donderdag 23 mei 2013

Lesbos 2013, deel 3

Zoals beloofd hier het volgende (en laatste) blog over onze vakantie begin mei op Lesbos. Het eerste en het tweede deel kun je vinden onder de linkjes hieronder.

Lesbos 2013, deel 2
Lesbos 2013, deel 1

Klauwieren zijn op Lesbos goed vertegenwoordigd. Het zijn zangvogels die een snavel hebben met een haakje er aan. Dat haakje is handig voor het vangen en vasthouden van de prooi die bestaat uit o.a. insecten, kleine knaagdieren en hagedissen. De gevangen prooi wordt vaak op een scherpe punt in een struik, boom o.i.d. gespietst en niet altijd direct opgegeten. Zo hebben ze een voorraadje eten achter de hand. De prooien hebben soms de pech dat ze nog (blijven) leven nadat ze gespietst zijn.
Je kunt een klauwier vaak vinden in de top van een struik of boom waar hij zit te wachten op een prooi. Mijn ervaring is dat de Grauwe Klauwier niet heel schuw is maar de andere soorten zijn over het algemeen alerter en dus minder gemakkelijk te fotograferen. Op Lesbos heb ik ze ook veel horen 'brabbelen' en dat klinkt wat krasserig.

Grauwe klauwier (Lanius collario, Red-backed Shrike)
Roodkopklauwier (Lanius senator, Woodchat Shrike)

Roodkopklauwier (Lanius senator, Woodchat Shrike)
De Maskerklauwier liet zich dit jaar wel zeer regelmatig zien maar zat altijd onbereikbaar ver weg. Een paar mislukte foto's heb ik weggegooid en onderstaande foto is van grote afstand en ook nog eens flink gecropt. Je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Maskerklauwier (Lanius nubicus, Masked Shrike)
Als vogelaar heb je 'last' van een aantal, voor normale mensen, eigenaardigheden. Je ziet ze namelijk altijd vliegen :-). Ook als het geen vogels zijn maar bijvoorbeeld libellen of vlinders. Een gesprek met een vogelaar voeren is niet altijd gemakkelijk, behalve als de gesprekspartner ook een vogelaar is. Midden in een gesprek kan er namelijk van alles langs of over vliegen en daar wordt ook altijd op gelet. Zodra er 'iets' wordt opgemerkt, wordt het meteen het belangrijkste  wat er is en ook meteen genoemd als in:  'hé kijk, daar gaat een Mus/Koolmees/Buizerd/vlinder/juffer etc. etc.'. Verrekijkers worden gepakt als ze voorhanden zijn en het gesprek wordt op stand-by gezet of helemaal vergeten. Ik generaliseer hier wel een beetje maar vrees dat dat niet helemaal ongegrond is en daarom verontschuldig ik mij vaak alvast maar op voorhand.

Je ziet ze dus vliegen maar gelukkig heb ik ook nog wel oog voor de meer aardse zaken als reptielen en mooi landschap. Helaas heb ik bijna altijd mijn telelens bij me en daardoor kun je niet altijd de beste foto maken van een ander onderwerp waarvoor je beter een macro- of standaardlens had kunnen gebruiken. Het blijft behelpen...

Omgeving van Kalloni
Westelijk Grieks Landschildpad (Eurotestudo hermanni)

Scheltopusik (Pseudopus apodus), een pootloze hagedis die vaak voor een slang wordt aangezien.

Scheltopusik (Pseudopus apodus)
Slangenooghagedis (Ophisops elegans)

Slangenooghagedis (Ophisops elegans)
Op Lesbos zijn veel kloosters te vinden. Sommige staan op prachtige plekken en vaak kun je de kloosters bezoeken. Onderstaand het klooster van Pitharou dat aan een waterreservoir ligt. Het is een prachtige plek waar je in alle rust kunt genieten van de levende natuur om je heen.

Klooster Pitharou
Bij dit klooster in de buurt stroomt een riviertje en ik vond er verschillende libellen en juffers. Ook op verschillende andere plaatsen keek ik niet alleen maar omhoog en speurde ik naar libellen.

Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)

Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)

Blauwe breedscheenjuffer (Platycnemis pennipes)
Vuurlibel (Crocothemis erythraea)

Vuurlibel (Crocothemis erythraea)
Kleine oeverlibel (Orthetrum taeniolatum)

Kleine tanglibel (Onychogomphus forcipatus)

Beekoeverlibel (Orthetrum coerulescens)

Zwervende heidelibel (Sympetrum fonscolombii)

Zwervende heidelibel (Sympetrum fonscolombii)
Vlakbij de zoutpannen van Kalloni stroomt de Tsiknias rivier, ook wel de east-river genoemd. Deze rivier staat in mei deels droog maar er zijn ook delen waar wel water staat. Daar zoeken onder meer de diverse reigersoorten hun eten.  Let op de voeten van de Kleine Zilverreiger(s), op de eerste foto zijn ze zwart van de bagger maar op de tweede foto zie je bij het vliegende groepje mooi de knalgele schone voetjes.

Kleine zilverreiger (Egretta garzetta, Little Egret)









Kleine zilverreiger (Egretta garzetta, Little Egret)

Ralreiger (Ardeola ralloides, Squacco Heron)
De Witwangsterntjes komen er ook om te eten en de Nachtegalen en de Oostelijke vale Spotvogels zingen je de oren van het hoofd.

Witwangstern (Chlidonias hybridus, Whiskered Tern)

Oostelijke Vale Spotvogel (Iduna pallida, Eastern Olivaceous Warbler)

Op sommige plaatsen in de rivier zag ik mooie kleurrijke patronen in het water. Algen, kikkerdril, modder en ik weet niet wat nog meer maken er iets bijzonders van. Op zo'n moment is het dus jammer dat je met je telelens loopt te zeulen in plaats van met je standaard lens.




Kleinere zoutpannen vind je bij Polichnitos, aan de zuid-oost kant van de golf van Kalloni. Ook hier zijn heel veel vogels te vinden en er is een strand waar je mooie schelpen en slakkenhuizen vindt.
De meeste vogels van de zoutpannen heb ik al in de eerdere blogs genoemd. Bij Polichnitos zat relatief dichtbij een Steltkluut te broeden. Even later was er paniek en begon het mannetje te alarmeren. Reden: een grote rode kater die even langskwam. Het nest werd verlaten en man en vrouw zorgden ze ervoor dat de kat weg bij het nest bleef. Toen hij was doorgesjokt, werd het nest meteen weer bezet.

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)
Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)

Steltkluut (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)
Op een vervallen houten pier zat een groep Kuifaalscholvers vergezeld door een Geelpootmeeuw.

Kuifaalscholvers en Geelpootmeeuw (Stictocarbo aristotelis & Larus michahellis, Shag & Yellow-legged Gull)
Ergens onderweg poseerde een Tapuit op de een rotsblok en een Izabeltapuit op een tak. Helaas was het bij de ontmoeting met de Izabeltapuit een beetje te zonnig voor een mooie foto.
Tapuit (Oenanthe oenanthe, Wheatear)

Izabeltapuit (Oenanthe isabellina, Isabelline Wheatear
Aan alles komt een einde. Ook aan deze heerlijke vakantie. Ik sluit deze blog af met twee foto's van gedenkhuisjes en een paar luchtfoto's die ik heb genomen vanuit het vliegtuig om half zes 's ochtends. De gedenkhuisjes kom je overal langs de weg tegen. Van eenvoudig tot luxe, van oud tot recent. Kleine monumenten ter herinnering aan een overleden dierbare. In de huisjes staan vaak één of meerdere foto's van de overledene, bloemen en een kaarsje. Ik vind het een mooie manier om de doden op deze manier levend te houden.


Gedenkhuisjes

Zonsopkomst, nog onder de wolken (sunrise)

En dan hoger en op weg. The sky's the limit.
Iedereen heel erg bedankt voor het lezen en de reactie's op mijn vorige blog!

zaterdag 18 mei 2013

Lesbos 2013, deel 2

Na de blog Lesbos 2013, deel 1, is hier Lesbos 2013, deel 2.

Lesbos heeft een enorm divers landschap. Er zijn groene vlakten, al dan niet begroeide bergen en bossen. Het westen van het eiland bestaat uit 'kale' rotsen, ontstaan door vulkanische activiteit in een ver verleden. Dit 'kale' landschap biedt een desolate aanblik en juist daarom vind ik het zo mooi. Als je beter kijkt zie je dat kaal helemaal niet kaal is. Diverse planten en struiken hebben op deze rotsen een plek gevonden om te groeien en te bloeien. Daarnaast zie je op de rotsen vogelsoorten die juist deze habitat tot hun woongebied hebben. De Rotsmus, Rotsklever, Smyrnagors, Aziatische Steenpatrijs en de Blauwe rotslijster zijn hier voorbeelden van.

Het zien en/of fotograferen van deze soorten is niet altijd even gemakkelijk. Mijn oren zijn gelukkig heel goed en ik heb menige vogel gezien doordat ik hem eerst hoorde en dan kon gaan zoeken in de richting waar de roep of zang vandaan kwam. Vaak zitten ze ver weg aan de rand of bovenop de rotsen waar alleen de telescoop het beeld tot leven brengt. Maar soms heb je geluk. En dat had ik. Mijn absoluut allermooiste vogel- en fotomoment van deze vakantie was de dag dat ik ergens even de weg af reed om op de kaart te kijken waar ik precies was, en waar ik naar toe moest rijden. Het was warm dus het autoraampje was open. Nadat ik gestopt was hoorde ik direct een vogel. Ik keek opzij en zag dit:

Blauwe rotslijster (Monticola solitarius, Blue Rock Thrush)
Ik was even met stomheid geslagen. De Blauwe Rotslijster had ik al zo vaak gezien maar altijd op flinke afstand, vaak niet eens een bewijsplaatje waardig. Nu zat hij min of meer 'naast' de auto. Eerst was hij gealarmeerd en dat was ook begrijpelijk. Na een tijdje zag ik ook het vrouwtje dat alarmeerde.

Blauwe rotslijster (Monticola solitarius, Blue Rock Thrush)
Toen ik rustig in de auto bleef zitten werd het gewone werk voortgezet en werden er vaste rondjes gevlogen. Het bleek een paartje met jongen te zijn die veilig in de rotswand verstopt zaten maar die wel erge honger hadden (althans daar zag het toch naar uit want de ene hap na de andere werd naar een voor mij onzichtbare plek in de rots gebracht en poepzakjes werden vervolgens naar buiten gebracht en gedumpt). Ik ben een tijdje blijven kijken en genoot van dit mooie onverwachte wondertje. Met de camera op de rijstzak in de auto heb ik wat foto's gemaakt waarvan ik de onderstaande zelf de mooiste vind.

Blauwe rotslijster (Monticola solitarius, Blue Rock Thrush)
Ook mevrouw liet zich af en toe nog even zien. Als je haar ziet zou je niet direct aan een Blauwe Rotslijster denken maar ze is het toch echt.

Blauwe rotslijster (Monticola solitarius, Blue Rock Thrush)
Met een grijns van oor tot oor kwam ik van deze plek vandaan. Verdwalen of kaartlezen is dus gewoon zinvol. Weg met al die onnodige TomTom's en Karin's!

Na de Blauwe Rotslijster zag ik de Blauwe 'rots'reiger :-). Dit zag er zo maf uit, die reiger op de kale rotsen dat ik het wel leuk vond om er een foto van te maken. Niet voor het mooi maar voor het verhaal.

Blauwe reiger (Ardea cinerea, Blue Heron).
In hetzelfde gebied vind je ook diverse gorsjes. Overal om je heen hoor je gorzenliedjes. Gorzen blinken niet echt uit in muzikaliteit maar herkenbaar zijn de eenvoudige deuntjes wel en het helpt om ze te vinden. Neem de Smyrnagors. Zingen doet hij de hele tijd maar hij is soms lastig te vinden. Knap hoe sommige vogels zich schijnbaar onzichtbaar kunnen maken. Na héél lang zoeken zag ik er eindelijk 1 en, zo werkt dat, vervolgens meteen 3. Het is een grijsachtig gorsje met een lichtgele kop. Dat koppie stak net boven een rotsblok uit maar een mooie foto kon ik er niet van maken.

Smyrnagors (Emberiza cineracea, Cinereous Bunting)
De Cirlgors en de Bruinkeelortolaan, die je overigens ongeveer overal hoort en ziet, lieten zich  gewilliger fotograferen. De Zwartkopgors is ook een wijdverspreide gors op Lesbos, dit jaar heb ik hem niet gefotografeerd maar ik heb er nog een mooie archieffoto van.

Cirlgors (Emberiza cirlus, Cirl Bunting)
Bruinkeelortolaan (Emberiza caesia, Cretzschmar's Bunting)






Zwartkopgors (Emberiza melanocephala, Black-headed Bunting)


Rotsklevers waren er dit jaar ook volop. Er was een dag waarop het volgens mij nationale uitvliegdag was. Het ene na het andere gezin zag je op de rotsen zitten. Afgetobde ouders en kakelverse, in strak verenpak gehulde, goed doorvoede jongen. Met de ouders voel ik altijd een beetje mee.

Rotsklever (Sitta neumayer, Rock Nuthatch)

Rotsklever (Sitta neumayer, Rock Nuthatch)
Ook staan er schaapjes op en tussen de rotsen en al denk je het niet meteen, ze vinden genoeg om te eten.

Schaapjes (Sheep)
Niet alleen eten maar ook gegeten worden...

Dode schaapjes (dead Sheep)
En als het dan toch over eten gaat kunnen de foto's van de Middelste Bonte Spechten die met hun bekken vol rupsen, torren en krekels hun jongen kwamen voeren ook nog wel in deze blog.

Middelste Bonte Specht (Dendrocopos medius, Middle Spotted Woodpecker)
Middelste Bonte Specht (Dendrocopos medius, Middle Spotted Woodpecker)
Middelste Bonte Specht (Dendrocopos medius, Middle Spotted Woodpecker)
Na een dag vogelen, wandelen en rondrijden sloot ik mijn tocht meestal af met een bezoek aan de zoutpannen bij Kalloni. Overdag is het er meestal niet zo spannend en het licht is heel erg verkeerd.
's Ochtends en 's avonds kun je er echter je hart ophalen én fotograferen. De Zwarte ooievaars komen massaal overnachten: 'prepare for landing....'

Zwarte ooievaar (Ciconia nigra, Black Stork)
De sterntjes (Witwangstern, Dwergstern, Visdief, Zwarte stern en Witvleugelstern) komen uitgebreid foerageren voor de nacht.

Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus, White-winged Black Tern)
Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus, White-winged Black Tern)
Witvleugelstern (Chlidonias leucopterus, White-winged Black Tern)
Dwergstern (Sterna albifrons, Little Tern)
Er is zoveel te zien, ik ga het niet allemaal opnoemen. Verschillende stelt- en strandlopers, zangertjes, kwikstaarten, roofvogels, mussen.....

Bosruiter (Tringa glareola, Wood Sandpiper)
Steenloper (Arenaria interpres, Turnstone)

Een Grauwe Kiekendief had het voorzien op de Klutenkuikens maar werd met succes verjaagd.

Grauwe kiekendief (Circus pygargus, Montagu's Harrier) en Kluut ( Recurvirostra avosetta, Avocet)
De zwaluwen en Spaanse mussen vlogen af en aan op de draadjes en het gaas om zich vervolgens vol te eten.

Boerenzwaluw (Hirundo rustica, Barn-Swallow)

Spaanse mus (Passer hispaniolensis, Spanish Sparrow)

Spaanse mus (Passer hispaniolensis, Spanish Sparrow)
Ik sluit af met de mooie Balkankwikstaart. Deze zat telkens op hetzelfde plekje en dat was fijn. Zo had ik ook eens wat zekerheid in mijn vogelaarsbestaan.

Balkankwikstaart (Motacilla feldegg, Black-headed Wagtail)
Ik heb genoeg materiaal voor nog 1 of 2 blogs over Lesbos. Want wat landschapjes en gedenkhuisjes, reptielen, meer libellen, Klauwieren, Steltkluten enz. moeten ook nog een plaatsje krijgen.

Iedereen bedankt voor het lezen en kijken en de reacties op mijn blogs.