zaterdag 4 mei 2019

Hoogtepuntjes uit de eerste week op Lesbos


Het is mijn 10e jaar op Lesbos, een heus jubileum ;-). Ik hoef uiteraard niet te schrijven dat het weer geweldig is, alhoewel het weer niet geweldig is, althans vandaag dan.

De waarnemingen waren mooi, leuk, heerlijk en fantastisch tot zover. Op de eerste dag had ik 2 nieuwe Lesbossoorten, dat kan dus nog steeds elk jaar en geeft ook aan dat het echt elk jaar weer anders is. Ik kon de Roerdomp en de Koereiger bijschrijven. De laatste was in prachtig zomerkleed, heel fraai.

Maar er waren ook wat foto-hoogtepuntjes. Zoals de Smyrnagors. Elk jaar gehoord en gezien en slechts een enkele keer een matige foto van kunnen maken. Nu zat hij redelijk dichtbij te zingen en dus een foto en een filmpje.

Smyrnagors (Emberiza cineracea)


Mooie vlinders in het vulkanische westen.

Icarusblauwtje (Polyommatus icarus)

Koningspage (Iphiclides podalirius)

Toortsparelmoervlinder (Melitaea trivia)

Toortsparelmoervlinder (Melitaea trivia)

We zagen 4 Torenvalken jagen, ze hadden bijna constant beet, ze vingen ook veel insecten die ze vervolgens in de lucht opaten. Ook nog een mooie pose op een rotsje.

Torenvalk (Falco tinnunculus)
In de Zoutpannen zat een paartje Dwergsterns. Mevrouw schreeuwde constant om aandacht en vis. Het mannetje deed erg zijn best en kwam visjes brengen die binnen een seconde waren weggeslikt.

Dwergstern (Sternula albifrons)

Dwergstern (m) (Sternula albifrons)

Twee wat minder algemene strandlopertjes:

Krombekstrandloper (Calidris ferruginea)

Temmincks strandloper (Calidris temminckii)
Twee soorten waarvan het nog niet eerder gelukt was een fatsoenlijke foto te maken omdat ze altijd ver weg zaten:

Kleine zwartkop (Sylvia melanocephala)
En de Vorkstaartplevier, gefotografeerd door het gaas en de heen en weer waaiende bloemen en grasstengels, en dat was nog een uitdaging.

Vorkstaartplevier (Glareola pratincola)

Vorkstaartplevier (Glareola pratincola)
De Roodborsttapuiten hebben al veel jongen, die zien we eigenlijk overal wel.

Roodborsttapuit (juv) (Saxicola rubicola)
We horen de Dwergooruiltjes 's avonds roepen in de tuin van het hotel, erg leuk. Overdag konden we er één vinden. Hoewel ze elk jaar op mijn blog komen, blijf ik ze bijzonder vinden door hun fantastische camouflage die eruit ziet als boomschors.

Dwergooruil (Otus scops)
Tijdens een 3 seconden waarneming van een Kuifkoekoek (wel 2 uur naar gezocht en dan 3 seconden in beeld, wat een beloning, zucht), zagen we nog enkele Groot geaderd witjes.

Groot geaderd witje (Aporia crataegi)
Vandaag zagen we de eerste purperlibel. Ook een soort die elk jaar terugkomt maar ze zijn zo mooi met de donkergele vlekken en randen langs hun vleugels.

Purperlibel (Trithemis annulata)
In de zoutpannen vinden we weer de mooie Ralreigers en de enorme Zwarte ooievaar. Ik blijf het toch een beetje vreemd gezicht vinden als een reiger boven in een boom of struik zit, hoewel het er mooi uitziet als het zo'n fraai bloeiend struikje is.

Ralreiger (Ardeola ralloides)

Ralreiger (Ardeola ralloides)
Zwarte ooievaar (Ciconia nigra)
Aan Casarca's geen gebrek dit jaar, we zien en horen ze overal.

Casarca (Tadorna ferruginea)
 Voorjaar in de lucht, en op de grond...

Egyptische treksprinkhaan (Anacridium aegyptium)
 Wel een beetje bijzonder was de vondst van een mannetje Citroenkwikstaart, een knap vogeltje.

Citroenkwikstaart (Motacilla citreola)



Ik besluit deze blog met een filmpje van een baltsende Grauwe gors. Bedankt voor het lezen en kijken!



15 opmerkingen:

  1. Hoi Marianne,
    Wat een fantastische foto's zijn dit.
    Super hoe je al deze bijzondere vogels hebt gefotografeerd. Zo ontzettend mooi. Die vorkstaartplevier is ook erg mooi.
    Grappig ook die 2 parende sprinkhanen. De lente maakt een hoop los..hihi...!!!

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  2. As usual, Marianne, your posts about Lesbos are scintillating. Your love for this enchanted isle really comes through, and the range of wildlife is quite outstanding. It is great that after ten years you are still discovering new species. But all of the familiar species are equally enchanting and I am sure that for you it is like seeing old friends. I did not look at the videos, but I am going to go back and do that right now! Hugs from Canada!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie foto's. Dat is genieten. Nog veel plezier.
    Huib

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marianne,
    Jullie hebben duidelijk een prima start gemaakt op Lesbos. Een hele revue aan fraaie platen en soorten laat je hier zien. Bij sommige soorten, zoals de citroenkwikstaart, is het makkelijker een filmpje te maken dan een foto, want de beestjes zijn erg beweeglijk. Dat je reigersoorten in bomen nog steeds vreemd vindt verbaast mij. Jij moet inmiddels toch wel vertrouwd zijn met in bomen nestelende lepelaars en blauwe reigers, terwijl bijvoorbeeld ook zilverreigers en kwakken graag een boom kiezen om te rusten o.i.d.. De dwergooruil vind ik geweldig, wat een camouflage.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Prachtige fotos Marianne, zulke mooie soorten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Marianne, wat een genot om naar te kijken. Zoveel mooie soorten die je daar gezien hebt. Gelukkig een soort paradijs voor vogels waar ze met rust gelaten worden.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een gevarieerd blog vol soorten waarvan ik de meeste nog nooit gezien of zelfs maar van gehoord heb. Maar ja, dat krijg je als niet van vliegen houdt... Ik hoop van dit lijstje deze zomer - in Z-Frankrijk - zelf de koningspage weg te kunnen strepen.
    Groet, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Marianne,
    heerlijk dat jullie weer zo kunnen genieten van alle vogels en vlinders op dit mooie eiland. Wat fotografie betreft wil het ook wel lukken, als ik dit blog zo bekijk.
    Je begint al goed met een prachtige foto van de smyrnagors; heel leuk dat we hem ook kunnen horen op het filmpje. Foto en filmpje van de dwergsterns zijn ook bijzonder. De jonge roodborsttapuit is erg aandoenlijk. Een ralreiger in de boom is wel apart; het zijn van die mooie vogels, zoals je ook op je tweede foto laat zien.
    Ik wens jullie een fijn vervolg, geniet-se.

    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Marianne
    deine Bilder sind klasse man sieht diese Vögel bis ins Detail
    lesbos ist eine Reise wert...
    Grüsse Frank

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo Marianne, leuk om weer eens wat opnamen van Lesbos te zien. De diversiteit van Lesbos blijft altijd verbluffend. Prachtige serie. Gr. Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Marianne,

    je kan wel zien dat jullie weer enorm genieten en wat weer een soortenrijkdom laat je zien!! Geweldig gewoon en dan ook nog een paar van die mooie filmpjes. Mooi zoals de diverse vogels dan hun zag laten horen (en wij dit no ook kunnen horen). Ik moet wel zeggen dat dit weer vreselijk jaloersmakend is hoor grrrrr........ Die ralreiger is werkelijk super net als de vorkstaartplevier. Ik kijk alweer uit naar het vervolg :-)

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wow, wat hebben jullie weer een geluk gehad met die soorten het zijn allemaal toppers stuk voor stuk.
    Ik kan er alleen maar van kwijlen zo mooi zijn de opnames.
    Leuk dat je er filmpjes bij hebt gedaan. Dat maakt de beleving van je blog nog interessanter.

    Gefeliciteerd met dit blog.
    Groeten
    Frans

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een mooie blog, en ik had nog niet gereageerd (was in mei heel veel op pad en weinig achter de PC). Dwergstern, vorkstaartplevier en het groot geaderd witje zijn mijn favorieten.
    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen
  14. En waar mijn reactie gebleven was...geen idee, maar in het kort: ik heb genoten om alles weer terug te zien én te horen. Fantastisch souvenir van een prachtige vakantie. En heel gaaf dat je bij je 10e vakantie er toch weer nieuwe soorten bij kreeg. Ik had het je al gezegd, maar nogmaals die filmpjes maken het helemaal af. Super!
    Je vogelvriendinnetje Maria

    BeantwoordenVerwijderen