zaterdag 24 augustus 2013

Het laatste avondblog

Hier zit ik dan tijdens mijn laatste avond van onze vakantie in Tsjechië. Het werd tijd voor een blog maar ik wilde eerst gewoon lekker genieten van ons verblijf hier.
Op 2 dagen na hadden we prachtig weer, heb ik heel veel gezien, iets minder gewandeld en ontzettend veel gelezen in de zon. Wandelen kon minder goed omdat het water in het meer zo hoog stond dat ik er niet langs kon lopen én niet naar mijn roofvogelhotspot kon. Heel jammer maar niets aan te doen. Gelukkig was het veld voor ons huis nog niet gemaaid toen we aankwamen en daar was veel moois te zien. Een kleine greep uit wat daar vloog:

Bloedrode heidelibel man (Sympetrum sanguineum)
Bloedrode heidelibel vrouw (Sympetrum sanguineum)

Bloedrode heidelibel setje (Sympetrum sanguineum)
Op de foto hierboven en hieronder zijn de heidelibellen eitjes aan het afzetten. Ze vliegen dan in tandem steeds op en neer, op en neer. Bij het neergaan laat het vrouwtje haar eitjes vallen. Op de foto hieronder (gemaakt voor het gedrag, niet voor het mooi) heb ik het mannetje 'losgeknipt' van het vrouwtje en zie je de eitjes uit haar legschede komen.

Bloedrode heidelibel vrouw (Sympetrum sanguineum) eiafzettend.
Bloedrode heidelibel setje (Sympetrum sanguineum)
In eerste instantie waren er dus beestjes volop, vooral vlinders. Drie dagen na aankomst werd het veld gemaaid, erg jammer. Gelukkig heb ik de eerste dagen diverse foto's kunnen maken.

Kleine vuurvlinder (Lycaena phlaeas)
Klein koolwitje (Pieris rapae)
Icarusblauwtje (afwijkend, zonder oranje vlekken) (Polyommatus icarus)
Gele Luzernevlinder (Colias hyale)
Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)

Bruine vuurvlinder man (Lycaena tityrus)
Bruine vuurvlinder vrouw (Lycaena tityrus)
Bruine vuurvlinder vrouw (Lycaena tityrus)
Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris). Hij doet zijn naam eer aan ;-)
Bij gebrek aan wandelen bij ons eigen meer, zocht ik een paar andere plekken op waar ik graag kom. Een klein meertje waar altijd van alles (in de buurt) zit. Ik zag daar Draaihals, Grauwe Klauwier, Paapje etc. Wel allemaal telescoopwerk. Toen ik aan de rand van het watertje ging zitten om libellen te kijken werd ik zoals altijd weer betoverd door de prachtige Kempense heidelibel.

Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)

Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)

Kempense heidelibel (Sympetrum depressiusculum)
Terwijl ik me zat te vergapen plofte er iets naast me in de oever wat met dezelfde snelheid weer verdween van de schrik: een IJsvogeltje. Dat was lang geleden dat ik die gezien had en ik zocht de plas af en vond hem terug. Even later vond ik er nog een. Ik verstopte me een beetje achter een boom en kon een enkele acceptabele foto maken.

IJsvogel (Alcedo atthis)
IJsvogel (Alcedo atthis)
Omdat ik nu wist waar ze zaten, ging ik de volgende dag terug met mijn camouflagekleedje. Daar heb ik dus uren voor Jan *** onder gezeten. Geen IJsvogel meer te zien of te horen.
Na dat aantal uren ging ik stijf gezeten maar wat aan beweging doen en liep wat verder in hetzelfde gebied rond. Meestal vind ik hier Boomkikkers en dat was nu ook zo.

Boomkikker (Hyla arborea)
Er vloog een gezin Bruine Kiekendieven rond waarvan de jongen aan het oefenen waren met overgooien. Het was te ver weg voor foto's maar pa kwam wel redelijk dichtbij overzeilen.

Bruine Kiekendief man (Circus aeruginosus).
Uiteraard was ik ook veel thuis en in de tuin hadden we uiteraard ook bezoek van zowel vogels, als van onze 'huis'eekhoorn die zich 90% van de zonnepitten toe-eigende.

Boomklever (Sitta europaea)
Ringmus (Passer montanus)
Groenlingen (Carduelis chloris)
Groenling, jonge vogel (Carduelis chloris)

 En dan dus de Eekhoorn. Wij noemen ze al jaren Eethoorntjes want ze kunnen er wat van! Ik zag hem de afgelopen dagen gewoon steeds dikker worden.

Eekhoorn (Sciurus vulgaris)

Eekhoorn (Sciurus vulgaris)

Eekhoorn (Sciurus vulgaris)

Eekhoorn (Sciurus vulgaris)
 Na het eten had hij ook wel eens dorst en slurpte de rand van de veranda af.

Eekhoorn (Sciurus vulgaris)
Een filmpje over dezelfde Eekhoorn die naast mijn stoel zit te eten vind je hieronder.Om niet de hele vakantie in een blog te zetten laat ik het voor nu hierbij. Ik heb nog genoeg voor een tweede blog. Over bijvoorbeeld de prachtige nachtvlinders die ik heb gezien zoals het Koperuiltje.

Koperuil (Diachrysia chrysitis)
Maar liefst meer dan 50 soorten nachtvlinders heb ik gezien, gewoon bij huis met mijn 'nieuwe' nachtvlinderbak. Maar daarover dus later meer. Net als over de Visarenden, de zonsondergangen en een experimentje met nachtfotografie.

Iedereen bedankt voor het lezen en kijken van en naar deze lange blog. En natuurlijk voor de vele leuke reacties op mijn vorige blog over de (donkere) Pimpernelblauwtjes!

27 opmerkingen:

 1. Lots of really fabulous images Marianne. The Kingfisher is just brilliant.
  Veel echt fabelachtige beelden Marianne. De ijsvogel is gewoon briljant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you Roy. I was happy to see them for it was a while ago. But the next day I waited there for hours.... without Kingfishers ;-).

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 2. Via Twitter: Weer als vanouds mooi! Zeker het verhaal achter de eethoorn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aan het beging dacht ik: dit is mijn blog. Want recent heb ik de bloedrode heidelibel voor het eerst gezien en onlangs weer eens een kleine vuuvlinder. Maar naar mate ik meer naar beneden scrollde werd het veel meer jouw blog. Geweldige platen en leuk om een rode eekhoorn in aktie te zien. Die zijn hier in het VK zeldzaam (door de grijze verdreven). Ik kijk uit naar je nachtvlinder blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Great and interesting.
  Yours. Have a nice day.

  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Great framing. Which telephoto lens do you use?
  All the best costa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Costa, thank you for your comment.

   I use the Canon 40d (or sometimes 7D)body with the 100-400 mm 4.5-5.6 L IS USM lens for telephoto's and the Canon 7D body with the Sigma 150 mm 2.8 APO Macro DG HSM for macro photography.

   Regards,
   Marianne

   Verwijderen
 6. Zoooooo Marianne ik heb weer veel bij geleerd met je uitleg en de grote serie !!
  bedankt voor je show !
  groeten Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Marianne,
  Wat een serie, prachtige vlinders, mooie libellen, die ik hier nog nooit heb gezien, vogels met als topper natuurlijk die prachtige ijsvogel, vooral de eerste foto is super, en dan die schattige eekhoorntjes. Erg leuke blog.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit is geweldig mooi,je zou toch zo.n tuin hebben geweldig wat je allemaal gezien hebt .dit is niet te geloven, wat mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je zo dichtbij huis veel gezien, een prachtig veldje wat de mensen weer veel te snel om maaien, gelukkig was je de eerste dagen er snel bij. En je ijsvogel, pracht vogeltje, jammer van de volgende dag, gaat vast goed komen.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Terwijl ik zo naar je blog zit te kijken, Marianne, bedenk ik dat ik me daar ook prima zou vermaken. Voor ieder wat wils, zo te zien. Wat een vlinders. Daar zou ik alleen al een week zoet mee zijn. Prachtig, prachtig, prachtig! Nog een week voor die schitterende Kempense heidelibel, 1 week voor de eekhoorn (zóóó lief) en dan heb ik die fantastische ijsvogel nog niet eens gehad. Kortom: ik heb meer dan genoten van je blog. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Joke,

   Bedankt voor je reactie. Ik weet zeker dat jij je daar prima zou vermaken en je hoeft er amper voor weg of hooguit een klein stukje! Misschien een ideetje om er eens (een korte) vakantie naar toe te gaan? Het is maar 8 uur rijden. Eén van mijn buren had in de winter 15 pestvogels in de tuin, ook erg leuk. Als je ooit meer informatie wil voor een evt. verblijf, dan e-mail je maar.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
  2. Bedankt, Marianne. Ik hou het in gedachten. Kan op 't ogenblik weer helemaal niet lopen. Zucht..... Groetjes, Joke

   Verwijderen
 11. Leuk, huisje boompje beestje, ofwel alles wat groeit en bloeit in je directe omgeving.
  Een mooie spreiding. groetjes Huib

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ich weiss gar nicht was ich schreiben soll, so viele schoene und perfekte fotos. Das eichhörnchen ist natürlich besonders niedlich :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Marian, heerlijk alles in de buurt. Het moet een paradijs voor je zijn. Mooi vastgelegd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ich möchte in Tschechien Urlaub machen.... dort schaint die Natur wunderbar... grüsse.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een geweldig mooi blog Marianne :-)
  Ik zit hier werkelijk e genieten van al dat moois wat je hier laat zien.
  Vlinders, libellen, Kiekendief, bruine vuurvlinder
  en zowaar gewoon een ijsvogeltje. Bovendien ook nog een boomkikker
  en andere vogeltjes. De eekhoorn vind ik helemaal super. Die staat hoog op
  mijn wensenlijstje om ooit eens te kunnen fotograferen. Ik kan niet zegen wat ik de mooiste
  foto vind, want ze zijn allemaal mooi. De eitjesafzettende libel is ook heel mooi en die zie je nu inderdaad met grote aantallen boven het water zweven.
  Een dik compliment Marianne.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bizar, hier staat het water overal veel te laag en daar kun je niet langs het meer.
  Jammer dat je de roofvogelspotplek niet hebt kunnen bereiken. Maar dat het er goed toeven was, en je toch wel met krullende tenen hebt rond gestruind is duidelijk in dit blog! Wat een juweeltjes van vogels, vlinders er pracht eekhoorn. De bruine vuurvlinder en het hooibeestje zijn wel heel mooi op de foto gezet, kwijl!! Geelsprietje-eigenwijs is trouwens ook erg geslaagd. De uitleg en beelden van de ei-afschuddende heidelibellen zijn geweldig! Filmpje was boeiend en vermakelijk. En al kreeg je geen 2e kans op de IJsvogel, hij staat er goed op en het moment was vast geweldig! De koperuil smaakt naar meer. Ik ben benieuwd naar je volgende blog.
  groet, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Marianne,
  prachtig verslag en leuk verteld.
  Voor niks ergens volop in de 'camouflage liggen', komt mij (heel) erg bekend voor.
  Je hebt trouwens van het ijsvogeltje toch erg mooie foto's kunnen maken. Compliment.
  Groet uit Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Brilliant photography, my favourites are the Red Squirrel and Kingfisher, superb.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat heerlijk dat je in je vakantie al deze leuke foto's heb kunnen maken, en zo gevarieerd ook, super van die ijsvogel maar ook helemaal leuk vind ik de eekhoorn, echt geweldig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Beautiful pictures, especially the butterflies and the "heidelibel" they really are gorgeous. Of course, the birds are great too; the kingfisher is gorgeous, beautiful light on sharp colors!
  Again, I could not read your text because the translator is not working. :(
  I hope you are well; I have less time because I am looking for work now that my son is back at school. :)
  Have a great weekend!
  Warm greetings, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Marianne,
  als ik deze serie zo bekijk dat denk ik dat je een fantastische vakantie gehad moet hebben, maar dan lees ik dat het op het gebied van natuurbeleving toch niet helemaal zo was zoals je je had voorgesteld. Maar lekker lui lezen is ook vakantie ;-)
  Je begint al meteen met een schitterende bloedrode heidelibel en dat wordt het nog interessanter met vliegende tandem en eitjes, geweldig, die eitjes, heb ik nog nooit ergens gezien.
  Prachtig zonlicht in de vleugeltjes van de kempense heidelibel, en ja, het is allemaal te veel om op te noemen, ijsvogel, boomkikker, eekhoorn, je zit daar echt in een paradijs!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Leuke diverse fotos, met liefs, Louisette en golden retriever

  BeantwoordenVerwijderen