dinsdag 20 november 2018

Droomvogel....

Vandaag een droomvogel gezien: de Notenkraker. Wat een plaatje, wat een heerlijk meewerkende en gezellige vogel en wat een lief smoeltje. Ik ben nog euforisch...

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)
Het was een van mijn grote vogelwensen: een Notenkraker zien. Zo'n vogel die je bij het doorbladeren van je vogelgids telkens weer tegenkomt en dan denkt; oooh, die wil ik ook zien, zucht.

Een appje van een vogelvriendin uit Brabant deed mij opschrikken tijdens het postfietsen. Er zat dus écht een Notenkraker in Nederland en hij was bijna aaibaar. Ik werd er een soort chagrijnig van want ik moest nog werken en het was ook nog koud en naar fietsweer, bah.

Maar soms helpt het geluk een handje. Terug op het depot waar ik de post voor mijn tweede wijk ging ophalen waren een paar collega's aanwezig. Die weten dat ik (vogel)gek ben en dat ik weleens hysterisch doe als er een 'harde' soort in de buurt is. Nu vertelde ik dus ook dat er een Notenkraker zat, niet in de buurt maar Wageningen is te rijden in een uur. Eén van mijn collega's had wat weinig werk dus ik greep de gelegenheid aan om hem wat extra werk te bezorgen en mijzelf daarmee een bijna vrije middag :-D. Ik kon naar de Notenkraker!
Meteen Maria gebeld dat ik eraan kwam, die was wel een beetje beduusd want eerder hadden we afgesproken om te wachten tot woensdag (met het risico dat de vogel gevlogen zou zijn) vanwege tijdgebrek. Uiteraard vond ze het wél een heel goed idee om meteen te gaan en zo geschiedde.

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes) op het balkon

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes) op het balkon
Ter plaatse zagen we het juweeltje vrijwel direct. Hij zat op dat moment op een balkon waar hij blijkbaar van pinda's zat te snoepen. Even later vloog hij vlak voor ons het gras in om daar wat nootjes te verstoppen en wat rommeltjes te verplaatsen. Ongelooflijk, zo dichtbij.

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)
Een paar minuten later vloog hij weer terug naar het balkon om vervolgens om de hoek weer naar beneden te vliegen waar hij heel lang rond bleef scharrelen, eten, stukje hippen, lopen, rennen, eten, hakken... Hij liep zelfs tot tegen mijn voeten aan!

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)

Notenkraker (Nucifraga caryocatactes)
Het was echt DE Droomvogel die ik had gedacht dat het zou zijn, dat guitige koppie, die prachtige witte druppeltjes op zijn verder diepbruine verenpak. Zó mooi!De Notenkraker komt normaal voor in (noord)oost- en midden Europa, maar dus ook Siberië en oost-Rusland. Het is een zeer zeldzame dwaalgast in Nederland. Hij is zo groot als een Gaai en is ook lid van de familie kraaien, de snavel lijkt ook op die van een Zwarte kraai.

Maria en ik hadden samen een topmiddag én ik had eindelijk weer eens iets om op de blog te zetten :-)!


Bedankt voor het lezen en kijken.


39 opmerkingen:

 1. Waanzinnig, wat mooi. Jaloers? Jaaa. Maar erg blij voor jou dat je hem eindelijk hebt te pakken. Ik moet nog even wachten hij blijft op mijn verlanglijst staan. Wat is ie mooi en wat heb je er een fantastisch blog van gemaakt. Het filmpje is ook helemaal top. Gefeliciteerd met deze lifer.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Frans! Gelukkig zit hij er vandaag weer dus ik ga duimen dat hij er morgen voor jou ook nog is. Volgens mij is die kans best groot want hij heeft het daar zo te zien prima naar zijn zin.

   Verwijderen
 2. Mooie beloning na een dag in de snijdende koude wind werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Good morning Marianne: It is wonderful to see you blogging again. As for not visiting my blog for a while don’t even give it a second thought. Your own last two blogs were about wonderful species, first the Wryneck and now this Nutcracker. And best of all you managed to get some great photographs of both birds.i am very happy to hear that you and Maria are still birding together. Perhaps one day the two of you will come to Ontario and I will be your personal guide and show you lots of wonderful birds here.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you for your kind and understanding message David. Nice to read that you enjoyed te last two blogs so much.
   Maybe we'll meet one day and that for sure will be fun. In the meantime we enjoy eachothers blogs and adventures, which is also great.

   Verwijderen
 4. Ik had al diverse foto's voorbij zien komen op facebook, maar ik moet zeggen dat die van jou tot nu toe de mooiste zijn. Ik dacht dat-ie in een weiland zat, maar zo te zien is dit bij iemand in de tuin? En dat-ie zo tam is verbaast me wel een beetje. De enige keer dat ik er eentje zag (Zwarte Woud), was -ie meteen weg... Hij zit er volgens mij nog steeds, dus het zal wel een blijvertje zijn. Ik neem aan dat het daar nu een grote drukte is van vogelaars en fotografen? In ieder geval heb jij de buit binnen. Gefeliciteerd!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, bedankt voor je bericht. Hij zit niet in een tuin hoor. Er is een soort appartementencomplexje naast een flink stuk gras met bomen maar ook een stukje bestrating langs de appartementen. Hij verstopt met regelmaat nootjes in het gras en rommelt wat met blaadjes en eikeltjesrestjes.
   Leuk beestje en bedankt voor je complimenten :-).

   Verwijderen
  2. O ja, dat hij zo tam is is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat de vogel uit een gebied komt waar geen of nauwelijks mensen zijn, ze zijn daardoor niet bang voor mensen. Dit zie je ook vaak bij Pestvogels of ander erg noordelijke soorten.
   En het was er gelukkig geen gekkenhuis, er was een man of 20 dus dat was te doen want ik houd er ook niet van om met 100+ mensen op een vogel te staan kijken.

   Verwijderen
  3. Ik heb inmiddels begrepen dat 'alle' hier overwinterende notenkrakers tam zijn. Ik heb ook de foto's op waarneming gezien van de gebruikelijke gekte rondom een zeldzaam vogeltje. Ik hoop dat-ie nog wat langer blijft en dat het wat rustiger wordt. Hij zit nota bene bijna bij mijn zwager in de voortuin....

   Verwijderen
 5. Hoi Marianne,
  Wat super dat je deze prachtige vogel zo hebt weten te fotograferen. Fantastisch ook om hem dan zo close in beeld te hebben.
  Gelukkig dat je niet voor niets dat stuk hebt moeten rijden en dat je hem gezien hebt.
  Een hele bijzondere vogel en zo mooi!! Jouw vogelhart moet wel even flink geklopt hebben in al die consternatie.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco, hahaha, mijn vogelhart maakte gisteren inderdaad overuren. Net als die grijns op mijn gezicht die er bijna niet af te bikken was!

   Verwijderen
 6. Ha Marianne,
  gaaf dat jouw spontane actie zo goed uitpakte. Je hebt hem mooi van dichtbij kunnen zien en dat heeft je prachtige foto's opgeleverd. Je openingsportret is beeldschoon; foto 6 is ook een topper. Extra complimenten voor het filmpje.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Corrie,

   Eigenlijk zijn spontane acties best vaak goed, al denkt niet altijd iedereen daar zo over ;-). Maar ja, ik ben nu eenmaal impulsief en het leverde me dit keer een paar heerlijke uurtjes op.

   Verwijderen
 7. Hoi Marianne - vogeltwitch- notenkraker-vriendinnetje :-)
  Wat was het een feest en lekker spannend of die Kraker er nog wel zou zitten als we daar waren. Ik durfde het onderweg zowat niet te checken..Alles zat mee, het mocht gewoon.. En wat een super schattig eigenzinnige mooie droomvogel! Zo voor je voeten!! Iedereen daar zat stilletjes te lachen omdat hij zo tam was. Je foto's zijn geweldig gelukt en het filmpje om te kwijlen. Je hebt dat leuke gedrag prachtig vastgelegd. We blijven nog ff nagenieten!! Mijn blogbeichtje komt later, maar staat al in de steigers!
  Lieve groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai vogel-twitch en sowieso vriendinnetje, het was weer als vanouds leuk. Wat hebben wij toch al veel meegmaakt samen (op vogelgebied) en wat is het inderdaad vaak spannend of we hem, de vogel, gaan zien. Dat hoort ook wel bij de hobby en de ontlading is navenant als het dan lukt.
   Het was grappig en schattig hoe de Notenkraker daar bezig was. Enne, ik geniet natuurlijk ook nog na.
   Ik zal je blog in de gaten houden!

   Verwijderen
 8. Hoi Marianne,
  Wat super dat je deze prachtige vogel zo hebt weten te fotograferen erg mooie serie.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. prachtige serie van jouw droomvogel. Je kon het mooie beestje van alle kanten vastleggen. superleuk ook dat filmpje. Jammer dat Wageningen zo ver reizen is (met OV) , dan durf ik de gok toch niet te wagen deze week nog te gaan.....
  dan geniet ik maar van alle mooie foto's op de blogs, waaronder jouw mooie reeks
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ghita,

   dank je wel voor je reactie. Ik denk dat de Notenkraker nog best een tijdje blijft dus misschien heb je toch nog een kans om te gaan. Kun je niet iemand vinden die samen wil rijden, dat is nog gezellig ook.
   Ik hoop voor jou dat je toch een kans krijgt om hem te zien en fotograferen, hij is zo bijzonder. Natuurlijk is het ook leuk om de foto's van anderen te zien maar zelf beleven is toch iets anders en ik weet dat jij ook veel van vogels houdt.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 10. Hoi Marianne,

  bij Maria kletterde ik al van de stoel omdat ik daar gelijk van groen naar donkergroen en toen naar zwart ging!!!! Wat een mooi en superleuk vogeltje en wat gaaf dat je deze kon footgraferen!!!! Je laat ook een hele mooie serie zien en ik denk dat er al heel veel vogelaars daar zijn geweest (behalve ik dan!!) Maar........ zo leuk dit en je kon je collega zo gelijk wat extra werk te geven. Dit soort acties hoef ik op mijn werk niet te proberen jammer genoeg.
  Mijn complimenten voor deze schitterende serie. Ik druip maar weer af zucht.......

  Groetjes,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O o o Helma, het is wat...hopelijk heb je je niet al te erg bezeerd toen je van de stoel af kletterde ;-) ;-) ;-). Je reactie is wel echt op zij Helma's! Gelukkig maar dat ik andersom ook regelmatig donkerpaars aanloop bij jouw foto's (ik zeg Sperwer, Appelvink grmbl....), dat houdt de boel in evenwicht.
   Maarre, bedankt voor je reactie natuurlijk!

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
  2. Ik was ook net aan eht reageren op jou reactie en de bedoeling is wel dat we het komend voorjaar toch maar weer eens jou kant op komen of althans naar de GJ. Afgelopen jaar niet echt veel aan het fotograferen geweest. Ooit hoop ik dan daar de steltkluten te zien ;-)
   Dat meot dan ook wel want anders blijf ik verkleuren hahahahaha....

   Groetjes,
   Helma

   Verwijderen
  3. Goed plan Helma, gezellig om elkaar na zoveel jaren weer een keer te treffen wellicht. Dit jaar had ik zelf geen Steltkluten en ze waren volgens mij ook niet in de GJ, wel in de Waverhoek.
   Als je dan komt, neem dat even een handje Appelvinken mee...;-)

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
  4. Hahahahaha.... ga ik zeker doen ;-)

   Groetjes, Helma

   Verwijderen
 11. Hoi Marianne,
  geweldig zeg... Ik vind zelf dit keer de afstand wat te ver weg, dus genieten doe ik nu via jouw prachtige foto's en filmpje.
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geert,

   Bedankt voor je reactie. Je hebt rustig de tijd om nog eens te gaan zo te zien. Hij blijft vast de hele winter en het is wel echt een droomvogel hoor.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
  2. Gisteren dan toch gegaan. SUPER. Het was de 160km. meer dan waart. :)
   Groet, Geert

   Verwijderen
  3. Hoi Geert, super zeg. Ik ben blij dat je van De Droomvogel hebt genoten. Ik was al op je site aan het kijken maar dat was denk ik iets te snel. Veelplezier met foto's verwerken en nagenieten!

   Verwijderen
  4. Ben er al druk mee bezig.... bewerken en nagenieten!!!
   Groet, Geert.

   Verwijderen
  5. Hoi Marianne,
   Yes... de droomvogel staat nu ook op mijn site. puf puf...
   Hier vindt je dit super vogeltje: https://www.stieltjeskanaal.com/2018/12/16/de-notenkraker/
   Groetjes Geert

   Verwijderen
 12. Prachtig, en leuk ook om die gekte een keer mee te maken.

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Geruit, de gekte viel bij ons mee gelukkig. Later werd het veel erger las ik ook op jouw blog. Maar ook jij hebt genoten van de vogel zag ik.

   Groetjes, Marianne

   Verwijderen
 13. Hoi Marianne,
  Soms lacht het geluk je toe en zit alles mee. Jij hebt je droomvogel te pakken. Heb je er ook nog echt van gedroomd? De werkelijkheid zal je in ieder geval bevallen zijn, want zo vaak krijg je niet de kans om zo'n mooie vogel op de plaat te krijgen. Van deze serie kan je in ieder geval nog uitgebreid nagenieten.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Kees, dagdromen ja hoor... Als ik er over schrijf, word ik weer vrolijk. Wat een leuk beest.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen
 14. Leuk om via de tekenclub hier te belanden.ik had hem al opgezocht via wiki , maar door jouw verhaal is het nog meer gaan leven.

  Ik moest eerder aan een ijsvogel denken dan aan een gaai door zijn spikkelbuik.

  Ben nu aan t genieten van 2 koolmeesjes die weer een nest zijn aan t bouwen in een kruik op een houtenbankje 😎

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je gekeken hebt Jolanda. Koolmeesjes zijn ook heel leuk en natuurlijk is het genieten als ze een nestje aan het maken zijn en je kunt dat volgen. Ik hoop dat je straks de kleintjes ook te zien krijgt.

   Groetjes,
   Marianne

   Verwijderen