donderdag 10 oktober 2013

Vogels van 'edelmetaal'

Edelmetaal is iets wat over het algemeen mooi wordt gevonden. Goud, zilver en brons 'schitteren' ons dagelijks tegemoet. Sieraden en medailles worden er van gemaakt maar wie vogels kijkt wordt extra verwend. En helemaal gratis! In de natuur is het goud dat er blinkt als je kijkt naar de prachtige Goudplevier.

Goudplevier, winterkleed (Pluvialis apricaria)
In zomerkleed heeft de Goudplevier een zwarte buik, keel en gezicht maar zijn rug en vleugels blijven goud-gevlekt zoals op de foto van de Amerikaanse Goudplevier hieronder te zien is.

Amerikaanse Goudplevier, zomerkleed (Pluvialis dominica)

Of zijn familielid de Zilverplevier, beiden doen hun naam eer aan, vooral als de zon over hun kleed schijnt zijn ze letterlijk schitterend goud en zilver. Degene die ze hun Nederlandse naam gaf moet een mens zijn geweest die werkelijk oog had voor de schoonheid van vogels.

Zilverplevier, winterkleed (Pluvialis squatarola)
Helaas heb ik geen goede foto van een Zilverplevier in zomerkleed maar ook die heeft in de zomer een zwarte buik, keel en gezicht. Goud- en Zilverplevieren vind ik zelf vogels die hun naam echt eer aan doen als het licht goed op hun veren valt en je ze bekijkt door een goede kijker of telescoop, zíe je goud en zilver.

Er zijn nog veel meer vogels met een edelmetaal in hun naam. Afhankelijk van hoe je ze ziet, met welk licht en in welk kleed maakt het zilver of goud meer of minder te begrijpen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze blijven mij verwonderen en inspireren.

Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta)

De andere Zilverreiger, de Grote, is bij ons in de polder veel te zien, vooral in de winter en dus in winterkleed. Er zijn slaapplaatsen in de buurt waar tot wel 70 à 80 Grote Zilverreigers overnachten. Overdag zie je ze lang de slootjes in de weilanden staan, wachtend en speurend naar een smakeslijk maaltje.

Grote Zilverreiger, winterkleed (Ardea alba)
Grote Zilverreiger, winterkleed (Ardea alba)
Een bijzondere vogel in dit rijtje is de Goud-vink (even expres met een streepje ertussen zodat hij in het Engels 'juist' wordt vertaald), die heeft namelijk een zilveren glans op de rug en de vleugels. Iets wat mij altijd weer opnieuw betovert als ik hem zie (weg)vliegen. Vorig jaar heb ik daar een kort blogje met een gedicht over geschreven: Goudvink met een zilveren vlucht. 

Goud vink (Pyrrhula pyrrhula)
Over het Goudhaantje en het Vuurgoudhaantje ga ik het niet hebben, dat zijn weliswaar heel schattige en mooie vogeltjes maar (foto)frustratiesoorten voor mij.

Gelukkig zijn er soorten die zich wel gemakkelijk laten fotograferen zoals de Zilvermeeuw.

Zilvermeeuw, adult winterkleed (Larus argentatus)
Brons komt er wat bekaaid vanaf. Er bestaat een Bronskopeend. Een tijdje geleden was die ergens in Nederland 'twitchbaar'. Daar had ik dus geen zin in, ik heb er dus ook geen foto van.

De blog sluit ik af met een foto van een juveniele Jan van Gent. Ehhhh, edelmetaal???? Ja, toch wel. Hij heeft de kleur van tin, vroeger het 'zilver van de armen' genoemd.

Jan van Gent, juveniel (Morus bassanus)
Ik wil iedereen bedanken voor het lezen en kijken, ik ben blij met jullie bezoeken en reacties. Zelf heb ik wat achterstand, zowel in het maken van de blogs, als in het reageren. De klad zat er een beetje in. Gelukkig voor de vogelhobby komen de wintergasten inmiddels binnen. De Roodborstjes zingen hun zilveren liedjes en de eerste Kolgansringen heb ik afgelezen, altijd weer een goed begin van het najaar.

Een fijn weekend allemaal en vergeet niet omhoog te kijken :-).

23 opmerkingen:

 1. Een bijzondere benadering. Erg leuk.
  Ik dacht eerst bij het zien van de titel, er volgen foto's van standbeelden.
  groeten Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig blog, en wat een mooie soorten weer. En ik weet hoe het voelt als de klad er in zit met een blog maken :)

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Really amazing images Marianne.
  The Little Egret and the Bullfinch in particular are stunning shots.
  Complimenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Pájaros en la tierra, en el mar y en el aire... Todos maravillosos. Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Leuk gevonden, dat edelmetaal. En er ook een leuke blog van gemaakt. Je uitleg is voor mij vaak heel leerzaam.
  Ik vind het heel bijzonder dat sommige vogels zo sterk van uiterlijk kunnen veranderen.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Marianne, dat is ook toevallig dat we beiden goudplevier en zilvermeeuw in onze laatste blog hebben. vooral die goudplevier is toch best bijzonder want die zie je niet zo vaak. Leuke en originele blog van jou met de edelmetaal-vogels. Prachtige foto's zitten erbij zoals de vliegende jan-van-gent en de drie plevieren.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is niet altijd goud, wat er blinkt...Die Goudvink (in het Engels: Bullfinch) is dus een original net als trouwens de Putter (Carduelis carduelis, in het Engels: Goldfinch). Maar dat is mijn afwijking. Geweldig om al deze edelmetalen langs te zien komen. De foto van de Grote Zilverreiger maakt mij bijna jaloers, want die heb ik nog nooit in het echt gezien. Superleuke blog, Marianne. Ik zal gauw zelf weer wat publiceren (ben bezig met een blog over de Smient, trouwens).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Marianne,
  wat weer een mooi blog! Niet eenvoudig trouwens om er een passend verhaal bij te vertellen, maar dat is jouw uitstekend gelukt.
  Fijn weekend.
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Marianne, het is een geweldig mooie blog geworden. Mooi gekozen thema en genoeg keus voor jou er je mooiste platen bij te zetten.De goud- en zilverplevier en het overzeese neefje zijn beauty's (door de scoop en hier) en helemaal met je eens dat de bedenker van de NL-namen een ware vogelkenner, -genieter en crea moet zijn geweest. Heel jaloers op je beeldschone kleine zilverreiger en de goudvink. De jonge Jan van Gent is supergoed van je gevonden: het is puur tin! Ga nu door jou die beesten nooit anders meer zien als van tin ;-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wieder ganz besonders schöne fotos. ich erfreu mich an deinem blog !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sjonge Marianne wat zijn er toch een prachtige vogels hé ,
  En je hebt mij weer laten genieten van dit alles top !!
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tjonge Marianne, wat kun je er toch ontzettend leuk bij vertellen. Geweldig idee om zo'n onderwerp te nemen.
  Je foto's mogen er ook zijn. De eerste is al meteen een topper.
  Heel origineel en mooi blogbericht.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marianne,
  Wat een bijzonder mooie foto's heb je weer weten te maken.
  Prachtig om al die verschillende vogels zo te zien, zelfs vliegend!!
  Dat goud vinkje vind ik echt helemaal te gek. Prachtig die kleuren op zijn borst.

  Groetjes en een heel fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Marianne, herkenbaar, dat er af en toe de klad in komt, af en toe heb je het gewoon even nodig om wat rust en afstand te nemen. Maar je bent er weer met een fantastisch blog, leuk thema, en prachtig uitgewerkt.
  Goudplevier en kleine zilverreiger stelen voor mij de show, en ja, ook de Jan van Gent natuurlijk, reuzeknap geschoten!

  Fijn weekend en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Very very beautiful. Your photos are truly breath-taking, Marianne.
  Best wishes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je bent niet de enige met achterstand, Marianne. Ik loop ook dagen achter. Maar terug naar je blog. Wat een origineel idee om de vogels zo te laten zien. Ik heb er nooit zo blij stilgestaan dat ze veel namen van edelmetalen hebben. Maar je hebt helemaal gelijk. Ik blijf de zilverreiger toch wel erg mooi vinden. Best een wat gewonere soort (de grote) tegenwoordig. Je laatste foto vind ik echt super. Haarscherp. Geweldige foto's allemaal. Fijne (natte) zondag. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Marianne,

  wat een geweldige leuke titel voor je blog :-)
  Echt super gevonden en ook heel origineel. Het zijn ook inderdaad vogels van "edelmetaal".
  Er zijn er dan ook nog hele wat als ik dat zo lees en bekijk. Hele mooie platen zijn dit.
  Vandaag is het geen fotoweer maar het zien van dit soort platen is ook genieten van de natuur :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Marianne
  Goed en Zilver. Het ligt zomaar voor het oprapen, buiten, voor diegenen die het weten te zien. Mooi om zo een thema uit te werken.
  Met een groet, Sjerp

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beautiful birds Marianne. You really have the touch to photograph them! My favorit one is #3, stunning picture. The last one in flight is perfect too but they all are. Hope you are well; I've started a new job two weeks ago so I have less time for blogging . :( But now that my training is over I will have a little more time. Have a nice week!
  Kind regards, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 20. heb even lekker je blogjes bekeken, hele mooie foto`s weer! Groetjes,Raym

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mijn complimenten voor zoveel prachtige opnames....... ik bekijk dit met plezier.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen