dinsdag 28 oktober 2014

Niet.....

Nee, ik ga het NIET hebben over de adembenemende Baardmannetjes in de Waverhoek die op heen en weer zwiepende rietstengels zitten en dus NIET te fotograferen zijn.

Ook ga ik het NIET al te uitgebreid hebben over een tripje naar de Brouwersdam (met als doel om toch wat foto's te maken voor de blog). Een tamelijk vruchteloos tripje, dat wil zeggen, fotogezien. Weliswaar zijn er heel veel voorbij trekkende groepjes vogels, zoefffff. Maar NIET te fotograferen.

Op de blokken waren er zeker wel 5 Steenlopers, 20 Scholeksters en natuurlijk enkele meeuwen. Verder was het stil, heel stil. Een paar Belgen ligt uiteindelijk met enorme lenzen op de buik voor de Steenlopers maar daar kwamen ze denk ik niet echt voor.
Toch waren er een dag eerder veel meldingen, waaronder 700 Drieteenstrandlopers. Waar ze zijn???? Op zee zie ik enkele Futen en ver weg diverse stipjes. De hele dag wil het gewoon NIET lukken.
Tot bijna 4 uur, dan komt er ineens een mooi Paapje Roodborsttapuitje in beeld.
Na een e-mail van Ben die mij vertelt dat er een Roodborsttapuit, en geen Paapje, op de foto staat, slaat de twijfel toe. Toch was het eerste wat mij opviel die vette wenkbrauwstreep maar.....  En dus weet ik het ondanks 6 jaar vogels kijken ook niet meer zeker. Ik stuur de foto's naar de 'Meermannen' en Frank mailt me al snel terug dat de twijfel terecht is. Het is een Roodborsttapuit maar wel eentje met 'teveel' wenkbrauwstreep, zuuuuucht. Zo leer je het toch nooit!? Ben en Frank, bedankt voor de oplettendheid en hulp.

Roodborsttapuit (Saxicola rubicola)
Roodborsttapuit (Saxicola rubicola)
Prachtig vliegt de Robotap van insect naar tak en vice versa. Ook een Heggenmus zit vlakbij maar voor mij aan de verkeerde kant van de auto. Uiteindelijk keren we voor de zoveelste maal om en rijden nog eens de Brouwersdam langs. Ineens zijn daar de Drieteentjes, geen 700 maar toch iets van 200 ofzo.

Drieteenstrandlopers (Calidris alba)

Inmiddels is de oranje zon al tamelijk laag gezakt en zien al mijn Drieteentjes eruit als gele paaskuikentjes, vooral op de foto's die dus voor 99% NIET gelukt zijn. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Gelukkig houd ik van de hele dag ver van huis toch 3 foto's over ;-).

Drieteenstrandlopers (Calidris alba)

Maar dan wordt vandaag mijn dag NIET slecht: een collega spreekt me aan. "Jij spot toch vogels? Bij mij in de buurt zit een groepje uilen", zegt ze.
"Leuk", zeg ik, "bedoel je Ransuilen?" Dat weet ze niet, het zijn van die bruine......  Ik mompel nog dat de meeste uilen bruin zijn maar bedank haar voor de melding en ga 's middags een kijkje nemen.
En zo willen we het dus WEL hebben. Acht Ransuilen zitten verdeeld over een paar bomen lekker te zitten.

Ransuil (Asio otus)

Eén van de uilen zit er relatief gunstig voor, niet al te idioot hoog en hoewel er altijd wel wat takjes voor zitten is zijn prachtige koppie helemaal vrij. En wat zijn ze toch mooi met hun doordringende grote oranje ogen.

Ransuil (Asio otus)

Zo zie je maar, je hoeft NIET ver weg om uiteindelijk toch met een plaatje voor je blog thuis te komen.

22 opmerkingen:

 1. O wat heerlijk als je soms een tip van iemand krijgt die je dag helemaal goed kan maken.zo zie je maar weer het komt altijd weer uit een andere hoek maar ze staan er dan ook geweldig moi op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms.... soms hoeft het er maar eentje te zijn om toch met plezier op een dag te kunnen terug kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toch een mooie blog geworden. Er is altijd wel iets leuks te zien als je naar buiten gaat. Gewoon genieten.
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Nee', daarom moest wel gelijk lachen. Je Paapje is wel beeldschoon in het late zonlicht.Ook je vluchtfoto van de drietenen is erg mooi. Het groepje op de blokken ook echt Drietenen-gedrag en lief en mooi met die bokeh bubbels.En NEE die Ransuilen zijn niet saai, ze zijn schitterend!!! Wat heerlijk dat je ze gezien hebt. een feestje. Maakt vast veel goed! Nou nog wat kollen om van deze stress te herstellen ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Marianne,
  A lovely set of images. The Sanderling flock is amazing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy for the kind comment. The Sanderling is one of my favourite shorebirds, always funny to look at.

   Have a nice weekend,
   Marianne

   Verwijderen
 6. Hi Marianne, I will NOT talk about the birds you didn't see but the ones here are great!!! Love the composition in all of them but particularly in #3. Beautiful shots!
  I am sure there will be some other occasions! : )
  Take care, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Louise,

   Thank you for the kind and funny comment.
   Have a nice weekend!

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Prachtige foto's heb je weer gemaakt. Gaaf dat je ook die uil zo hebt weten te fotograferen. Hij zat volgens mij best goed verscholen zo met zijn camouflage kleuren.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ondanks alle 'nieten' toch wél een goed gevuld blog. Je ransuilen zijn echt prachtig, zou ik ook wel eens willen ontmoeten (onder andere...).Je hebt echt mazzel gehad met zo'n tip.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,
  Soms zit het mee en soms zit het tegen.
  Wel heel gaaf dat je een tip kreeg en dat je deze ransuilen zo mooi vast kon leggen.
  Maakt je hele dag weer goed.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fraaie serie van de Ransuil!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, dit is prachtig, Marianne! De meeste dagen kom je met heel iets anders thuis dan gedacht ..... toch? Wel frustrerend natuurlijk dat je zover weg gaat en dan dichtbij slaagt. Maar ook die Roodborsttapuit vind ik echt schit-te-rend. En de 3-teentjes die je hebt overgehouden ook. Maar ja, ik kan er niets aan doen, ik val toch voor de uil. Wat mooi! Prachtige serie!

  Ze hebben mij ook een plekje verteld waar ze moeten zitten. Maar ik kan die akelige beesten niet vinden. Ze hebben mij natuurlijk al lang gezien en lachen nu in hun vuistje omdat ik ze niet kan vinden. Het leven van een fotograaf gaat toch niet over rozen, hoor. Zucht .... Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Stuk voor stuk prachtige fotos. De ransuil zo mooi in het zicht is altijd wel een kado. Meestal zit hij te goed verborgen om een knappe foto te maken.

  Groet

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zulke trips zal iedereen wel herkennen. Alles loopt net even anders dan je wilt. Soms blijft dat de hele dag zo, soms heb je geluk dat er nog wat bijzonders te zien is. De ransuilen vind ik heel gaaf. Deze uilen zien maakt een hele dag toch goed.
  Over de tapuit heb je volgens mij ook helemaal niets te klagen.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik hoorde laatst dat 'echte fotografen' al blij zijn als ze na een dag fotograferen met één geslaagde foto thuiskomen. jij hebt er maar liefst zes!! Dus je mag NIET klagen ;-)

  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wauw, die ransuilen, daar wil ik ook nog een keer een kijkje nemen (ik denk dat ik weet waar ze zitten, daar komen ze ieder jaar terug), de foto met de uil die je met grote ogen aankijkt vind ik geweldig. Maar al die drieteenstrandlopers bij elkaar op de rotsen vind ik ook heel mooi hoor.
  groetjes Ghtia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita, ik denk dat ik weet welke plek jij bedoelt waar ze elk jaar weer zitten, dat is ook bij mij in de buurt en en daar zitten ze inderdaad al jaaaaaaren. Die plek (U.......) is het niet maar daar zitten ze inmiddels ook weer dus daar kun je zonder risico heen.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 16. Een heerlijk blog Marianne en ik lag natuurlijk in een deuk zoals jij beschreef waar je het dus NIET over wilde hebben whahahahahaha....... Tuurlijk is het niet leuk als je een tripje maakt en je ziet weinig tot niets bijzonders en natuurlijk is het balen als je een groep rondtrekkende vogels ziet maar ook niet kan vastleggen, maar......................., wat je hier laat zien had ik ook graag gemaakt :-) Dat roodborstapuitje met die te brede wenkbrauwstreep (heerlijk dat je van die vogelvrienden hebt die het wel weten), en dan je ransuil. Geweldig uiltje en zijn koppie met de mooie ogen super in beeld! Dit is echt genieten hoor.

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen