maandag 29 juni 2020

Nachtleven

Ik had 2 weken vrij en daarom stortte ik me eens flink in het nachtleven. Een aantal van jullie zal nu wellicht zijn/haar wenkbrauwen fronsen en zich iets afvragen. Nachtleven? Zij? Nu?

Hét nachtleven is aan mij niet besteed, dus tot zover niets aan de hand. Wat zich afspeelt als nachtleven in de natuur vind ik dan wel weer leuk en met name de groep nachtvlinders. Al heel wat jaren heb ik een nachtvlinderbak en die krijgt als ik vrij ben vaker aandacht. Elke avond gaat de nachtlamp boven de bak aan en de volgende ochtend (en soms 's avonds laat) bekijk ik wat er zoal in de bak is gekomen. Natuurlijk zijn er veel voorkomende soorten die je regelmatig terugziet maar nu had ik toch echt een heel mooi en nieuw motje in de bak. Slechts 1 cm klein en prachtig van kleur en tekening. En de naam maakt het nog mooier want het beestje heet Naaldkunstwerkje. Prachtig toch?

Naaldkunstwerkje (Bisigna procerella)
Zo'n kunstwerkje kan mij echt verwonderen. Een paar jaar geleden heb ik eens wat blogs geschreven over 'De pracht van de nacht', waarin ik ook bijzondere nachtvlinders uitlichtte.

Wat kwam er nog meer in de bak: veel, heel veel. Hieronder een kleine selectie.

Bonte brandnetelmot (Anania hortulata)
Koperuil (Diachrysia chrysitis)

Grijze stipspanner (Idaea aversata)

Donker brandnetelkapje (Abrostola triplasia)
Grote Meelmot (Pyralis farinalis)
Bovenstaande foto is helaas niet scherp. Dat gebeurt vaak met vlinders die in de bak zitten, ze zitten half verstopt en ik heb weinig licht. Ondanks een groot diafragma krijg ik geen goede sluitertijd en ook het grote diafragma helpt zeker niet om meer scherptediepte te krijgen. Flitsen heb ik ook geprobeerd maar geeft ook geen goed resultaat. Ik doe het met wat ik heb en de kleuren van deze mot vond ik mooi.

Onderstaande mot kwam ik onderweg tegen.

Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella)
Ik had totaal de afgelopen 9 nachten 32 verschillende nachtvlinders. Zelf vind ik het een leuk resultaat.

Overdag loop ik ook rond te tutten en vlinders, insecten en vogels te kijken tijdens het wandelen. Veel Bruine zandoogjes en Hooibeestjes maar ik vond ook 3 verschillende dikkopjes die erg op elkaar lijken. Zoek de verschillen:

Geelsprietdikkopje (Thymelicus sylvestris)

Groot dikkopje (Ochlodes sylvanus)

Zwartsprietdikkopje (Thymelicus lineola)
Op een plekje dat ik vaker bezoek in de zomer waren zoals altijd de Bosbeekjuffers aanwezig. Er zijn er altijd wel veel maar dit keer was het echt een feest van dansende juffers, zo rond de 80 exemplaren zwierven rond en boven een beekje. Gelukkig gaan er ook een aantal langs de kant in struiken zitten.

Bosbeekjuffer man (Calopteryx virgo, m)

Bosbeekjuffer vrouw (Calopteryx virgo, f)
Om de blog af te sluiten heb ik een vogeltje, of eigenlijk vogeltjes. Het dorp zit vol met Zwarte roodstaarten waaronder veel jonge vogels. Die lieten zich gisteren leuk fotograferen.

Zwarte roodstaart, juv. (Phoenicurus Ochruros)

Zwarte roodstaart, juv. (Phoenicurus Ochruros)
Ook een van de ouders kon ik fotograferen. Het had net zwaar geregend maar behalve dat zie je ook dat oudervogels het 'zwaar' hebben in de tijd dat de jongen moeten opgroeien. Bij deze vogel zie je dat de staart behoorlijk afgevlogen is. Ze moeten om de haverklap insecten vangen om hun hongerige kinderen te voeden.

Zwarte roodstaart (Phoenicurus Ochruros)
Verschillende keren hoorde en zag ik de Europese kanarie, dat is een heel leuke waarneming maar het beest ging alleen maar recht boven me zitten, die liet zich dus niet leuk fotograferen ;-). Voor betere foto's, zoek op internet. Eigenlijk vind ik de zang van deze vogel het leukste, het gaat razendsnel en het hele lijfje schudt mee tijdens het zingen.

Europese kanarie (Serinus serinus)
Tijdens mijn wandelingen heb ik ook veel andere insecten gezien, de zweefvliegen beginnen te komen maar die komen in een ander blog wel aan de beurt. Voor nu bedankt voor het lezen en bekijken van mijn blog.

zaterdag 23 mei 2020

Genieten van het voorjaar

De afgelopen anderhalve maand ben ik, net als velen van ons, veel in en om het huis geweest. Soms een klein ritje in de omgeving naar een van de plasdrasgebiedjes in de buurt zoals de Groene jonker waar ik langs de dijk mooie waarnemingen kon doen op de plas en waardoor ik niet de (smalle) paden op hoefde.

De berm bij het gemaal is prachtig en staat vol met kool- en raapzaad, fluitekruid, dovenetel etc.


Terwijl ik met de telescoop op de plas sta te kijken is een Grasmus continu naast me aan het baltsen. Heerlijk om dat leuke vogeltje weer te horen en te zien.

Grasmus (Sylvia communis)
In het plasdras zelf is het ook druk; Groenpootruiter, Kemphaan, Grutto, Kluut, Kleine plevier, Geoorde fuut, Regenwulp, Wulp en alle soorten eendjes. Een genot om er een kleine twee uur in alle rust te staan en te genieten.

In 2 andere plasdras gebieden zijn 2 paartjes Steltkluten aanwezig. Ze zijn eigenlijk niet te fotograferen want ze zitten op een enorme afstand maar leuk is het wel dat ze weer in de omgeving zijn want ze blijven toch een beetje zeldzaam. Tijdens een wandeling zingt er ineens vlak naast me een Fitis vanuit de rietpluimpjes.

Fitis (Phylloscopus trochilus)
Een Kleine plevier is aan het foerageren en baltsen. Ik heb er een filmpje van gemaakt. Je kunt het filmpje het beste op volledig scherm bekijken.


In de tuin barst het van het leven. In de vijver zit een kikker en heb ik Vuurjuffers eitjes af zien zetten.

Vuurjuffer (m/v) (Pyrrhosoma nymphula)
En een close-up van het vrouwtje.

Vuurjuffer (v) (Pyrrhosoma nymphula)
De Turkse tortel zijn 6 dagen na het uitvliegen van de jongen aan hun 2e broedsel begonnen, dat belooft nog wat. Het zouden gemakkelijk 4 broedsels kunnen worden dit jaar.

Er zitten veel Huismussen die, hoe handig, de bladluizen van mijn klimrozen af eten. Ook kwamen er twee Ringmusjes in de tuin eten, dat is dan weer een aparte soort zo in de woonwijk.

Huismus (Passer domesticus)

Huismus (Passer domesticus
Huismus (Passer domesticus)
Ringmus (Passer montanus)
Dan zag ik voor het eerst een Geblokte glasvleugelwants, wat een mooi beestje. Helaas geen topfoto maar hij geeft toch een goed beeld van de mooie kleuren.

Geblokte glasvleugelwants (Rhopalus subrufus)
In april had ik kleine paarse met roze tulpen bloeien. Daar heb ik nog wat mee lopen stoeien, vooral omdat de wind nogal eens roet in het eten gooide. Natuurlijk had ik er een af kunnen knippen en mee naar binnen kunnen nemen maar dat gaat me dan net te ver. Twee gewone plaatjes, een close-up en een paar low key plaatjes.

Tulp

Tulp

Tulp

Tulp
Ook heb ik inmiddels al veel insecten gezien en ik heb er zeker ook foto's van. Daar wil ik nog wel wat meer mijn best op doen de komende tijd dus die komen vast in een volgend blog.

Allemaal bedankt voor het lezen en kijken!
dinsdag 12 mei 2020

De Turkse tortels, van broeden tot uitgevlogen jongen.

In mijn vorige blog schreef ik al dat er naast de voordeur Turkse tortels (Streptopelia decaocto) aan het broeden waren boven op een nestkastje.

Ergens tussen half en eind april kwamen er twee jongen uit het ei maar het duurde een tijd voor ik ze kon zien. Vanochtend zijn ze uitgevlogen maar ze zitten nog lekker in de tuin en worden nog gevoerd.

Van de hele periode heb ik wat foto's en filmpjes gemaakt. Zie hieronder.

Het begon rond 7 april.
5 mei, twee koppies boven het randje uit.


6 mei, het gaat hard. Echt knap zijn ze nog niet vind ik...

9 mei 2020, ze groeien als kool en hebben in een paar dagen echte veren.10 mei 2020, nieuwsgierig zijn ze inmiddels ook. Zodra ik de deur uitstap komen ze over de rand kijken.


12 mei 2020. Vanochtend zijn ze uitgevlogen maar ze zitten nog in de tuin.

Veel poetsen en vleugels strekken.
En natuurlijk eten, eten, eten. Het eten dat ze krijgen heet 'duivenmelk'. Het is een soort melkachtig prutje dat in de krop van de oudervogel wordt gemaakt.

En daarna is het goed rusten.


Een van de twee jonge tortels is slimmer dan de andere, hij of zij begrijpt waarvoor een stoel dient.Ik heb een filmpje gemaakt vanaf het begin tm vandaag, daarop zie je het voederen en het poetsen natuurlijk beter en leuker. Dus wie het leuk vindt kan hier kijken.


Bedankt voor het bezoek aan mijn blog!