vrijdag 10 januari 2014

'Dwaalgast' in de Groene Venen.

Die 'dwaalgast', wie of wat is dat nu eigenlijk?

Het begon allemaal met de Daurische Klauwier die in oktober in de Waverhoek ontdekt werd. Ik had een foto gemaakt van het vogeltje, net als vele anderen, en die foto op waarneming.nl geplaatst. Vrij snel daarna kreeg ik een e-mail van een journaliste van onze weekkrant 'De Groene Venen', of ze mijn foto mocht plaatsen bij een artikeltje over de ophef die de Daurische klauwier had veroorzaakt. Dat vond ik natuurlijk goed en ook erg leuk.

Het fotootje + artikeltje stond op 25 oktober 2013 op de voorpagina van onze weekkrant.Inmiddels was het journaliste Anja Verbiest duidelijk geworden dat ze te maken had met 'een vrouw met een passie'. Dát vond ze leuk, een vrouwelijke vogelaar die dan ook nog uit De Ronde Venen kwam, daar wilde ze meer van weten. Zo kwam het dat ze mij vervolgens vroeg of ze mij mocht interviewen voor haar twee wekelijkse rubriek 'Het verhaal van'. Een rubriek waarin mensen uit De Ronde Venen iets vertellen over hun hobby, passie of andere (bevlogen) bezigheden. 

Drie weken geleden was het zover en werd ik geïnterviewd door journaliste Anja Verbiest, en op de foto gezet door fotograaf Patrick Hesse. Vandaag, 10 januari 2014, staat het artikel in onze weekkrant 'De Groene Venen'.
Bijna iedereen die mij kent weet dat ik een zogenaamd 'dwaaloog' heb: mijn rechteroog dwaalt naar rechts. En niet een klein beetje..... Ik zei dus tegen de fotograaf dat hij mijn oog maar recht moest klonen , waarop hij heel slim zei dat ik maar met mijn rare oog in de telescoop moest kijken, zodat hij mijn goede oog normaal op de foto zou krijgen. Dat is dus gelukt.Al met al vond ik het heel leuk dat Anja mij wilde interviewen en natuurlijk hoop ik meer mensen aan het vogelen te krijgen :-). Het stukje is overigens ook online te bekijken op de website van De Groene Venen editie week 2, 2014.


Maar dat 'dwaaloog', dát heeft een vervolg. Ik stond namelijk al een tijdje op de wachtlijst voor operatie aan dat oog. En mijn 'dwaaloog' wordt dus vandaag geopereerd en rechtgezet. Althans dat is de bedoeling. Als het lukt, zal het wel even wennen zijn. Voor mij maar ook voor de mensen die mij kennen.
Om nog een tastbare herinnering aan 'hoe het was' te hebben, vroeg ik mijn man gisterenavond om nog even snel een foto te maken van mijn 'dwaaloog'. Die foto maakte mijn man met zijn smartphone en hij e-mailde hem vervolgens naar me met de titel 'Dwaalgast....'.

Oordeel zelf maar. Maar volgens mij klopt de titel van mijn blogje wel aardig ;-).


Allemaal bedankt voor het lezen en de reacties op mijn blogs. Ik hoop dat mijn oog snel herstelt en dat ik weer héél gauw kan vogelen, fotograferen en schrijven.


33 opmerkingen:

 1. wat is dat leuk en mooi het is een prachtige reportage geworden en je mag best wel eens in het zonnetje gezet worden want je maakt gewoon hele mooie serie,s.
  wij wensen je ook het allerbeste met je oogoperatie .en dat je daar straks heel veel plezier van gaat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Bas, lief dat je zo reageert. Inmiddels ben ik weer thuis maar voel me nog niet heel erg lekker. Afwachten hoe het oog zich herstelt. Voorlopig zal het wel een beetje magertjes blijven met mooie series maken, vrees ik.
   Nogmaals dank en een heel fijn weekend!

   Marianne

   Verwijderen
 2. Hoi Marianne,
  Wat fantastisch dat je met je foto en je verhaal in die krant bent gekomen. Mooi jezelf in actie en ook dat baardmannetje staat er natuurlijk erg mooi op. Toch altijd heel bijzonder om zo ergens in te komen staan.
  Maar wat een vervelende operatie heb je achter de rug meid..!! Ik schrok er wel van hoor. Laten we hopen dat de operatie geslaagd is en dat je oog goed en snel hersteld. Zodat je binnenkort weer op pad kunt en je mooie hobby kunt gaan uitoefenen.
  Ik wens je heel veel sterkte Marianne!!

  Lieve groetjes en een dikke zoen,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco, van zo'n fijne reactie knap ik echt wel een beetje op! Dank je.
   Ik vond het ook heel leuk, dat interview, je voelt je dan toch een soort vereerd. Net als toen met jouw foto die ze toen bij omroep Max hadden geplaatst, dat was ook een eer, alleen niet zo netjes gegaan wat dan weer heeljammer was. Ik was wel blij dat ik ook zelf een van mijn eigen foto's mocht kiezen om erbij te plaatsen, heel leuk.

   Nogmaals dank voor je meeleven met dat 'grmbl'(lelijk woord) oog ;-).

   Marianne

   Verwijderen
 3. Hoi Marianne,
  Wat een bijzonder blogje! van een foto in de krant naar een interview in diezelfde krant, geweldig, iets om heel trots op te zijn.
  En dan buig je met een mooie woordspeling ineens om naar je oog en je operatie, wat een spannend gebeuren. Ik lees hierboven dat je inmiddels thuis bent maar je nog niet echt lekker voelt. Ik wens je een voorspoedig herstel en vooral een heldere blik, met name natuurlijk op de vogels ;-)
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Loes,

   Jij ook bedankt voor je reactie. Inmiddels is de pijn iets minder na de nodige pillen. Ja, het kan gek lopen met zo'n 'dwaalgast'. Toch leuk dat het zo'n vervolg heeft in de krant.
   Samen met jou op ik op een heldere blik voor straks, duimen maar. Geniet van je weekend!

   Marianne

   Verwijderen
 4. Hoi Marianne,
  Wat mooi dat er een hele pagina in de krant aan jou gewijd wordt. Je staat er zelf heel mooi op achter je telescoop en de foto van de baardman is ook prachtig.
  Je zal wel blij zijn dat de operatie aan je oog achter de rug is. Ik wens je een heel snel en voorspoedig herstel zodat je weer snel kan vogelen en fotograferen.
  Veel groetjes, Elly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Elly. Inderdaad blij dat het achter de rug is. Gelukkig is het al wat beter dan gisteren. En inderdaad hoop ik dat ik weer snel kan vogelen, anders moeten ze me vastbinden; niets voor mij dat binnen zitten ;-).
   Je snapt het ongetwijfeld.

   Hopelijk tot weer eens in het veld.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 5. Bless you Marianne, hope you have a speedy recovery. It will be great to read again of the Red-brested Goose Woman's exploits.{:))
  Zegene u Marianne, hoop dat je een spoedig herstel. Het zal geweldig zijn om nog eens te lezen van de Rode-brested Goose Woman's exploits. {:))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy, my eye looks like a 'horror-eye' but I can see with it, so in a week or so I hope I can explore nice birds again. Nice you always try to understand what I'm writing and your answers in Dutch are quite good.
   Have a nice weekend.

   Kind regards,
   Marianne

   Verwijderen
 6. Hallo Marianne,
  Twee artikelen om trots op te zijn. Gefeliciteerd !!!
  Groeten, Huib

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Huib. Natuurlijk niet zo gaaf als een Blauwstaart ontdekken maar ach, je kunt niet alles hebben hè?!

   Fijn weekend,
   Marianne

   Verwijderen
 7. Wat jammer dat wij die krant hier nooit krijgen. Zo is het me ook niet opgevallen dat je in de krant stond, Marianne. Wat een ontzettend leuk vervolg van je foto. Dat is dan weer even een geweldige opsteker voorafgaand aan je operatie. Wel heel akelig natuurlijk, maar aan de andere kant ga je er toch ook vanuit er "beter" van te worden. Heel veel sterkte nog. Ik hoop dat je snel weer goed kunt zien en fotograferen. Het zal beslist wel wennen zijn met je "nieuwe" oog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Joke, dank je voor je reactie. Ja, ik vond het ook heel leuk dat dat kleine fotootje zo'n vervolg had. De vriend van de journaliste houdt ook van vogels en die is vervolgens met me mee op pad geweest naar de Sperweruil in Zwolle want daar wilde hij wel graag mee naar toe als ik zou gaan. Hij was al een beetje vogelgek maar nu hij door de telescoop heeft kunnen kijken (we zijn natuurlijk niet alleen naar die Sperweruil geweest) is hij ook gegrepen door het 'vogelaarsvirus'. Grappig hoe dingen soms kunnen gaan.

   En met m'n oog gaat het al wat beter dan gisteren.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 8. Ha Marianne,
  Geweldig leuk het artikel over de Daurische Klauwier. Een eer een terecht in het zonnetje gezet is het artikel over jouw passie! Het is een goed verhaal geworden en je staat er prima op! De foto, gemaakt door je man ook erg mooi! en de titel....eigenlijk prachtig. Ik hoop dat je een beetje geslapen hebt en minder pijn hebt. Ik vind het heel spannend. We spreken elkaar gauw.
  Lieve groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Maria, het was gezellig om je even te spreken door de telefoon. Tot gauw!

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 9. Hoi Marianne,
  De Groene Venen heeft van jouw verhaal een goed artikel gemaakt. Baardmannetje staat er ook heel mooi in. Leuk hoor, om op zo'n manier in de krant te staan.
  Ik hoop dat je snel van de pijnstillers af kunt en dat de oogoperatie goed geslaagd is.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Corrie, jij zult de krant waarschijnlijk zelf krijgen dus dan is het wat beter te lezen. Die Baardman heb ik thuis in het groot op canvas boven de bank hangen en ik kijk er elke dag nog met veel plezier naar.

   Het gaat vandaag al beter qua pijn, dus minder pillen ;-).

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 10. Heel leuk Marianne ,
  Maar het fijnste zou zijn dat alles in orde komt met je oog zonder al te veel trammelant !!!
  Beterschap en sterkte !!!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Annie. Dinsdag moet ik terug voor controle dus dan weet ik wat meer over of het al dan niet geslaagd is. De pijn is al minder, dat scheelt alweer.

   Gelukkig heb ik een ander oog dat het redelijk gewoon doet, zodat ik toch nog kan lezen en typen :-).

   Fijn weekend,
   Marianne

   Verwijderen
 11. Hoi marianne,
  wat een gaaf blog weer en wat leuk dat juist jij geïnterviewd werd :-)
  Als iemand ook iets van vogels weet ben jij dat wel. Bovendien heb je een pracht5ige voor en achtertuin hahaha..
  Maar ik lees dat je gisteren dus geopereerd bent aan je oog. Ik hoop dat dat alles goed gegaan is en je oog nu ook dan echt staat. Misschien een stomme vraag maar...... als je zo'n dwaaloog hebt kijk je dan ook "anders"? Ik bedoel het een recht naar voren want ik neem aan dat je wel "gelijk" ziet.
  Hoe dan ook, in ieder geval heb je de ingreep achter de rug en je hebt er een rubriek bij in een plaatselijk blad ;-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helma,

   Bedankt voor je altijd weer fijne reactie. Over dat dwaaloog het volgende: mijn linkeroog is leidend (dat staat recht en ziet meer). Ik keek dus in principe altijd met mijn linkeroog goed. Dat is ook mijn telescoop- en foto oog. Miet mijn rechteroog kan ik wel zien maar minder maar ik zag dus heel vaak twee verschillende dingen: dus het normale beeld recht voor mij en ergens rechts opzij nog iets anders. Uiteraard was ik daar al jaren aan gewend en soms is het wel eens handig om 'om de hoek' te kunnen kijken. Maar net zo vaak is het hinderlijk en je oog en hoofd worden er moe van. Het is nog afwachten of mijn beide ogen echt gaan samenwerken maar er is mij van te voren verteld dat die kans klein is omdat ik met mijn linkeroog gewoon veel beter zie. Maar ze staan dan in elk geval (hoop) ik recht en zie ik gewoon één beeld. Het hele herstel duurt 6 weken dus tot die tijd blijft het nog spannend.
   Hoe dan ook, mijn goede oog heb ik gelukkig sowieso nog ;-)

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor je uitleg Marianne,
   Ik hoop ook echt dat alles er goed uit blijft zien en misschien wen je wel aan het recht kijken met beide ogen. In ieder geval voor nu beterschap met het herstel :-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 12. Leuke blog, met een verrassend slot, heel veel beterschap na de operatie! Tot die tijd houden wij vogelvrienden die ganzen wel een beetje in de gaten.......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Paul, ik reken op je vwb de zwarte rotgans, de witbuikrotgans en desnoods de gewone rotgans. Sneeuw en dwergje in de regio moet ik nog dus dat is eigenlijk beter. En dan haal je me toch wel even op hè ;-)?!

   Fijn weekend!

   Marianne

   Verwijderen
 13. gratulerer , ikke ofte en få så stor oppslag i avisa !

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En nu maar hopen dat je rechteroog gewoon weer alle mooie vogels kan zien. Succes met het herstel en hopen dat je gauw weer naar buiten kan en alles nu nog beter ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Murk, inderdaad hopen dat ik gauw weer naar buiten kan om te vogelen, dat 'lang' binnen zitten is niet echt mijn hobby.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 15. Leuk hoor, zo'n artikel en al die positieve aandacht voor jou en je hobby. Benieuwd naar de foto van jou met een 'vast' oog...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerrit, dank je voor je reactie. Op die foto van een recht oog moet je nog even wachten, 't is nu nog een oog uit een horrorfilm ;-).

   Verwijderen
 16. Ich freue mich auf diesen Erfolg und wünsche ihnen eine gute Besserung. Grüsse

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Marianne, wat leuk zo'n artikel met jou en jouw vogel passie in de hoofdrol. Inmiddels is de operatie achter de rug, ik hoop dat alles goed is gegaan en dat je binnenkort weer op zoek kan naar de gevederede dwaalgasten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen