky people because we where able to see the beauty we've seen already. Maybe you'll visit Lesvos or Greece once as I maybe will visit Canada once. Just nice to have some dreams left :-).
      A big hug to you too!

      Verwijderen
    2. Canada awaits you and your personal tour guide will be at your service!

      Verwijderen
  2. Hoi Marianne,
    Wat een gaaf overzicht.
    Prachtige vogels en wat en fantastisch gebied. Schitterende foto's!!
    Die bijeneter is ook echt een plaatje. Super gedaan!!
    Leuk ook om jouw daar samen met Maria te zien eten.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Marco! Ja, het is wel eens leuk om de gezichten achter de blogs te zien. Alhoewel Maria en ik allebei niet echt graag op de foto gaan, vonden we deze foto nog net acceptabel ;-).

      Verwijderen
  3. Mooie fotos Marianne, leuke soorten. Blonde tapuit en dwergstern vind ik heel mooi. Ook leuke fotos van jou en Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Marianne,
    fijn dat je tijd en zin had om een blog te maken over je vakantie op Lesbos. Met het uitzoeken van de foto's en het schrijven van het blog beleef je die tijd een beetje opnieuw, is mijn ervaring. Het is een leuk blog geworden; uiteraard met prachtige foto's van de vogels, vlinders en andere dieren die jullie gespot hebben. Verluchtigd met fijne landschapsbeelden en zelfs personen. Ik heb het met veel plezier bekeken.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Corrie. Het duurde dan wel lang maar idd komen de mooie vakantie herinneringen weer voorbij en dat is absoluut leuk.

      Verwijderen
  5. Een mooie reis met mooie bezienswaardigheden en een uitbundige natuur. Fraaie foto's van het geheel Marianne.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een gevarieerd blog. Veel mooie platen en Leuke teksten er bij. Fijn dat je toch tijd hebt gevonden om je blog van Lesbos te maken. Prachtige landschapsfoto’s. Ja en er zijn altijd foto’s bij die me echt blij maken zo Als die bruinkeelortolaan, die oostelijke blonde tapuit, de bijeneter, temminck en zo meer. Prachtig blog Marianne.
    Groetjes
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zucht, zucht, zucht.....Ik heb alles wel 10 x bekeken en gelezen en de hele tweede week weer beleefd. Ik zag ons weer uit het raampje hangen bij de sporenkieviten in het bloemeweitje. Terwijl jij filmde kwam er aan de andere kant een auto aan, waarvan de inzittenden ook wel wilden bekijken wat we zagen, en ik dacht oh, als ze de spoortjes maar niet verjagen!!! Maar het viel mee.....De 2 x wandeling helemaal naar boven (pffft, wat een klim maar leverde ons ook vechten de Buizerds op en 3 Argusvlinders...) in het bos van Achladeri was prachtig en dat we toch de Turkse boomklevers mochten beleven was geweldig!!! Geen foto's maar ik zie ze nog vliegen luid roepend, een feest! Ik moest wel heel erg lachen om je opmerking over de man smyrnagors die kon multitasken!! De trip naar Makara was ook een heerlijke ! De schaapjes onderweg en het strandje. We hebben er heerlijk relaxed vertoefd. En daar een ralreiger zien was apart. De vogels in de rivier zoals die prachtige Kleine plevier, Temmincks, maar ook de Watersnip was fijn. De ooievaar staat er toch mooi op! Het is zelfs een hele mooi plaat geworden, ondanks je frustratie! Dat stomme niet scherp willen stellen, grrrrrr! Ik kan ook schelden op de camera, hoor! Je filmpjes zijn meer dan geslaagd. heerlijk om te bekijken. Dat was ook bij de eerste week het geval. top! Het weer was idd anders en frisser, maar we waren er ook een week eerder. Maar als ik zo het lijstje zie van de bijzondere vogels die we gezien hebben, en het vorige record aan gort...nou dan is het toch wel héél geslaagd geweest! De Scharrelaar door de scoop was toch een geweldig moment! En een vakantie zonder autopech!!! Je hebt een geweldig mooi fotoverslag gemaakt van de tweede week en ik heb er van genoten het allemaal weer eens te beleven.!! Lieve groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou Maria, dat is een leuk en fijn commentaar om te lezen. Het maakt de vakantie nog levendiger om ook jouw verhaal nog even te visualiseren. En fijn dat jij ook op de camera scheld, gedeelde smart is halve smart. Maar bij die Smyrnagorsen hadden we dit jaar toch veel plezier van onze 'niet zo professionele' camera's. De omstandigheden en afstand zijn cruciaal en ik had gewoon een verkeerde instelling staan bij die Zwarte ooievaar.
      Bedankt voor je uitgebreide reactie!
      Marianne

      Verwijderen
  8. Hallo marianne
    ich habe alle Teile von lebos verfolgt, ein sehr schönes Urlaubsziel mit vielen Fotomotiven dazu freunde die diese Leidenschaft teilen, alles gut
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vielen dank Frank, es war ein super Urlaub.

      Grüsse und einen schönen Abend,
      Marianne

      Verwijderen
  9. Hallo Marianne,
    Je schetst op deze manier een fraai beeld van de 2e week op Lesbos. Het is een mooie mix geworden van landschappen, flora en en fauna van het eiland. Jullie hebben het wel getroffen met zo'n rijke oogst aan soorten. Het maakt daarbij niet uit dat je niet alles fotografisch hebt vastgelegd. Jij hoeft je trouwens niet te verbazen over de smyrnagors man. Natúúrlijk kan hij meerdere dingen tegelijk, zoals élke man, maar dan hebben we het niet over de kwaliteit van de prestatie :-) Als hij met een lege snavel zingt zal het ongetwijfeld mooier zijn. Overigens denk ik dat het bij het vrouwtjes net zo is.
    Hoe dan ook, een prachtige reis, veel fraaie beelden en nog meer mooie herinneringen.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees, natuurlijk weet ik dat álle mannen meer dingen tegelijk kunnen, maar ik mag graag een beetje plagen, wat je wel begreep ;-). Leuk je reactie en ja, het is de totale belevenis en herinnering die de vakantie mooi maken, ook zonder foto's. Maar voor de lezers van een blog, de meeste toch, denk ik dat foto's het belangrijkste zijn dus dan probeer ik ze af en toe toch maar te maken ondanks de frustratie die ik (en vast en zeker vele met mij) er soms van ondervind ;-) ;-).

      Groetjes,
      Marianne

      Verwijderen
  10. Hoi Marianne,

    ondanks het grijze weer hebben jullie toch prachtige dagen gehad.
    Veel gezien en veel groen makende foto's hahahaha.....
    Bij maria had ik al wat gespot maar bij jou was ik nog niet geweest vogels mij (of wel???)
    Ik was al begonnen om te onthouden wat ik een mooie vogel vond maar daar ben ik maar mee gestopt want wat heir aan mijn oog voorbij komt is de ene na de andere mooie vogel zucht...... Geweldig als je zoveel mooie natuur ziet en dan ook de vogels en de andere dieren. Echt super en dit was een reisje war jullie weer even op kunnen teren ;-)

    Groetjes,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen