vrijdag 25 april 2014

Wat zingt daar?

In de vorige blog schreef ik al dat ik met Maria naar Texel was geweest. Het was een heerlijke dag vol met zonneschijn en we gingen na het intermezzo van de bloembollenvelden met goede zin de boot af en Texel op. Eerst even langs de Petten, daar zijn meestal Sterns te vinden. Dat klopte ook nu, diverse Visdiefjes en Grote sterns hadden het er erg gezellig. Er werd druk gebaltst, visjes aangeboden, verleid en kleine sterntjes gemaakt.

Vervolgens gingen we naar de Horstpolder, daar zitten de zangertjes. Maria hoopte op Braamsluiper en Nachtegaal omdat ze die soorten nog niet in het echt had gehoord of gezien. Haar wens ging in vervulling nadat we eerst uitgebreid Putters, Groenling, Fitis, Tjiftjaf en Kneutjes waren gepasseerd.

Kneu (Carduelis cannabina)

We kregen de Braamsluiper prachtig in de telescoop, luid zingend. Maria's dag kon toen al niet meer stuk maar toen even later uit het struikgewas de nachtegaal begon te zingen waren we allebei helemaal blij. Het 'leuke' van nachtegalen is dat je het gevoel hebt dat ze naast je zitten te zingen maar dat je ze nauwelijks of niet kunt ontdekken. Dat was uiteraard ook nu het geval. Op een bruinrode flits ergens in de struiken na dan. Je moet het dus doen met een 'hoor' waarneming. Maar, horen is scoren ;-). Een paar jaar geleden heb ik eens het geluk gehad een nachtegaal te zien zingen en dat heb ik toen gefilmd. Dat filmpje plaats ik hier bij gebrek aan een actuele foto. De goede luisteraar hoort op de achtergrond ook nog een Cetti's zanger.


Er zong natuurlijk nog meer: Winterkoning, Blauwborst, Zwartkop en Rietzanger. Die had zich een paar dagen eerder fantastisch laten zien in de Waverhoek terwijl hij z'n longen uit z'n lijf zong. Ondanks de harde wind en de heen en weer zwiepende rietstengels had ik daar wonder boven wonder een mooie plaat van.

Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus)
Terwijl we in het zangvogelpardijsje liepen, zagen we diverse malen in de verte Bruine kiekendieven jagen. Toen we terug liepen zagen we ze iets minder ver weg jagen en af en toe het riet in duiken op een prooi. Jammer dat het altijd te ver weg is....

Bruine kiekendief (Circus aeruginosus)

Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus)
We vervolgden onze tocht over het eiland. De wind trok wel aan en zorgde nogal eens voor trillende telescopen. Op een paar plaatsen konden we gelukkig wat lager zitten waardoor we toch nog wat zagen zonder geschud en getril. We deden diverse leuke ontdekkingen zoals een Witbuikrotgans en een Rouwkwikstaart en een groepje van 3 Gele kwikstaarten. Voor ons beiden de eerste van dit jaar. We zagen de Oeverzwaluwen al druk bezig in de buurt van de Oeverzwaluwwand, diverse holletjes zaten er al in. Er liepen verschillende steltlopers waaronder een Zwarte ruiter in zomerkleed, altijd een fraai gezicht zo'n prachtig zwarte steltloper. De Steenlopers, wie kent ze niet, lagen op een kluitje bij elkaar. De meeste in winterkleed maar een enkele in zomerkleed. Dat zie je toch niet zo vaak en daar heb ik een paar foto's van gemaakt ter vergelijking. Het lijken dan echt twee verschillende vogels.

Steenloper in winterkleed (Arenaria interpres)
Steenloper in zomerkleed (Arenaria interpres)
Steenlopers, links winterkleed, rechts zomerkleed (Arenaria interpres)
Door de wind was het eigenlijk ook wel lastig fotograferen, alleen een lepelaar en een paar kluten lieten zich nog vastleggen terwijl ik laag was gaan zitten langs de waterkant, zoveel mogelijk uit de wind.

Lepelaar (Platalea leucorodia)

Lepelaar (Platalea leucorodia)

Lepelaar (Platalea leucorodia)
De Kluten trokken zich niets van ons aan, dat is wel eens anders! Ik vind het nog steeds een van de mooiste en sierlijkste steltlopers en ik verheug me alweer op de pulletjes die over een tijdje zullen rondwandelen want ook de kluten stonden regelmatig op elkaar te wiebelen.

Kluut (Recurvirostra avosetta)

(Recurvirostra avosetta)
We hadden die dag ook nog een frustratiesoort: de Bonte Kraai. Door diverse mensen 'vlak langs de weg'gezien bij een omgeploegd veldje. Wij stonden er ook, ongeveer een uur van links naar rechts gelopen, gespeurd, veldje links, veldje rechts, weer terug, weer heen. Aangesproken worden door mensen: 'hebben jullie net hiernaast die Bonte kraai gezien, vlak langs de weg?' NEE DUS. 'O, nou hij zit er echt hoor....'. Wij weer terug, weer heen, weer veldje afgespeurd, ander veldje afgespeurd en ik kan dat dan echt niet uitstaan. Ik twijfel ernstig aan het bestaan van Bonte kraaien op Texel :-)...

Nou ja, verder was het een enorm geslaagde dag, we zagen weer veel soorten voor het eerst dit jaar, veel teruggekomen zomergasten. April is een heerlijke maand voor een bezoek aan Texel en ik denk er met veel plezier aan terug. Niet in de laatste plaats dankzij het fijne gezelschap van mijn vogelmaatje Maria!


14 opmerkingen:

 1. om samen op stap te gaan is zo wie zo leuk maar allebei dezelfde hobby hebben en daar helemaal op in kunnen gaan dat is feest, en dat is duidelijk te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A lovely set of images Marianne. I have never seen a Spoonbill.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig, Marianne, het filmpje van de nachtegaal - knap opgenomen.
  Verder vind ik het sowieso knap dat je nog wat foto's hebt kunnen maken, want het waaide hier al behoorlijk, dat zal op Texel wel fiks meer geweest zijn. Leuk dat de steenlopers hun verschillende garderobe even wilden showen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Laat ik beginnen met foto 2. Wow, wat een prachtplaat is dat, Marianne. Aan de veren van de Lepelaar kun je goed zien dat het behoorlijk waaide. Jammer is dat toch altijd, die wind. Maar gezien het aantal mooie soorten is het daar een paradijs voor vogelaars. Mooie serie. Ik kan me voorstellen dat jullie enorm genoten hebben. 't Was verder wel prachtig weer. Fijn weekend. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Boeiend verhaal met mooie plaatjes.
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne,
  Schitterende foto's!!
  Die zingende rietzanger heb je echt fantastisch in beeld gezet. Prachtig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Marianne, heerlijk zo'n dagje Texel. Jullie hebben er echt van genoten. Mooie serie. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne, dat klinkt als een heerlijke dag! Ik krijg wel de indruk dat Texel meer kijken is dan fotograferen, maar dat is voor een Vogelkijker natuurlijk helemaal geen probleem ;-)
  Niettemin heb je toch nog wat mooie platen weten te schieten en al is het niet recent: ik heb genoten van de zang van de nachtegaal!
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Marianne,

  heerlijk om samen dan een dag op stap te gaan naar dit vogelparadijs.
  Heel wat mooie platen kunnen scoren en ook heel veel gehoord en gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik kon ineens niet verder tikken want alles liep vast. dan maar verzenden en hier verder gaan hihi...
  Je lepelaar en Kluut zijn ook helemaal super. De steenlopers zijn ook prachtig in hun zomerkleed.
  Kneu, rietzanger en het prachtige deuntje van de nachtegaal maken dit helemaal af.
  Ook de Bruine kik op de plat gekregen en dat is top. Ik ehb genoten Marianne :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een hele mooie serie Marianne en zoveel soorten daar mag je heel trots op zijn !!!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Prachtige serie. Heb je trouwens de kneu wel eens horen zingen? Want dat is echt enorm gevarieerd en prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijk vogelblogje, Texel is toch wel een vogelparadijs. Staat al een tijdje op mijn lijstje maar het komt er niet zo van.
  De kluut heb je heel mooi dichtbij, lepelaar ook trouwens. en de rietzanger, die kan je soms behoorlijk plagen, door luid te zingen maar onvindbaar te blijven tussen het riet. Ik heb weer genoten van dit blogje.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Was ik lekker allemaal blogjes van je aan het bekijken (en beluisteren) zie ik ineens dat ik je hierover vermoedelijk wel gesproken heb, maar niet eens gereageerd! Bedankt dat je mijn gezelschap op prijs stelt! Wederzijds. Het was ook een heerlijke dag en nu met zo'n mooie blog, zie ik het allemaal weer voor me, inclusief frustratie bonte kraai! Prachtige foto.s en mooi verslag.
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen