maandag 29 december 2014

Ware liefde....

Wat is ware liefde? Het antwoord zal voor iedereen verschillend zijn. Vandaag werd ik getroffen door een staaltje ware liefde waar ik al eens eerder over heb geschreven. Mijn Rusjes. In mei 2009 in de echt verbonden in Kologriv en sindsdien onafscheidelijk. Twee keer per jaar met elkaar op de vleugels der liefde: naar je broedgebied en je overwinteringsgebied. Samen door storm en regen, samen rusten in een sappig weiland, samen kinderen krijgen en grootbrengen. Duizenden kilometers volg je elkaar want dat doe je als je bij elkaar hoort en van elkaar houdt. Je praat met elkaar in ganzentaal, begrijpt elkaar, blijft bij elkaar. Allemaal om de ware liefde.
Vandaag vond ik ze terug: 'mijn' 1HG en 1 CU, de Kolganzen die ik al vanaf hun eerste aflezing in Nederland volg. Ik was ontroerd ze terug te zien. Te zien dat ze zoals al die jaren niet van elkaars zijde wijken en elkaar nooit in de steek laten. Noem me sentimenteel, het kan me niet schelen. Voor mij is het geluk.

Kolganzen 1CU (man) en 1 HG (vrouw)
Over dit paar heb ik eerder geschreven in de blog http://devogelkijker.blogspot.nl/2012/12/from-russia-with-love.html.

Vandaag zag ik behalve mijn Russisch paar ook nog 7 andere geringde Kolganzen. Er waren zeker rond de 4000 ganzen bij de Proostdijerdwarsweg en omgeving. Ook werd er in de weilanden druk gefoerageerd door honderden Spreeuwen met daartussen flinke groepen Koperwieken en Kramsvogels. Echte wintervogels in onze polder.

Koperwiek (Turdus iliacus), archieffoto

Kramsvogel (Turdus pilaris ), archieffoto.
De tweede verrassing werd mij aangereikt door Roy, een vogelkennis van IVN de Ronde Venen en Uithoorn. Hij was ook aan het ringen zoeken en vertelde me dat er een Koereigertje in de polder zat sinds gisteren. Dat wist ik niet en dus heb ik het zeldzame reigertje dankzij Roy ook nog mooi kunnen zien. Voor mooie foto's was het al te laat maar herkenbaar is hij nog wel.

Koereiger (Bubulcus ibis)
Gisteren was ik (onverwachts) op de Brouwersdam. Ik heb er niet echt speciale dingen gezien maar gewoon lekker genoten van de soorten die er waren. Ik heb ook niet zoveel foto's gemaakt omdat ik mijn nieuwe camera had uitgeleend en het zelf met de back-up camera moest doen. Daarnaast moesten we best gladde blokken af en ik kan mij geen gebroken been permitteren :-S.

De standaard soortjes staan op de foto en ik zal er de komende dagen nog een paar bij zetten als ik iets meer tijd heb om te ver- en bewerken. Het werk is nog steeds een beetje gekkenhuis....

Scholeksters (Haematopus ostralegus), staat op de foto vanwege de kleurringen.

Steenloper (Arenaria interpres), mooi in zijn omgeving die perfect bij zijn kleed past.

Paarse strandloper (Calidris maritima )
Iedereen alvast een heel fijne jaarwisseling en een mooi en vogelrijk 2015 gewenst. Wie weet wordt de Koereiger wel de eerste zeldzaamheid van 2015 in de Mijdrechtse polder. Duimen maar!

15 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Huib, er ging iets mis met het beheren van de reacties. Maar ik had je bericht nog in de e-mail dus ik plaats het hierbij:

   Mooie blog. Toch wel speciaal dat jij ze iedere keer terug vindt.
   Ze komen van ver en dat ze dan toch weer in dezelfde omgeving terugkomen. Bijzonder toch ? en dan ook nog samen. !! Huib.

   Verwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Is toch wel heel bijzonder, en bijzonder leuk ook, dat je "jouw" kolganzen weer gezien hebt. kan me voorstellen dat je daar een heel speciaal gevoel bij krijgt.
  Over de foto's van de Brouwersdam: die backup camera lijkt me helemaal niet verkeerd, prachtige platen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Marianne, some really super images you have taken again.
  White fronted geese yes, what, no Red Breasted yet, just remember you are the woman for that.{:))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Roy, Thanks for the comment. I promissed my birding fellows to find the Red-breasted in January. I know, Í do have a mission :-)))).

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 4. Wat leuk dat je die ganzen toch elk jaar weer terug vindt, Marianne. En dan die Koereiger. Ik heb veel vogels gezien, die ik dan vaak niet op de foto kan krijgen, maar een Koereiger heb ik nog nooit gezien. Wat heb je voor camera gekocht? Systeem? Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geluksgevoel moet dat zijn geweest om die ganzen weer terug te zien, ze blijven elkaar trouw dat is het bewijs, ze zijn nog steeds samen.
  De andere vogels zijn ook super, zeker de paarse strandloper, die gekleurde ringen bij de scholekster vind ik niet mooi, maar ja het zal wel een doel hebben.
  Ik wens je een goede jaarwisseling een gelukkig en gezond 2015, en ook een mooi vogeljaar toe,
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Marianne wat is dat leuk om ze terug te vinden en dan tussen de duizenden soortgenoten, geweldig je zoeken is wel beloond.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan mij voorstellen dat het steeds weer een bijzonder moment is als je bekende geringde vogels terugziet.
  Een koereiger in Nederland is toch wel uitzonderlijk. Je treft het dat je er ook nog een foto van kon maken.
  Prettige jaarwisseling, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het lijkt me fantastisch Marianne om zoveel achtergronden van bepaalde vogels te weten. Zelf kijk ik veel natuur films of documentaires, machtig interessant. Maar wanneer je dan deze ganzensoort zo weer ziet lijkt me dat inderdaad best bijzonder voor je. Je foto's van die kramsvogel en strandloper zijn ook heel erg mooi.

  Fijne jaarwisseling en alle geluk en gezondheid voor 2015!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wahre liebe, ein toller Titel...
  sehr schön zu sehen das die vögel immer wieder kommen
  ein schönes neues Jahr für dich und deiner familie
  grüsse frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je die ware liefde ontroerend mooi beschreven Marianne, ik kan me daardoor helemaal inleven in jou en de Rusjes.
  Van je overige vogelfoto's is het ook weer genieten. Laat er in het nieuwe jaar nog vele mooie vogelbeelden volgen.
  Fijne jaarwisseling en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Marianne,
  Echt top die prachtige soort van Russische pleeggansjes van je! Zo mooi heb je het omschreven hoe lief die band is voor het leven. Je koperwiek en kramsvogel zijn erg mooi! Het is jaren geleden dat ik zo'n close-up heb kunnen maken, dus extra genieten van deze mooie scherpe beelden. Ook de vangst aan de Brouwersdam is heel fraai, paarse strandloper en de steenloper en het rijtje schollies! Je Koereiger bij de Waver(rode soort !) is goed zeg! Als je zegt dat het licht al minder werd. Hopelijk blijft hij nog even, ondanks het vreselijke geknal!!!
  see you ;-)
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Godt nytt år Marianne :-) gleder med til et nytt foto år med deg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi verhaal over het kolganzenkoppel. Verder erg mooie foto's van koperwiek en kramsvogel. het zijn prachtige wintergasten. De brouwersdam is altijd leuk, ook voor de gewone soorten, het levert je toch erg mooie foto's op van zowel de steenloper als de paarse strandloper.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen