zondag 17 januari 2016

Vogels in de winterzon

Terwijl 90% van vogelend dan wel twitchend Nederland zich ophoudt bij dé Roodkeelnachtegaal, rijden Maria en ik op ons dooie gemak door onze eigen regio. Geen gestress en genieten van een prachtige, zonnige winterdag met een tikje vorst.

Onze eerste stop is bij de Patrijzen. We kennen de plek maar zijn verrast ze zo prachtig dichtbij te zien. Dat is wel een foto waard!

Patrijs (Perdix perdix)
Vervolgens turen we de Haarrijnse plas af op zoek naar Geoorde fuutjes maar die kunnen we niet vinden. Onze tocht gaat verder naar de Loenderveense plas op zoek naar Nonnetjes m/v en Brilduikers.Ze stellen ons niet teleur want ze zijn prachtig te zien. Een mannetje Brilduiker komt relatief dichtbij en met de zon op zijn prachtige iriserende veertjes is hij een lust voor het oog. Zijn Engelse naam 'Goldeneye' is ook niet voor niets gekozen.

Brilduiker, man (Bucephala clangula)
Wat later komt er een paartje in beeld maar het wordt moeilijk met de zon. De foto's van het vrouwtje worden daardoor niet zo mooi maar ik heb nog een betere foto in mijn archief om de serie compleet te maken.

Brilduiker (Bucephala clangula)

Brilduiker, vrouw (Bucephala clangula)
Vlak voor de Brilduikers duikt een Fuut op. Hij heeft vandaag ook een goede vangst.

Fuut (Podiceps cristatus)
Na nog verder speuren zien we ver op de plas een prachtige Non. Een mannetje. Zo'n mooi wit-zwart klein zaagbekje. Uiteindelijk zien we drie van die mooie mannen maar ook die zijn veel te ver weg voor een foto. Ik heb ze tijdens een eerdere koude winter kunnen vastleggen in mijn eigen polder en als het weer aanhoudt, waar het de komende dagen wel naar uitziet, dan kunnen we weer zaagbekken verwachten in Waverveen. Daar zijn onderstaande foto's ook gemaakt.

Nonnetje, man (Mergellus albellus)

Nonnetjes, 2 x vrouw/juv en 1 man (Mergellus albellus)

Nonnetje, vrouw/juv. (Mergellus albellus)
We rijden nog wat door de polder op zoek naar Keepjes maar die vinden we helaas niet. Het was toch een heerlijke dag in het winterzonnetje met leuke soorten en het altijd fijne gezelschap van mijn vogelvriendinnetje!

11 opmerkingen:

 1. Wat was het gezellig en zonder stress idd lekker rondje voor de jaarsoorten.
  De patrijsjes waren super zo dichtbij. En de brillies ook al zo dichtbij. De fuut met vis staat er ook heel goed op! Gelukkig waren er ook nonnetjes, zo leuk! De enige moeilijkheidsfactor was volgens mij (en voor mij dan) de felle zon op het blauwe water. Mooie blog! Geeft de middag mooi weer en de foto's zijn toch goed gelukt! Fijn zo'n zondag.......hmm
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marianne,Jij en Maria hebben een leuk vogeldagje beleefd met mooie concrete resultaten. Patrijzen ja daar wordt ik vrolijk van. Zeker als ze zo mooi gefotografeerd zijn. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Mooie plaat van de patrijzen. het is tegenwoordig bijzonder om ze te zien en vooral om ze te kunnen fotograferen. Nonnetjes, brilduikers en zaagbekken zijn inmiddels ook in de AWD gearriveerd. Stuk voor stuk mooie vogels. Jij hebt er ook al een paar knappe opnamen van.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi Marianne,
  Great to see the Grey Partridge, becoming rare here.
  You also shot some lovely water birds, especially the Goldeneye pair.
  mijn complimenten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Marianne, via Maria kom ik bij jou. Prachtige foto's en zeker meerdere bezoekjes waard. Groetjes Anne-Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Hele mooie opnames. Die patrijsjes staan er erg mooi op zo in dat gras met die prachtige kleuren. Ook die fuut heb je op het juiste moment te pakken met dat visje in zijn bekkie. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit soort rustige polderblogs in tekst en beeld zijn een lust voor oog en "oor".
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  het was afgelopen zondag uitgelezen weer om buiten te zijn - ik heb er ook heerlijk van genoten. Maar de zon was tot het eind ongekend fel. Jullie waren blijkbaar vroeg bij de patrijzen, want die foto is echt prachtig. De eerste brilduiker is trouwens ook erg mooi, mat dat licht op zijn mooi gekleurde kop - plus druppeltjes! Fuut met visje: top! De nonnetjes in de sneeuw stammen uit "vroegere tijden", begrijp ik, maar zijn erg mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  Het zijn fraaie fotos van fraaie vogels. Die brilduiker staat er mooi op en dat gelst ook voor het nonnetje. Tevel zon en je hebt al snel last van uitgeneten wit in de foto. Ik heb ook liever de polder dan al die drukt bij de roodkeelnachtegaal, maar goed ieder zijn hobby zullen we maar zeggen.

  Groetjes
  Peter van de beek

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ohh wat mooi die nonnetjes, en ik zie aan de kant toch best wel wat sneeuw.
  Ook mevrouw brilduiker kwam lekker dichtbij en patrijzen zie je tegenwoordig niet zo vaak dus dat was ook een top momentje.
  Leuke blog
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen