maandag 11 juni 2018

I'm an alien....


Bruine grijsbandspanner (Cabera exanthemata)
Geïnspireerd door de blog van Sneuper die een Windevedermot in zijn tuin had gefotografeerd, haalde ik mijn nachtvlinderbak maar weer eens tevoorschijn. Die (licht)bak levert soms mooie verrassingen op.
In de tuin had ik de Witte tijger en het Muntvlindertje al gezien. Gisterenavond dus de bak voor het eerst dit jaar neergezet. De volgende ochtend bekijk je dan de vangst (of niet). Er zaten twee micro's in de bak en die heb ik gewoon gelaten voor wat het was. Een ander, vrij gewone nachtvlinder, die in de bak zat was de Bruine grijsbandspanner en als je die met mijn macrolensje fotografeert krijgt hij toch wel een soort aliën-achtige uitstraling. Hieronder dus twee close-ups en twee foto's gewoon zoals het beest er op het eerste oog uitziet.

De foto's van de onderkant zijn door een kunststof plaat genomen.

Bruine grijsbandspanner (Cabera exanthemata)

Bruine grijsbandspanner (Cabera exanthemata)14 opmerkingen:

 1. I am thinking of getting one of these moth traps myself, Marianne. A couple of nights ago I went out for the first time with friends and a black light system and we identified a whole series of moths, many of which were new to me. I took pictures but the combination of the artificial lighting and the flash from my camera distorted the colours and all the species appear quite golden. I think that photographing them the next morning in daylight would be the answer to getting a faithful rendition of the colour. Congratulations on your macro work with the alien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. It's a good idea David to make a trap yourself. And indeed easier to take good pictures in the morning. It's easy to make. There are several examples on the net. Mine was inpired on this one:

   http://birdingoldambt.blogspot.com/p/zelf-een-nachtvlinder-lichtval-bouwen.html

   My son in law made in two hours I think. Over the years I've seen many beautiful moths because of my trap. It's a nice hobby in summer when there's less birding.

   Verwijderen
 2. hoi Marianne,
  Dat is bijzonder. Wat een prachtig beestje.
  Leuk dat je hem zo hebt kunnen vangen en ook nog zo hebt gefotografeerd.
  Zo zie je pas goed die grote ogen en die fraaie voelsprieten. Super gedaan Marianne!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Marco, het is echt te danken aan het super macrolensje dat ik heb dat die details zo fraai zijn. En natuurlijk aan de alien zelf. Nu maar duimen voor meer 'buitenaards' bezoek.

   Verwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Het is echt een geweldig beest. En bij de eerste foto echt een Alien!
  De drie foto's samen geven een prima beeld van de mot. Wat een superlensje is het toch!!!
  En fijn dat je de lichtbak weer hebt neergezet. Ik wil meer......Aliens!!!
  Groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Maria, de bak staat er en bij droog weer blijft hij ook staan. Dus hopen dat er meer aliens inkomen ;-).

   Verwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Ook al zijn de motjes met het blote oog al mooi, met een goede macrolens krijg je details te zien die je anders zou missen. Macrofotografie is leuk en kan hele verrassende beelden opleveren zoals je hier laat zien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Kees, de macrofotografie opent een nieuwe wereld voor je soms. Erg leuk en interessant.

   Verwijderen
 5. Dat is inderdaad een super macrolensje dat jij hebt! Ik heb dezelfde. De volgende keer moet je voor de aardigheid eens proberen een focusstack te maken, dan gaat er een wereld voor je open. Die optie zit toch ook in jouw EM10?
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, ja die optie zit er in mijn camera. Had toevallig afgelopen week uitgezocht waar die zat en heb toen even gekeken hoe het werkte. Maar ik heb het dus nog niet met een serieus onderwerp geprobeerd. Wellicht leent binnenkort een van mijn nachtvlinders zich er voor.

   Verwijderen
 6. Ha Marianne,
  echt een alien. Stel je voor dat je deze 2 meter hoog op je af ziet stappen. Dan wil je zelf toch wel even door de grond zakken.
  Knap gefotografeerd.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne
  da hast Du recht.. sieht aus wie ein Alien... Mottenalien,,;-)
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wow, wat een prachtige foto's! Met een heel mooi macrolensje. Die sprieten en die ogen zijn wonderlijk mooi. De kleuren zijn mooi in beeld gebracht, mooi contrast. Geweldige platen. Bravo Marianne
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  dit vind ik toch wel héél erg mooi hoor. Die eerste foto met die prachtige antennes en grote ogen is werkelijk subliem!!! Dit zijn de plaatjes waarvan ik echt stil kan worden hihi...... heel mooi gefootgrafeerd. Uiteraard die daaronder ook ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen