vrijdag 21 februari 2014

Je moet wat....

Het blijft een beetje kwakkelen met de vogelfotografie. Het weer werkt niet echt mee, de afstanden waarop de vogels zitten zijn erg groot. Kommer en kwel dus ;-)..... Uiteraard ga ik wel op pad en zie ik genoeg. Foto's maken is echter een heel ander verhaal. Overigens geniet ik wel ontzettend van de inmiddels uitgebreid baltsende Buizerds boven mijn fietswijkje, de zingende Heggenmussen, Pimpel- en Koolmezen, Huismusjes, Vinken, Roodborstjes, Groenlingen en Winterkoninkjes. Om maar wat te noemen. Ze hebben het voorjaar in de bol en ik kan niet wachten tot het écht zover is.

Vorige zondag was ik met Maria op de Brouwersdam en genoten we (met windkracht 5 vanuit de auto) van een groepje Drieteentjes die probeerden te slapen maar steeds moesten opspringen omdat de enorme golven over hun heen sloegen. Toch maar een paar foto's gemaakt, lastige omstandigheden, wit, zwart, wind, plussen, minnen.... Nou ja, eentje is er dan toch wel leuk geworden.

Drieteenstrandloper (Calidris alba)
Tussen de 3-teentjes ontdekte ik nog twee bonte strandlopers, eentje kwam nog op de foto.

Bonte strandloper (Calidris alpina)
Omdat we nogal laat aankwamen in Zeeland, bleven we tot de zon onderging, ondertussen nog even heen en weer naar de Stolpweg waar werkelijk helemaal niets te beleven was er waren zelfs geen andere vogelaars (maar dat begrepen we dus wel) en dat op zondag! Verschillende meeuwen stonden een beetje stonden te suffen bij de spuisluis, waaronder 1 Grote mantelmeeuw (2e kalenderjaar). Op de foto is het natuurlijk niet goed te zien maar hij is echt GROOT met een G. Te herkennen aan, met name, de zware snavel in combinatie met de roze poten. Een zilvermeeuw heeft ook roze poten maar een veel minder zware snavel. Meeuwen zijn vaak lastig te determineren, vooral omdat ze zoveel verschillende (kalenderjaar)kleden hebben.

Grote mantelmeeuw (Larus marinus)

We zagen natuurlijk nog van alles anders leuks maar aangezien ik in de vorige blog het ook deels over de Brouwersdam had, heb ik al veel over de soorten geschreven die je daar kunt zien, vaak wel vooral telescoopwerk maar dat is voor De Vogelkijker niet erg.
De laatste foto op de Brouwersdam was dus de zonsondergang met rechts nog een vogel in beeld (al heb ik dan weliswaar geen flauw idee welke :-) ).

Zonsondergang bij de Brouwersdam (ZL)
Over naar 'thuis'. De weilanden in de polder zijn nog flink bevolkt met grote groepen ganzen. Daartussen zit soms een bijzonder gansje zoals de Kleine rietgans, een Rotgans of een Roodhalsgans. De Kleine Rietgans broedt op Spitsbergen en is hier dus een wintergast. Ze zijn te herkennen aan de roze poten en een klein, roze met zwart, snaveltje.

Kolganzen, brandganzen en een Toendrarietgans (Anser albifrons, Branta leucopsis, Anser serrirostris)
Er lopen hier in de polder ook nog Toendrarietganzen rond, die hebben oranje poten en een zwart met oranje snavel. Zij zijn niet zo algemeen als de Kolgans maar zeker niet zeldzaam. De Kleine rietgans komt echter maar heel af en toe in beeld in het 'binnenland', net als de Rotgans en de Roodhalsgans. Voor ganzenkijkers is het dus een leuke waarneming en voor regio-twitchers altijd fijn als 'iemand' er eentje vindt.
Deze ganzen vertrekken vanaf maart weer naar hun broedgebieden in de poolcirkel en zijn zich nu aan het opvetten. Nog eventjes en dan neem ik afscheid van de enorme wolken Kollen die met hun hoge geluid zo bij de winter horen en mij min of meer mee de winter doorhelpen. Gelukkig wordt hun geluid vervangen door joelende Kievitten, melancholisch zingende Wulpen en roepende Grutto's. Laat die lente maar snel komen!

In de Waverhoek is genoeg te zien maar weinig te fotograferen. Het water staat hoog en het pad is erg modderig. Het blijft dus vooral bij kijken, wat voor mij overigens helemaal geen straf is.

In de tuin komen veel Vinken om te foerageren, dat is vaste prik in de winter. De Vink man is een prachtig kleurige vogel. Ze zijn overigens ook alweer volop aan het zingen, deze week heb ik al menig 'vinkenslag' gehoord. De foto is nog van januari toen we in het hutje van Han zaten.

Vink (Fringilla coelebs)
Als je dan weinig foto's kunt maken maar wel een fotoblog hebt, moet je op zoek naar andere onderwerpen. Mijn mogelijk aanstaande schoonzoon werkt op de bloemenveiling en krijgt af en toe een bos bloemen mee naar huis. Op dit moment zijn dat natuurlijk de voorjaarsbloemen zoals tulpen en narcissen. In de bos tulpen zat een bijzondere tulp met een mooi gedraaid blad in het hart. Dus heb ik de macrolens op de camera geschroefd en me daar maar even op uitgeleefd. Zelf vind ik de 2e foto het mooist.

Tulp (Tulipa)
Tulp (Tulipa)
Ik ben ook nog even lekker vaag bezig geweest met een Narcisje:

Narcis (Narcissus)
En om het geheel af te sluiten een close-up die ik vorig jaar in de tuin maakte van een gele roos .

Roos (Rosa)

Allemaal bedankt voor jullie bezoek en een heel fijn weekend gewenst!

donderdag 6 februari 2014

Weer helemaal terug! I'm back!

Eindelijk! Ik zit hier zo blij te zijn als een kind in een snoepwinkel ;-). Mijn oog is sinds donderdag ineens heel goed aan het herstellen. Er op uit dus. Donderdagmiddag een half uurtje na het werk als test. Dat ging goed en dus vrijdag een paar uurtjes getest. De Zwarte Ibissen zitten nog steeds in Nieuwkoop en liepen relatief dichtbij, wel jammer dat net de zon uit ging toen ik daar aankwam. Maar toch, ze lieten zich uitstekend zien én horen. Ze maken een beetje raar geluid, het lijkt wel een soort gegrom, erg grappig. Ze zijn nu in hun tweede kalenderjaar en beginnen al wat zomerkleed te krijgen wat op de rug een beetje te zien is. Het blijft natuurlijk wel een beetje gek, een Zuidoost Europese soort die nu al ruim 4 maanden in een koude Nederlandse polder rondstapt. Ze voelen zich toch blijkbaar erg thuis en er is eten genoeg.

Zwarte ibis (Plegadis falcinellus)
Op hetzelfde rondje zag ik m'n eerste geringde Canadese gans, getipt door ring-/vogelcollega Kees. Dus deze alleen voor het ringsoortenlijstje want verder is er niet veel aan. De Canadezen zijn erg plaatstrouw maar deze is dan toch vanuit Den Bosch in Nieuwkoop belandt, waar hij al lang zit. Gezellig tussen zijn soortgenoten.

Canadese gans ATN Groen ((Branta canadensis)
Zaterdag bleef ik in mijn eigen polder en staarde de ganzen af op zoek naar een aparte soort voor mijn regiogenoten die per se een Roodhalsgans willen zien (en zelf geen zin hebben om groepen ganzen af te turen ;-P). Het leverde me geen Roodhals op, wel verschillende andere soorten ganzen, Wulpen, Buizerds en meer polderspul en mijn troetelsteenuiltje.

Maar toen werd het zondag en had ik een top-vogeldag in Zeeland dankzij Peter, Robert en Frank die mij belden of ik zin had om mee te gaan. Ik heb nog even getwijfeld vanwege m'n oog maar de verleiding was wel erg groot na bijna 3 weken 'vogelloos' te zijn geweest. Het werd een dag vol verrassingen met voor mij ook nog eens twee nieuwe soorten. De Sneeuwgans was daar 1 van. Vanuit een kijkscherm konden we die (uiteraard met bijna tegenlicht) bekijken. Ik ben dan altijd blij met m'n telescoop die beter tegen tegenlicht bestand is dan de camera. Maar toch, een nieuwe soort wil je toch vastleggen al is het dan tegen beter weten in. Mijn camera bleek overigens de hele dag op lage jpeg resolutie te hebben gestaan, een gevolg van iets anders wat ik had gedaan en totaal vergeten was. De foto's waren dan ook mwah..... Die witte is dus de Sneeuwgans ;-).

Sneeuwgans, witte fase (Chen caerulescens)
Vervolgens zagen we op verschillende locaties diverse leuke soorten. De grappigste was wel een Alk, die zich onzichtbaar wist te verplaatsen van waar wij hem toch echt vlak voor ons zagen. Hij dook en kwam vervolgens achter ons weer boven. Een spelletje dat hij tot vervelens toe herhaalde. Maar, wij hielden vol en zo heb ik dan toch nog een Alk plaat.

Alk (Alca torda)
Verder zagen we ondermeer Zeekoet, Zwarte zeekoet (die uiteraard bijna wit/lichtgrijs is), Zwarte zee-eend (ook niet zwart), Kleine zilverreigers, Kuifduiker, Scholeksters, Paarse strandlopers, Steenlopers en een jagende Bruine Kiekendief. Zwarte rotgans (deels zwart), IJsduiker, Roodkeelduiker, Middelste zaagbekken en IJseenden. En natuurlijk de altijd aanwezige meeuwen die graag afkomen op brood dat wordt rondgestrooid.

IJseend (Clangula hyemalis)

IJseend (Clangula hyemalis)
Zilvermeeuw (Larus argentatus)

Kokmeeuw, winterkleed (Chroicocephalus ridibundus)
We sloten de dag af met een bezoek aan een groep Flamingo's in het Grevelingen. Echt ongelooflijk dat een groep van die tropisch ogende vogels spreekwoordelijk staat te blauwbekken in een ijskoud water met een ijskoude wind. Misschien dat ze daarom aan het paren waren, daar blijf je natuurlijk wel lekker warm van :-). De groep Flamingo's bestond uit 12 Grote flamingo's (Europese soort), ca. 28 Chileense flamingo's, dat zijn dus exoten, 1 Caraïbische Flamingo en waarschijnlijk ook nog een hybride, een mengelmoesje dus.
De Caraïbische is het gemakkelijkst te herkennen; hij heeft een knaloranje-rode hals. De Chilenen zijn over het algemeen wat rozer en hebben grijze poten en een grote zwarte punt aan de snavel. De Grote flamingo's, de enige Europese soort heeft effen roze poten en een kleine zwarte punt aan de snavel.
Op de foto's staat de Caraibische rechts, gemakkelijk te herkennen.

Grote flamingo (Phoenicopterus roseus), Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) en 1 Caraibische flamingo (Phoenicopterus ruber)

Het was een super geslaagde dag waarvoor ik Peter, Frank en Robert nog maar eens extra wil bedanken!

Omdat het dus ook nog steeds heel goed met mijn oog ging, vertrok ik maandagmiddag met Don naar Maarn naar de Kaapse bossen. Daar zouden we met een beetje mazzel Kruisbekken gaan zien en hopelijk fotograferen. Dat hebben we ook gedaan maar het resultaat was om te huilen (van de foto's dan). En de foto's die nog wat detail hadden, daarop zaten de vogels achter takken. Gelukkig was het wel een groot vogelfeest ter plaatse en hoor ik goed. In het zonnetje genoot ik van zingende Sijsjes, Goudhaantjes, Mezen, Vinken, Spechten en Kruisbekken. We zagen ook nog een Appelvink en regelmatig kwam er een Havik of Buizerd overvliegen. Maar goed, de Kruisbekken dus. Die mij bij thuiskomst alweer bijna mijn camera uit het raam deden gooien.

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra) en Sijsjes (Carduelis spinus)

Kruisbek man (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Kruisbek man (Loxia curvirostra)

Kruisbek vrouw (Loxia curvirostra)

Sijsjes (Carduelis spinus)
Zoals je ziet was de achtergrond van het plasje licht, de omgeving van het plasje en de modder donker. Daarbij was voor mij de afstand te groot. Het was technisch een drama. Ik moet dan ook nog croppen om een beetje vogel op de foto te laten zien en dan komt onscherpte en meer ruis toch al snel om de hoek kijken. Verder vond ik de achtergrond dus lelijk. Nee, dit moet nog eens over. In een mooie schuilhut bijvoorbeeld.
Maar, ik heb eindelijk heel goed de Kruisbekken kunnen zien en bewonderen, dat dan weer wel. 'Ieder nadeel hep se foordeel'.

Tenslotte dan gisteren. In mijn eigen 'voortuin' De Waverhoek heb ik een lekker rondje gelopen. Veel verschillende eenden zaten op de plas. Mooie soorten zoals Pijlstaart en Wintertaling, Slobeend, Smient en Bergeend. Ik had gehoopt op de eerste Grutto's maar ik gok dat ik nog een paar dagen moet wachten, ze zijn in de buurt al wel gesignaleerd bij Het landje van Gijssel. Verder zag ik de eerste Rietgorsen voor mij dit jaar, meteen 4 stuks, zowel man als vrouw. En is het me dan uiteindelijk toch gelukt om één scherpe foto te maken. Hoera!

Rietgors man (Emberiza schoeniclus)

Rietgors vrouw (Emberiza schoeniclus)
Na de Waverhoek stortte ik me nog even op een grote groep Kolganzen waar ik nog 5 ringen kon aflezen voor de zon echt onderging. En dat is wel een mooie afsluiter van een lange vogelblog. Ik ben weer helemaal terug!

Zonsondergang in Polder Groot Mijdrecht