vrijdag 28 maart 2014

Elke dag iets nieuw! Something new every day!Wat is dit toch een heerlijke tijd van het jaar. De overgang van winter naar zomer en bijkomend van wintergasten naar zomergasten. Elke dag heeft een verrassing in petto. Vogelaars raken in vervoering van het eerste ge-tjiftjaf, de eerste zomertaling, de eerste.... Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan. Dat tezamen met de winter- of vaste gasten die er ook zijn, zorgt voor een diversiteit aan vogels. Het baltsen en zingen is ook niet van de lucht. Ik geniet dus ook hoewel ik nog wat bijkomende ‘eisen’ heb zoals zon en weinig wind ;-).

Zoals elk jaar moeten wij eind maart naar Tsjechië om allerlei papieren te ondertekenen. Dat is niet echt een straf of zo. Alleen voor 100 handtekeningen reis je daar niet heen en dus knopen we er een lekker weekje vakantie aan vast. In de wetenschap dat ook in Tsjechië per dag de vogelwereld verandert, is het een week om naar uit te kijken. Zouden de Rode wouwen al terug zijn? Ja dus! Ze slepen met nestmateriaal en ondertussen vangen ze kikkers, die ze behendig de poten uittrekken.

Rode wouw (Milvus milvus)
Rode wouw (Milvus milvus)
Rode wouw (Milvus milvus)
Rode wouw (Milvus milvus)
Voor de eerste keer zie ik een Blauwe kiekendief in Tsjechië. Een dame die de Rode wouwen maar irritant vindt, of erg interesse heeft in ook een kikkerbilletje. Ze jaagt achter de Rode wouw aan en valt telkens aan. Overigens is dat best stoer, de Blauwe Kiekendief  is maar iets groter dan de helft van de Rode wouw. 

Rode wouw (Milvus milvus) en Blauwe kiekendief (Circus cyaneus)
Blauwe kiekendief ,vrouw (Circus cyaneus)
In de tuin zet ik mijn camo-tentje op en uiteraard poseren alle tuinvogels netjes zoals het hoort.

Groenling, man (Carduelis chloris)
Koolmees (Parus major)
Merel, vrouw (Turdus merula)
Merel, man (Turdus merula)
Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)
Ringmus (Passer montanus)
Als ik voor de tweede keer naar de roofvogel plek ga, kom ik langs het verlaten gebouw waar ik een verhaal over heb geschreven in december: 'Het mysterie van Briza'. Dit verhaal had ik ingestuurd voor een wedstrijd en daar is het geselecteerd voor publicatie op de website van Woordenstroom (bij de rubriek Webschrijvers 2014). Toch wel een leuke erkenning.


Met het verhaal in gedachten duw ik de oude half loshangende houten deur nog eens open om een kijkje binnen te nemen. Er hangt een smerige lucht die ik wel herken maar op dat moment niet kan thuisbrengen. Als ik zo’n 10 meter heb gelopen en wat foto’s wil gaan maken hoor ik ineens wat geschuif en gerommel achterin het pand. Ik krijg nu zelf een soort hartverzakking en sta stokstijf stil omdat ik vrees voor een of andere gevaarlijke gek. Even later weer geluid. Dan zie ik iets wegschieten. Een dier. Duidelijk niet mezelf beeld ik me een beer in (onmogelijk natuurlijk maar ik zit teveel in mijn enge modus). Dan zie ik het beest even later weer terug rennen naar de hoek waar hij vandaan is gekomen. Het blijkt een vos! Mijn hartslag daalt van 200 terug naar 80 en ik adem even heel diep uit. Nu herken ik de stank dus ook. Vossenlucht!


De vos vindt mij nu enger dan ik hem en springt door een gat het pand uit. Toch voel ik me niet meer zo op mijn gemak en na een paar foto’s gemaakt te hebben ga ik toch maar weg. Alleen kom ik hier NIET meer.

Spooky building.... helemaal rechts achterin zat de vos verstopt.
De fiets van meneer Janek stond er weer.....
Spooky building. Toch maar snel wegwezen na deze hartverzakking....... ;-)
Een wandeling langs de Ohre met in de lucht Rode wouwen, Buizerds, Veldleeuweriken en nog veel meer brengt rust. Een paar uur lang vermaak ik me in het midden van de natuur langs de rivier. De ene dag zijn er alleen nog Witte kwikstaarten, de volgende dag ook de Grote gele kwikstaart. De eerste keer zie ik Watersnippen en nu ontdek ik twee Kleine pleviertjes. Ze zijn mooi gecamoufleerd tussen het beige zand en kiezeltjes. 

Kleine plevier (Charadrius dubius)

Kleine plevier (Charadrius dubius)
 Gelukkig heb ik ook foto's waarop ze wél herkenbaar zijn in mijn archief.

Kleine plevier (Charadrius dubius)
Vanmiddag komen er een Sijs en een Geelgors in de tuin. Ik duik mijn tentje in en wacht. En wacht, en wacht..... Zo gek, bijna alles is weg en blijft weg. Als mijn oog valt op de kat van de buurvrouw die ligt te zonnen op de composthoop, begrijp ik waarom. Alleen de Roodborst en de Groenlingen durven nog te komen eten. Dus klik ik nog maar wat plaatjes. De Roodborst is een volleerd model en al fotografeer je hem honderd keer, hij blijft toch echt lief, leuk en schattig. En met dat mooie model sluit ik deze blog dan af.

Roodborst (Erithacus rubecula)
Roodborst (Erithacus rubecula)
Roodborst (Erithacus rubecula)
Roodborst (Erithacus rubecula)
Allemaal bedankt voor het lezen en reageren. Geniet van het weekend en al het moois buiten!

24 opmerkingen:

 1. wieder ganz fantastische und vielseitige fotos !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Well done Marianne, your shots are excellent. I love the Little Ringed Plover, superb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Bob for the compliment and passing by!

   Have a nice week!

   Marianne

   Verwijderen
 3. Marianne wat is dit mooi de natuur de rode wouw grandioos en de kiekendief prachtig de verlaten fabriek met het verhaal van de vos ia geweldig, heb een heel fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een Rode Wouw is en blijft een majetueuze vogel. Hier in Engeland zijn ze gelukkig ook weer terug; het laatste paar is onlangs losgelaten en er zijn al nieuwe generaties bezig hun gebied te vinden. Alle foto's in deze blog weer bijzonder fraai en scherp. Ik wil ook zo'n tentje...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat gebouw ziet er echt eng uit, Marianne. Nog stoer dat je alleen naar binnen bent gegaan. Maar terug naar je serie. Wat een fantastische foto's met de Rode Wouw en de Kiekendief. Die vliegbeelden willen me nog niet erg lukken. Misschien besteed ik er ook te weinig tijd aan. Je andere foto's zijn ook prachtig. Met zo'n schuiltent gaat het toch makkelijker volgens mij. Je had ook prachtig weer daar in Tsjechië, zo te zien. Hele mooie serie. Fijn weekend (weinig wind, zon .....wat wil je nog meer, echt GJ-weer!), Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marianne, Gauw maar even naar je blog gaan kijken, want ik voelde dat er wel weer eens wat nieuws zou kunnen staan ;-) Je snapt wel dat ik stinkend jaloers ben op je wonderschone Rode wouw, omdat ik er nog nooit een heb gezien!!! En wat is ie mooi! Je verhaal van de vos...schitterend, je nam me helemaal mee, doodeng! De sfeer van je verhaal, de fiets van Janek... Ga er maar niet meer alleen heen, straks zit er echt een beer, en de vossen zullen ook wel niet zo mak zijn als bij de AWD ;-) Mooie beelden vanuit je camo-tentje.En je pleviertjes zo tussen de kiezels, zo zie ik ze toch het liefst , omdat de natuur dat weer prima voor elkaar heeft. En je daar ook de eitjes nauwelijks zal zien liggen. De archieffoto is een toppertje.
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, Marianne, wat een prachtige foto's van de roofvogels. Vooral die met kikkertje, top!
  Maar ook de foto's vanuit je schuiltent zijn heel mooi.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi verhaal en vooral die fotos van dat vervallen gebouw zijn bijzonder. De foto met de fiets vind ik artistiek het leukst. Terug naar de vogels. Prachtig die rode wouw en mooi om mee te maken dat ze zo boven je hoofd zweven. Ook de "gewone" vogels als roodborst, merel etc. staan er fraai op.
  Kortom weer een leuek en mooie blog.

  groet,

  Peter van de Beek

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hi Marianne, yes it is certainly beginning to happen now. So many different things to see. You have taken some great shots here. I particularly like the Tree Sparrow as I have never seen one yet.
  Mijn complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy. I saw it's beginning in UK too. You saw already some different butterflies as I understood. Hope you can enjoy more nice weather this week too!

   Wishing you a nice week,
   Marianne

   Verwijderen
 10. Hoi Marianne,
  Wat een gave reeks. Prachtige foto's van al die verschillende vogels. Mooi dat je ook die rode wouw met die kikker in zijn poten zo hebt weten te fotograferen. Foto 22 van dat roodborstje vind ik ook heel erg mooi.
  Ook je strobist foto's in dat lege oude gebouw zijn echt schitterend. Je hebt wel lef hoor om daar naar binnen te gaan, verstandig inderdaad om daar een volgende keer samen met iemand naar toe te gaan. Want het is zo te zien een prima plek om te fotograferen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Reactie via e-mail:

  Hoi Marianne,

  ik wil ook eind maart naar Tsjechië ;)
  Ook nu weer geniet ik van jouw blog. Wat een vogelrijkdom in Tsjechië en
  ook zo gaaf gefotografeerd.

  Plekjes zoals van de bos- en troetel-steenuiltjes moet je inderdaad
  koesteren! Meestal moet je er lang naar zoeken en als je ze dan gevonden
  hebt, moet je er zuinig op zijn.
  (ik zoek zelf nog even verder naar een troetel- bosuiltje)

  Groet uit het altijd zonnige Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Great flight shots - especially the Red Kite with the frog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David, the Red Kites where the best I've seen that week, eating and chasing froggys everyday.

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 13. Hele leuke en mooie blog, prachtige foto's van de vogeltjes. Ja, deze periode is geweldig, ik kom soms tijd te kort, er is zoveel te zien en te beleven....zolang het mooi weer blijft willen we daar natuurlijk optimaal van profiteren.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fraaie plaatjes weer en je weet de sfeer van dat vervallen gebouw goed over te brengen. Spooky, inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou, dat is inderdaad geen straf, om even naar Tsjechië te moeten ;-) en zo te zien heb je er inderdaad weer met volle teugen van genoten, behalve dan van het moment met de vos... Oei, ik kan me voorstellen dat je juist door je eigen verhaal doodsbang werd. Schitterende foto's heb je toch nog weten te maken en de vogels zijn als altijd ook weer een lust voor het oog. Roodborstje was inderdaad een volleerd modelletje, heerlijke plaatjes.

  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Marianne,

  ik herkende de fotoé gelijk van eht verhaal wat je al had geschreven. Heel leuk om deze nog eens te zien. Ik schoot wel in de lach om je vertelling zzoals je dat beleefd in de enge modus. Beer blijkt vos te zijn maar toch hihi... heel leuk verteld.

  Je vogeltjes zijn er ook weer naar en dit is dan ook echt genieten. De rode wow is natuurlijk het echte werk en die met die kikker is helemaal gaaf. ook de foto van de Rode wouw met de Blauwe kiekendief is heel gaaf om te zien. Van de kleine plezier en het roodborstje heb ik ook weer genoten. Geniet van je tijd in Tsjechié.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Sempre a surpreenderes-me com tanta beleza.
  Ao abandono, um momento para reflectir.
  Bj

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your comment Manuel. Much appriciated!

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 18. Hoi Marianne,
  Wat is die Rode Wouw een prachtige vogel. Zeker als je hem ook nog mooi op de foto kan zetten.
  Weer een mooie blog
  groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hallo Marian, leuk dat je weer hebt genoten van je eigen paradijsje in Tjechie. Mooi afwisselend Blog. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ha Marianne!

  Fraai weer! Rode wouw gaaf in vlucht gepakt!

  BeantwoordenVerwijderen