zondag 7 januari 2018

Hippe 'dipper', of is het wipper....?

Waterspreeuwen zijn hip. Iedere serieuze vogelaar 'heeft' er inmiddels 1 dit najaar. Dan komt omdat er maar liefst 4 tegelijk in Nederland zijn en mooi verspreid over het land dus iedereen kan er wel eentje bezoeken. In het Engels heet de Waterspreeuw 'Dipper', een woord dat voor vogelaars een heel andere betekenis heeft maar in dit geval is het dus echt geen dip(per)!
Eigenlijk is het de ondersoort Zwartbuikwaterspreeuw maar dat is een detail. Waterspreeuwen zijn supercoole vogels, ze zijn bijna nooit schuw en dat is natuurlijk heel leuk want je kunt ze relatief dichtbij bekijken, fotograferen en filmen.

Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus)
Vandaag ging ik met Maria onze Waterspreeuw van het seizoen bekijken. De laatste echt mooie waarneming was voor mij alweer enkele jaren geleden in de Amsterdamse waterleidingduinen waar er destijds 2 zaten. Daar had ik het gave beestje met dito gedrag al ademloos gevolgd.

Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus)

Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus)
Een waarneming van 2016 was  nauwelijks het vermelden waard en dat doe ik dus ook niet, Maria heeft daar nog een klein frustratietje aan overgehouden ;-). Maar..... vandaag is alles goed gemaakt. We hebben een Waterspreeuw die zich helemaal gedroeg zoals een Waterspreeuw betaamt; duiken, onder water zwemmen, wippen en vooral veel eten. Dat laatste is hem ook goed aan te zien, het neigt naar obesitas. Op het filmpje kun je ook het wippen zien dat hij doet als hij op de kant staat.


Maria is blij want eindelijk heeft ze foto's van een heuse Waterspreeuw en wat hebben we hem mooi kunnen bekijken, Het was genieten en de de bagger op knieën, billen, schoenen en sokken meer dan waard.

Zwartbuikwaterspreeuw (Cinclus cinclus cinclus)
Na de Waterspreeuw zijn we de Biesbosch in gereden waar we heel fijn vrijwel direct twee Zeearenden zagen overvliegen. Daarna nog een jagende Slechtvalk, een Ruigpootbuizerd en nog heel veel andere mooie vogels. Altijd leuk om aan het begin van het jaar je jaarlijst weer op te bouwen en dat ging nu wel heel voorspoedig met al die 'harde' soorten. De wind was wel wat koud maar de zon scheen heerlijk. Het was een dagje vogelen als vanouds in goed gezelschap en heerlijk ontspannen.

Birdfulness ten top!


Al mijn (vogel)filmpjes van de afgelopen 7 jaar zijn te bekijken op
mijn youtube kanaal.

16 opmerkingen:

 1. Hoi Marianne,
  Wat was dit een gave dag! Echt als van ouds gevogeld en super stoere soorten. De zwartbuikwaterspreeuw was bepaald geen dip en maakte alles goed. Hoewel het verhaal wel hilarisch was natuurlijk ;-)) Je filmpjes zijn enig!!! en mooi geplaat! We gaan er een mooi jaar van maken, dat heb jij zeker verdiend! ( en ik ook)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Maria, het was inderdaad oergezellig en een echt heerlijke vogeldag. Wat kunnen we er samen toch van genieten en lol hebben. Een goed vogeljaar hebben we inderdaad allebei verdiend, en dat gaan we er dus ook van maken!

   Verwijderen
 2. Ha Marianne,
  leuk dat jullie de waterspreeuw hebben gevonden. Mooie foto's en erg leuk: de filmpjes.
  Ik snapte het "wippen" eerst niet zo goed, maar op het tweede filmpje is dat wel heel duidelijk te zien. Jullie zijn het vogeljaar goed begonnen.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Corrie. Ik begin filmen steeds leuker te vinden omdat je het gedrag er veel duidelijker mee maakt.

   Verwijderen
 3. Dag Marianne,
  Velen hebben inmiddels de kans gehad om een waterspreeuw te zien en te vereeuwigen. Zoals je laat zien is het de moeite waard om eens rustig te kijken hoe ze bezig zijn. Een filmpje helpt daarbij vanzelfsprekend. Ik heb er inmiddels drie keer een gevolgd. Binnenkort volgen mijn plaatjes op mijn blog.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Kees, inderdaad zijn Waterspreeuwen heel leuk om te bekijken, vooral omdat ze meestal niet schuw zijn. Ik ben benieuwd naar jouw foto's.

   Verwijderen
 4. There have been many recent posts on various blogs about Dipper, a wonderful little bird, an eternal source of fascination and pleasure. Thanks for your contribution.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie van een van de waterspreeuwen die er op dit moment in ons land bivakeren. Het is inderdaad zo'n leuk vogeltje, ook gewoon om naar te kijken is ie super leuk. Goed dat je een filmpje hebt gemaakt, dan zie je het gedrag mooi, wat je op een foto niet kan overbrengen.
  Ik hoop dat de AWD waterspreeuw nog even blijft want ik wil nog voor betere foto's.....
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Ghita, hopenlijk krijg je nog kansen maar anders volgend najaar wel weer. De AWD is een geliefde plek voor Waterspreeuwen.

   Verwijderen
 6. Hallo Marianne
  toll erwischt, schöne Videos
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beautiful images Marianne. I have never seen one of these yet.
  Mooie afbeeldingen Marianne. Ik heb nog nooit een van deze nog niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Roy. If you ever get the chance to see one, go there. They are amazing birds and not shy at all.

   Verwijderen